Πάθη

Η κατάνυξη των ημερών αν και δεν άμβλυνε τα πάθη, ωστόσο χαμήλωσε τους τόνους. Ένα μικρό διάλειμμα. Και επίσης δεν νομίζω ότι η «υπόθεση Κασιδιάρη» θα καταλαγιάσει τόσο γρήγορα. Σίγουρα έχει απόνερα. Θα φανεί στις επόμενες ημέρες. Ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού θα συνεχίσει να απασχολεί τις προεκλογικές συγκρούσεις, ενδεχομένως με χαμηλότερους τόνους και μετά από τις 2 Μαΐου – που το πολιτικό τμήμα του Άρειου Πάγου θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, θα σηκωθεί μεγάλος «κουρνιαχτός». Και να δείτε πως θα είναι, τελικά, ένας από τους «καταλύτες» του εκλογικού αποτελέσματος των πρώτων εκλογών.

Ποιος να το έλεγε…

———————————————————————————–

Ανάπτυξη

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο αγαπημένος μου υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, δεν ασχολείται μόνο με το «καλάθι του νοικοκυριού». Όχι. Ασχολείται και με την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο πρώτο συνθετικό του υπουργικού τίτλου. Έτσι λοιπόν έχει διοργανώσει πανηγυρική εκδήλωση στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, την Τετάρτη 19 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα. Μάλιστα ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «2019 – 2023 Ανάπτυξη για Όλους». Προβλέπεται κοσμοπλημμύρα. Τώρα αν το πλήθος θα είναι υπάλληλοι του υπουργείου που θα πάνε στα ναυπηγεία για να πανηγυρίσουν την ανάπτυξη μαζί με τους εργαζομένους – όπως είχε υποσχεθεί προ ημερών – ή θα είναι fun του υπουργού από την εκλογική του περιφέρεια δεν το γνωρίζω. Είναι όμως μία προσπάθεια να διαμορφωθεί προεκλογική ατζέντα με θέματα που «κολακεύουν» το Μέγαρο Μαξίμου.

Γι΄αυτό σας λέω είναι μακρύς, δύσβατος και γεμάτος εκπλήξεις ο δρόμος ως τις 21 Μαΐου….

———————————————————————————-

Εκλογές και αποκρατικοποιήσεις

Είναι γνωστό πως η χώρα «χορεύει» στους προεκλογικούς ρυθμούς. Η αντιπαράθεση των κομμάτων έχει ανάψει για τα καλά  – το βλέπετε εξάλλου – και όλα δείχνουν πως αυτό το κλίμα όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα γίνεται πιο τοξικό. Αμφιβάλλω κατά πόσο την κοινή γνώμη την ενδιαφέρει αυτός ο μικροκομματικός πόλεμος και η ανούσια και ανέξοδη αντιπαράθεση. Η αφωνία των δημοσκοπήσεων το έχει διαπιστώσει!

Την ίδια στιγμή τα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα προγράμματα διακυβέρνησης της χώρας και ούτε οι πολίτες και ούτε η αγορά γνωρίζουν τι έχουν να περιμένουν μετά τις εκλογές. Επίσης, η αβεβαιότητα, κυριαρχεί καθώς όλα δείχνουν πως θα χρειαστούμε δύο αναμετρήσεις ίσως και … τρίτη.

Κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι της οικονομίας προειδοποιούν το πολιτικό σύστημα για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει όλο αυτό το ρευστό σκηνικό. Η αγορά είναι ψυχολογία. Και όποια επενδυτική κίνηση «παγώνει». Από μικρά μέχρι και μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια. Επενδυτικά σχέδια έχει και στον προγραμματισμό του το ΤΑΙΠΕΔ…

Η Αττική Οδός

Δύο από αυτά τα μεγάλα projects που είναι ικανά να φέρουν από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία είναι ο διαγωνισμός για την επέκταση της παραχώρησης της Αττικής Οδού και η είσοδος των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα «παγώσει» την αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών του στοιχείων, καθώς η επενδυτική κοινότητα δεν φαίνεται διατεθειμένη σε ένα τέτοιο περιβάλλον να «βάλει το χέρι στην τσέπη». Περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο….

Όσον αφορά τον διαγωνισμό της παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι στις 29 Μαΐου. Στην τελική φάση ως γνωστόν μετέχουν οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των ξένων επενδυτών φαίνεται να έχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς το ύψος των οικονομικών προσφορών που θα υποβάλλουν με τους Έλληνες εταίρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των σχημάτων οι διεθνείς επενδυτές έχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι ξένοι υπολογίζουν πολύ την αύξηση του κόστους δανεισμού μετά την άνοδο των επιτοκίων, αλλά και το γεγονός της κυβερνητικής απόφασης να μειωθούν τα διόδια από τα 2,80 στα 2,50 ευρώ με ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αναλάβει την παραχώρηση για τα επόμενα χρόνια θα έχει λιγότερα έσοδα απ όσα υπολόγιζε αρχικά.

Έτσι ο συνδυασμός της ανόδου του κόστους δανεισμού με λιγότερα έσοδα τους οδηγεί στην υποβολή πιο «σφιχτών» οικονομικών προσφορών, έναντι των αρχικών προσδοκιών της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά σε αυτές τις δεύτερες σκέψεις έρχεται να προστεθεί και η εκλογική αβεβαιότητα. Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταθέσει για αργότερα την τελική φάση του διαγωνισμού…

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

«Στον πάγο», όμως μπαίνει και η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Για την περίπτωση αυτή το σχέδιο είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 30% των μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες το προεκλογικό κλίμα, δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ και οι διεθνείς σύμβουλοι να μεταφέρουν αυτή την τάση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και φυσικά και αυτή η αποκρατικοποίηση θα πάει πιο πίσω.

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τη διάθεση του 30% που κατέχει στο Χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν πηγές, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται από περίπου 800 εκατ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να έχει έρθει σε συμφωνία με τους δύο άλλους μετόχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις εταιρείες AVIALLIANCE GmbH και την AVIALLIANCE Capital GmbH που ελέγχονται από το μεγάλο καναδικό fund PSP. Οι δύο αυτές εταιρείες κατέχουν αθροιστικά το 40% και, όπως αναφέρουν πηγές, φέρεται να προτίθενται για την απόκτηση του 10% από το 30% του ΤΑΙΠΕΔ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία, λέγεται ότι περιλαμβάνει κι ένα premium επί της τιμής.

Το υπόλοιπο 20% του πακέτου των μετοχών που πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα διατεθεί στην ελεύθερη διασπορά. Δηλαδή όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει μετοχές.

Όλα αυτά βέβαια θα αργήσουμε να τα δούμε. Πιθανόν από το  φθινόπωρο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories