Τα βλέμματα στην Ανατολική Αττική!

Τελικώς, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κύλησαν όλα ομαλά ή σχεδόν ομαλά!

Τα μόνα highlights της συνεδρίασης είναι πως από του φιλοδοξούντες πρώην(;) καραμανλικούς, το «άβατο» των ψηφοδελτίων του κόμματος κατόρθωσε να διαβεί μόνο ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, όπως σας είχα ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα – για τους άλλους κάτι ακούστηκε για προεκλογική τους αξιοποίηση. Οι αξίες αναγνωρίζονται…

Κιλκίς

Και το επόμενο περιστατικό είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας της κυρίας Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλευτού του νομού Κιλκίς, η οποία αντέδρασε για την συνυποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, επιχειρηματία κ. Παύλου Τονικίδη.

Έτσι  δεν υπήρξαν γενικότερα «παρατράγουδα».

Φαίνεται πως «έσφιξαν τα γάλατα»!

Μύλος!

Τώρα για την υπόθεση Κασιδιάρης την έχετε παρακολουθήσει – τρόπος του λέγειν – όσο είναι δυνατόν!

Ας παρακολουθήσουμε όμως το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκλογικής καθόδου ή μάλλον προθεσης. Γιατί ως τώρα πρόθεση έχουμε, για κάθοδο βλέπουμε…

Θρίλερ

Αυτή η υπόθεση που άρχισε ως … προεκλογικό σχόλιο για να εξελιχθεί πολιτικό – δικαστικό θρίλερ έχει ως εξής:

Επί μήνες κι αφού ο πρωτοδίκως καταδικασμένος για βαριές κακουργηματικές πράξεις Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος του και συμπεριελήφθη στις δημοσκοπικές έρευνες, ουδείς έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον. Το δημοσκοπικό ποσοστό του 1% – 2% προκαλούσε μόνο γέλωτας όταν εσυζητείτο. Αυτό όμως συνέβαινε μέχρι τη στιγμή που οι δημοσκόποι άρχισαν να βρίσκουν -και να συζητούν ιδιωτικώς – πως αιφνιδίως το ποσοστό του άρχισε να κυμαίνεται περί το 4% ανεξάρτητα από την επίσημη καταγραφή του.

Πεντακομματική

Εκείνη την εποχή, πριν από την 1η Μαρτίου, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η αυτοδυναμία, η οποία ακόμη προέκυπτε – χαλαρά, είναι αλήθεια – στις δεύτερες εκλογές. Με μία όμως προϋπόθεση, την πεντακομματική Βουλή.

Το εξ αριστερών ΜΕΡΑ25 το είχε έτσι κι αλλιώς «αναλάβει» ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι οι δημοσκόποι το έδιναν μία μέσα και μία έξω από τη Βουλή. Γι΄αυτό και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε τη συνεργασία του με τη ΛΑΕ για την εξασφαλίσει, κατά το δυνατόν.

Ρύθμιση

Εκ δεξιών ο απρόβλεπτος παράγοντας Κασιδιάρης πως μπορούσε να αντιμετωπιστεί, που φαινόταν ότι συγκέντρωνε, πλέον, το παλαιό εκλογικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής;

Ετσι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να νομοθετήσουν σχετικώς. Και το έπραξαν παρά την ομοβροντία διαφωνιών πολλών συνταγματολόγων.

«Αντισυστημική ψήφος»

Μέχρι που ήρθε και η τραγωδία των Τεμπών και ενίσχυσε τις κεντρόφυγες τάσεις του πολιτικού συστήματος, ενισχύοντας επίσης αυτό που οι δημοσκόποι αποκαλούν «αντισυστημική ψήφο». Τα πανιά του Κασιδιάρη «φούσκωσαν».

Relance

Κάνει relance, λοιπόν, ο καταδικασθείς και συμμαχεί με τον συνταξιούχο αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου και ηγέτη μιας ολιγομελούς πολιτικής  ομάδας ονόματι ΕΑΝ, κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Contra relance

Και απαντά με contra relance ο υπουργός Εσωτερικός κ. Μ. Βορίδης ενισχύοντας τη νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατίας μαζί με το Πα.Σό.Κ. / ΚΙΝΑΛ.

Τώρα, αντιδρά ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Χρήστος Τζανερίκος, επικρίνοντας τον υπουργό για παρέμβαση στη λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου. Σύμμαχος εμφανίζεται – εκπλήσσοντας άπαντες – ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τα βλέπω»

Και ο συνταξιούχος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος του απαντάει – περίπου – «τα βλέπω».

Η ολοκλήρωση του θρίλερ θα έλθει από το Α1 τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Τζανερίκος, που θα αποφασίσει εν ολομελεία, πλέον, στις 12 Μαΐου. Τότε θα μάθουμε ποιος κέρδισε στο μεγάλο «ποντάρισμα».

Μετά θα ακολουθήσουν άλλα στοιχήματα (πόσο ωφέλησε τη νέα Δημοκρατία κλπ).

Κι όλα αυτά για «ένα πουκάμισο αδειανό»(;) αφού αυτοδυναμία στο ορίζοντα δεν φαίνεται. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, για αργότερα θα σας γελάσω. Και δεν θέλω!

Πλήξη; Η αδρεναλίνη στα κόκκινα!

Η μετοχή της Mytilineos στα 40 ευρώ!

Ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά επιδιώκει να στείλει η διοίκηση της Mytilineos με τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Προτείνει λοιπόν στους μετόχους, να τροποποιηθεί ο όρος του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών – είχε εγκριθεί τον περσινό Μάρτιο – που προέβλεπε εύρος τιμών αγοράς από 0,97 μέχρι 25 ευρώ ανά μετοχή. Και προτείνει τον καθορισμό νέας ανώτατης τιμής, λέγοντας πως «Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της εταιρείας η κατά τα ανωτέρω ανώτατη τιμή αγοράς ανά μετοχή έχει καταστεί παρωχημένη και είναι χαμηλή σε σχέση με την τιμή της μετοχής το τελευταίο διάστημα» και συνεχίζει «επιπλέον, οι τρέχουσες τιμές, τα δεδομένα και οι θετικές προοπτικές της εταιρείας, που δημιουργούν προσδοκία για περαιτέρω άνοδο της τιμής της μετοχής, δικαιολογούν την εξακολούθηση της απόκτησης από την εταιρεία ιδίων μετοχών». Να σημειώσω ότι η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα επίπεδα των 27 ευρώ ανά μετοχή.

Και η πρόταση στους μετόχους είναι να «τροποποιηθεί για την υπολειπόμενη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι έως 22.03.2024, η ανώτατη τιμή αγοράς ανά μετοχή σε 40 ευρώ και κατά τα λοιπά να παραμείνουν σε ισχύ οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις απόκτησης ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την από 23.03.2022 απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Το μήνυμα

Το μήνυμα, όπως έγραψα πιο πάνω, έχει να κάνει με την ψήφο εμπιστοσύνης που δείχνει η διοίκηση στις προοπτικές της εταιρείας αλλά και με το γεγονός ότι βλέπει την τιμή της μετοχής της να ξεπερνά κατά πολύ τα σημερινάς επίπεδα. Νέες τιμές στόχους πιο ψηλά από τα τρέχοντα επίπεδα έδωσαν πρόσφατα και reports χρηματοοικονομικών οίκων.

Να σας υπενθυμίσω πως η διοίκηση της Mytilineos δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της για την εισαγωγή των μετοχών της και σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, για το Λονδίνο δεν θα έλεγε όχι! Κάτι που επανέλαβε και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μένει να φανεί αν αυτό θα το κατορθώσει, αφού χρειάζεται πολύς δρόμος μέχρι το επενδυτικό κοινό να διαπιστώσει την πραγματική αξία της εταιρείας…

Μία εικόνα 1.000 λέξεις…

Μία εικόνα αντιστοιχεί με 1.000 λέξεις… Κάτι που και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος προσπαθεί να το αποδεικνύει συχνά – πυκνά.

Όχι ακριβώς με εικόνες. Αλλά με γραφήματα…

Έτσι πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn ανάρτησε δύο γραφήματα που δείχνουν την πορεία της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επιδίωξε έτσι να παρουσιάσει την ταχύτητα που έχει αναπτύξει η χώρα μας έναντι των υπολοίπων κρατών.

Την περίοδο λοιπόν 2018-2022 στην Ελλάδα η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά πάρκα ήταν 110% όταν στην Ε.Ε. ήταν 92%

Για το ίδιο διάστημα η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά πάρκα αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 70% και στην Ε.Ε. κατά 30%.

Πράγματι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας έναντι των Ευρωπαίων.

Μία παράλειψη βέβαια του κ. Τσάφου, είναι το γεγονός, πως σε πολλά κράτη της Ε.Ε. οι ΑΠΕ παίζουν εδώ και δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό τους μίγμα όταν σε μας επικρατούσε ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο.

Θέλω να πω πως είναι λογικό στην Ε.Ε. οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ να είναι χαμηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί οι ευρωπαίοι τρέξανε νωρίτερα από μας.

Τα του Καίσαρος…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories