Η Temasek επέλεξε καλή στιγμή για να επικεντρωθεί στον τομέα υγείας. Ο κυρίαρχος επενδυτής αναλαμβάνει τον έλεγχο της ινδικής εταιρείας νοσοκομείων Manipal έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με ταχεία ανάπτυξη και ανθεκτική στην ύφεση, η υγειονομική περίθαλψη στην Ασία αναδεικνύεται σε ένα σχετικά ελκυστικό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

EY: Οι προοπτικές για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των επιστημών υγείας το 2023

Η κίνηση αυτή είναι τολμηρή για την εταιρεία της Σιγκαπούρης, καθώς η έκθεσή της στην Ινδία έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε πέντε χρόνια στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Manipal λειτουργεί 29 νοσοκομεία και έχει περισσότερες από 8.300 κλίνες, καθιστώντας την μεταξύ των μεγαλύτερων αλυσίδων σε έναν τομέα στον οποίο επικεφαλής είναι η Apollo Hospitals Enterprise. Θα γίνει επίσης η μεγαλύτερη τρέχουσα επένδυση της Temasek σε ινδική εταιρεία, αλλά η αγορά είναι σωστή.

Για αρχή, η Temasek θα είναι πλέον σε θέση να αναλάβει τα ηνία και να πραγματοποιήσει περισσότερες οικονομίες σε ένα περιουσιακό στοιχείο που εν μέρει της ανήκει από το 2017. Αγοράζει επιπλέον 41% για να αυξήσει το μερίδιό της στο 59%. Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών TPG θα επωφεληθεί. Θα διατηρήσει το 11% μετά την έξοδο από την επένδυσή της μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και την επαναγορά μέσω ενός άλλου.

Οι συμφωνίες που επιτρέπουν στους επενδυτές να αναλάβουν τον έλεγχο αυξάνονται, αλλά παραμένουν δύσκολο έπαθλο στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από μεγιστάνες. Ο Ραντζάν Πάι πρόεδρος της Manipal αναφέρει τη μακροχρόνια και εγκάρδια σχέση του με την Temasek ως έναν παράγοντα πίσω από την παραίτηση της οικογένειας από τον έλεγχο της πλειοψηφίας, σε μια επιχείρηση που χρειάζεται «μακροπρόθεσμο κεφάλαιο με υπομονή».

Αυτό το κεφάλαιο βοηθά τους διαχειριστές των νοσοκομείων να επεκταθούν επιθετικά καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται και η διείσδυση των ασφαλίσεων βαθαίνει. Επίσης, η πανδημία εστίασε τις σκέψεις στη σημασία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Βοηθούμενη από εξαγορές, για παράδειγμα, η Manipal υπερδιπλασίασε τα έσοδά της σε κατ’ εκτίμηση 489 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους έως τον Μάρτιο του 2022 και το περιθώριο EBITDA ξεπέρασε το 24%, ανέφερε η India Ratings & Research, σε αναφορά που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

Υπάρχουν και άλλοι που εποφθαλμιούν επενδύσεις υγείας στην Ινδία. Η IHH Healthcare της Μαλαισίας προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιό της στη Fortis Healthcare. Η Blackstone είναι ο μοναδικός πλειοδότης για την Care Hospitals, μια πιθανή εξαγορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τους Economic Times. Κατά τα άλλα, το Metro Pacific Hospital, ο ηγέτης της αγοράς στις Φιλιππίνες, αναπτύσσεται επίσης γρήγορα από τότε που εξαγοράστηκε από την KKR και το Singapore Sovereign Fund GIC το 2019.

Η συμφωνία της Temasek μπορεί να αποτιμά τη Manipal σε περίπου 40 φορές το EBITDA της, με βάση την έκθεση της India Ratings για την απόδοσή της τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά η προηγούμενη αγορά μετοχών της θα μείωνε το πολλαπλάσιο που πληρώνει πλησιέστερα στις 29 φορές της Apollo. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, τα νοσοκομεία φαίνονται ένα υγιές στοίχημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners