Αφωνία

Λυπάμαι τους δημοσκόπους και τους δημοσκοπούντες, που μετρώντας και ξαναμετρώντας τις τάσεις της κοινής γνώμης προσπαθούν να βγάλουν άκρη για το τι συμβαίνει και το τι πρόκειται να συμβεί. Με τα δύο κόμματα στην χαμηλή βαθμίδα της εκλογικής τους επιρροής, την (πολιτική) αφωνία ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας και την «αντισυστημικότητα» να πλανιέται στον αέρα, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό περιβάλλον, που κανείς δεν γνωρίζει τις θα προκύψει.

Κι ο «Ηλίας με τη σβάστικα»

Και μέσα σ’ όλα αυτά ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού «μοιράζει φύλλα». Ο «Ηλίας με την σβάστικα», προκαλώντας αλλεπάλληλα ωστικά κύματα οξύτατων αντιπαραθέσεων, όχι μόνο τείνει να μετατραπεί σε ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων, αλλά και να βάλει και την… «ατζέντα». Σημεία των καιρών!!!

Ρευστότητα

Πάντως νουνεχείς πολιτικοί παρατηρητές – κι όχι μόνο – απεκδυόμενοι την κομματική τους… «φόρμα» έλεγαν πως κανένα αποτέλεσμα δεν θα τους εκπλήξει. Απολύτως κανένα, μου το τόνισαν! Για τέτοια ρευστότητα μιλάμε…

Το «σκαλοπάτι» του 33%

Δεδομένου όμως ότι η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται 2- 3 μονάδες υψηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ και η προεκλογική της τακτική αποσκοπεί στην υπέρβαση του 33% τουλάχιστον, έχει σημασία σε τι αποβλέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «ματσάκι»…

Οι ίδιοι, λοιπόν, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, έλεγαν πως στόχος είναι, αν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτη – όπως φαίνεται προσώρας, γιατί είναι μακρύς ο δρόμος ακόμη – η διαφορά να είναι μικρή, να μην υπερβαίνει τα όρια των δύο μονάδων. Για ποιό λόγο; Διότι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαθέτει εφεδρείες για τις δεύτερες εκλογές και από τα αριστερά του (ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ) και από τα δεξιά του (Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ) οπότε το «ματσάκι» μπορεί να το κάνει θρίλερ!

Εφεδρείες

Αντιθέτως ισχυρίζονται οι ίδιοι, η Νέα Δημοκρατία, έχει ξεμείνει από εφεδρείες – με σοβαρά προβλήματα στα δεξιά της – και ορισμένες που (δυνητικά) διαθέτει στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να τις αποσπάσει όλες. Έστω κι αν η επιρροή της είναι πολλαπλάσια. Ενα μέρος βεβαίως θα το κερδίσει. Πόσο; Είναι ένα καλό ερώτημα. Αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν έχω το «κληρονομικό χάρισμα»!

Σχετικότητα

Ωστόσο εγώ επανέρχομαι στην αρχική διαπίστωση ότι μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον – και προσδιοριζόμενο… πανταχόθεν – οι προβλέψεις και οι στόχοι έχουν σχετική σημασία. Αν δεν είναι έωλοι…

————————————————————————–

Ρευστή κι η αγορά των καυσίμων

Ρευστό και αβέβαιο χαρακτήρισε το περιβάλλον στην αγορά διύλισης και συνολικά των καυσίμων, ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil κ. Πέτρος Τζαννετάκης.

Ο ισχυρός άνδρας του ενεργειακού ομίλου στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα κλήθηκε να δώσει μία πρόβλεψη για τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων για το 2023 ή τουλάχιστον για το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο να σας δώσουμε μία πρόβλεψη. Δεν ξέρουμε που θα βρισκόμαστε. Το περιβάλλον είναι ρευστό. Χαιρόμαστε για τις ισχυρές επιδόσεις που πετύχαμε το 2022 αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση…» ήταν η απάντηση του Τζαννετάκη περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό το εξαιρετικά ευμετάβλητο σκηνικό, το οποίο το εντόπισε τόσο στο επίπεδο της ζήτησης όσο και της προσφοράς.

Ολα τριγύρω αλλάζουνε….

Η Διώρυγα Gas

Κατά τ’ άλλα ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil ρωτήθηκε από τους αναλυτές για το αν ο όμιλος έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επένδυση του FSRU στον Κορινθιακό, τη λεγόμενη «Διώρυγα Gas». Όπως είπε, θέλουμε περισσότερο χρόνο για να λάβουμε την επενδυτική απόφαση. Είναι θετικό το γεγονός πως το project εντάχθηκε στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και το ό,τι το market test είχε υψηλή ανταπόκριση, ωστόσο σημείωσε ότι οι συνθήκες στην αγορά μεταβάλλονται. Και μία από τις δυσκολίες, κατά τον ίδιο, είναι το ό,τι τα δεξαμενόπλοια έχουν ακριβύνει…

Και κατέληξε «Για να κάνουμε την επένδυση πρέπει να είμαστε σίγουροι για τις αποδόσεις…»

Ασφαλώς!

Καλοπληρωτές

Η Motor Oil έχει συνηθίσει τους μετόχους στην διανομή γενναίων μερισμάτων.

Για τη χρήση, λοιπόν, του 2022 το προτεινόμενο μέρισμα των 1,60 ευρώ ανά μετοχή αποτέλεσε ρεκόρ στην ιστορία της εταιρείας. Κάτι που το επεσήμανε ο κ. Τζαννετάκης.

Και ένας εκ των αναλυτών ζήτησε από τον αναπληρωτή CEO να μάθει αν η εισηγμένη θα συνεχίσει και για το 2023 την γενναία μερισματική πολιτική. Ο ίδιος είπε ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνω μία τέτοια πρόβλεψη» και συμπλήρωσε «πάντως ξέρετε ότι είμαστε σταθερά καλοπληρωτές…».

Όχι παίζουμε…

——————————————————————————–

Η νέα κίνηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως έχετε ενημερωθεί από τον ot.gr, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης των πρώτων έργων της στις ΑΠΕ.

Όπως μαθαίνω είναι ήδη στην τελική φάση της έκδοσης της προκήρυξης των διαγωνισμών για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 550 MW. Τα τεύχη, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμα και μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Και στη χρηματιστηριακή αγορά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όμως, προχώρησε και σε μία άλλη κίνηση φανερώνοντας την πρόθεση της να μπει πιο δυναμικά στις ΑΠΕ.

Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση άδειας Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) παραγωγών ΑΠΕ. Η αιτούμενη άδεια της είναι για έργα συνολικής ισχύος 500 MW.

Πράγμα που σημαίνει πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας ετοιμάζει και τη συμμετοχής της στη χρηματιστηριακή αγορά. Τώρα το αν θα είναι μόνο για τα δικά της έργα ή αν θα αναλάβει να εκπροσωπεί κι άλλα αυτό θα δείξει…

Και το λέω αυτό καθώς είμαι βέβαιος πως κάποια από τα έργα της θα τα κλειδώσει με διμερή συμβόλαια καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σίγουρα πράγματα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories