Ο Στουρνάρας και η γλώσσα της αλήθειας

Διαβάσαμε με προσοχή την εξαιρετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που παρουσίασε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στην Γενική Συνέλευση.

Και πέραν της αισιόδοξης πρόβλεψης για την ανάπτυξη, σίγουρα μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στις επισημάνσεις του διοικητή για την φτώχεια στην Ελλάδα και την εισοδηματική ανισότητα.

Πολλοί είπαν «μα καλά, κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ ο Στουρνάρας λίγο πριν από τις εκλογές;».

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο διοικητής της ΤτΕ τα έχει πει και τα ξαναλέει. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες πρέπει να μειωθούν αν όχι να εξαλειφθούν. Και οι κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στην έκθεση της ΤτΕ.

Ο Στουρνάρας ούτε αντιπολίτευση κάνει, ούτε «χτίζει» πρωθυπουργικό προφίλ, όπως έσπευσαν κάποιοι να πουν. Και η ΤτΕ τη γλώσσα της αλήθειας μιλάει, όσο κι αν κάποιοι σκέφτονταν κάποτε πώς θα κάνουν «ντου» στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου.

—————————————–

Παλαιοκομματική καμπάνια

Οσοι περιμένατε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έκανε αποκαλύψεις για το πρόσωπο που ο ίδιος προτείνει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, μάλλον θα απογοητευτήκατε από το πρόσφατο σποτάκι του ΠΑΣΟΚ.

Κανένα όνομα, απλά για να συντηρείται ο «μύθος» σε μια παλαιοκομματική καμπάνια που μάλλον κουράζει, παρά εκπλήσσει.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούν με την επικοινωνία του προγράμματός τους εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη;

Καλά τα σποτάκια, αλλά ο κόσμος θέλει προτάσεις που να τις καταλαβαίνει. Και λύσεις θέλει στα αδιέξοδα…

—————————————–

«Αναστήθηκε» η ΝΔ;

Νέες δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες δείχνουν «ανάσταση» της Νέας Δημοκρατίας.

Εν ολίγοις ότι το κυβερνών κόμμα ανακάμπτει δυναμικά όσο απομακρυνόμαστε από την τραγωδία των Τεμπών.

Καλές οι επικοινωνιακές προσπάθειες να φανεί στην κοινωνία ότι αλλάζει το κλίμα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Οι δημοσκοπήσεις δεν μετρούν πολλά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και μπορεί να διαφαίνεται σε όλες τις μετρήσεις ότι η ΝΔ προηγείται, όμως, δύσκολο είναι να έχουμε 4,5 και 6 μονάδες που βλέπουμε τώρα.

Το γκάλοπ του… οβελία

«Ξέρετε ποια είναι η καλύτερη δημοσκόπηση;», μας έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός; Ο… οβελίας, ήταν η απάντησή του.

Οπερ έστι μεθερμηνευόμενο οι εξορμήσεις των βουλευτών και των υποψήφιων πολιτευτών για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, θα δείξουν και τις τάσεις.

Αν π.χ. οι κυβερνητικοί υποψήφιοι αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις ή και με οργή από τους πολίτες που θα συρρεύσουν στην ύπαιθρο, τότε η ΝΔ έχει πρόβλημα. Ομοίως και για τα άλλα κόμματα…

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το Πάσχα θα δείξει για ποια κόμματα θα έρθει η Ανάσταση και για ποια ο Γολγοθάς δεν έχει ημερομηνία λήξεως.

—————————————–

Τι βλέπει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ

Όπως ενημερωθήκατε χθες από τον ΟΤ, η Motor Oil και η ολλανδική Reggeborgh, μέτοχοι της Ελλάκτωρ, αποφάσισαν να τροποποιήσουν όρους της προ 11 μηνών μεταξύ τους συμφωνίας όταν συμφωνήθηκε η είσοδος του ελληνικού ενεργειακού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής εταιρείας.

Αυτό που άλλαξε λοιπόν είναι ο τρόπος διάθεσης του ποσοστού των μετοχών περίπου 30% που κατέχει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ, μετά από δύο χρόνια.

Η συμφωνία των δύο μετόχων ήταν το περίπου 15% να το πουλήσει στη Reggeborgh με προσυμφωνημένη τιμή στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή και το υπόλοιπο 15% στην τιμή της αγοράς. Σημειωτέον ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην ενεργοποίηση option αν ο ενεργειακός όμιλος αποφασίσει να μειώσει τη συμμετοχή του στην Ελλάκτωρ.

Έτσι με την προηγούμενη συμφωνία η Motor Oil είχε εγγυημένο σχεδόν το μισό πακέτο των μετοχών της.

Η Άκτωρ

Όπως αναφέρουν πηγές, η ζημιογόνος Άκτωρ ήταν ο λόγος για τον οποίο η Motor Oil ήθελε να έχει σίγουρα έσοδα.

Η πώληση όμως της θυγατρικής και η άνοδος της τιμής της μετοχής της Ελλάκτωρ άλλαξε τα δεδομένα.

Έτσι, ο ενεργειακός όμιλος αποφάσισε να μειώσει στο 7,5% το ποσοστό των μετοχών που αν χρειαστεί να πουλήσει θα το δώσει στους Ολλανδούς (έχουν το πρώτο δικαίωμα) με τιμή στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

Πια το περίπου 22,5% των μετοχών όταν έρθει η ώρα κι αν ατο θελήσει η Motor Oil θα μπορεί να το πουλήσει με τιμή αγοράς και έτσι να αποκομίσει μεγαλύτερο όφελος.

Πάντως, ανεξάρτητα από αυτόν το στόχο, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση του ενεργειακού ομίλου φανερώνει την εκτίμηση της για υψηλότερη τιμή της μετοχής…

Για τις ΑΠΕ και το μπλακ άουτ

Τις προηγούμενες ημέρες σηκώθηκε ντόρος αναφορικά με τον κίνδυνο μπλακ άουτ που αντιμετωπίζει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας και από κάποιες πλευρές αποδόθηκε στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.

Βρήκα ενδιαφέρουσα τη θέση της κυρίας Στέλλας Ζαχαρία η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Optimus Energy. Πρόκειται για εταιρεία μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Optimus ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών με την ιδιότητα του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ.

Η κ. Ζαχαρία έμπειρη στα θέματα της καθαρής ενέργειας και του ηλεκτρισμού συμμετείχε στο συνέδριο «Renewable Greece 2023». Κατά την τοποθέτησή της, αναρτήθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο LinkedIn, αναφέρθηκε στο θέμα της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος.

Λείπουν τα εργαλεία

Τόνισε πως ειδικότερα αυτή την περίοδο που η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα και η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μπορεί κάποιες ώρες να την ξεπερνά, το πρόβλημα δεν είναι οι ΑΠΕ, αλλά η έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων στα χέρια των Διαχειριστών (όπως η αποθήκευση, τα δίκτυα και η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης των σταθμών που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο Διανομής), ώστε να λειτουργεί το σύστημα με το βέλτιστο τρόπο.

«Σωτήρια λέμβος»

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κυρία Ζαχαρία: «Αυτή τη χρονιά οι ΑΠΕ αποτέλεσαν μια σωτήρια λέμβο για τη χώρα μας και μας έφεραν σε μια θέση πολύ καλύτερη από αυτή άλλων χωρών, αποδεικνύοντας πως οι ΑΠΕ είναι – εκτός των άλλων – και μια φθηνή εγχώρια πηγή ενέργειας που προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού. Εκτιμώ πως μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού κατανόησε την αξία των επενδύσεων που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σαν χώρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories