«Αντεπίθεση»

Σε μία «αντεπίθεση» σε όλο το εύρος του προεκλογικού «μετώπου» προχώρησε το τελευταίο διήμερο –Άγιες Ημέρες …– ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το «σύστημα» του Μεγάρου Μαξίμου, ευελπιστώντας να κερδίσει το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Απολιτίκ

Πρωτίστως κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και στην κυρία Ελεονώρα Μελέτη, απευθυνόμενος στο απολιτίκ κοινό.

Η κυρία Γκραμπόφσκι

Εν συνεχεία, η σύζυγος του, η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι έδωσε συνέντευξη –εξαιρετικά ενδιαφέρουσα …– στα «Νέα Σαβατοκύριακο» ως τονίζοντας την γυναικεία της ταυτότητα και την μητρότητα της.

Ο κ. Γεραπετρίτης

Ακολούθως ο υπουργός Επικρατείας –και προσωρινώς Μεταφορών– κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να «μαζέψει τον τραχανά» του Αρείου Πάγου, με συνέντευξη του, την Μεγάλη Παρασκευή στην ΕΡΤ. Όσο αυτό βεβαίως είναι δυνατόν!

Τέταρτο … μνημόνιο

Και το πιο αποφασιστικό χτύπημα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», όπου, μεταξύ των άλλων, στοχεύοντας στο «κέντρο… της προεκλογικής «ατζέντας» του αντιπάλου του, είπε πως και ένα μέρος των όσων υπόσχεται ο κ. Τσίπρας αν εφαρμοστεί, θα προκύψει … τέταρτο μνημόνιο.

Γιατί το «χτύπημα» ήταν ισχυρό; Διότι το τελευταίο διάστημα μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου συζητείται ο νέος «κορσές» σχετικά με το χρέος, αλλά και αυστηρή επιτροπεία. Είναι αυτό ακριβώς που συνέβη το 2015.

Πλεονέκτημα

Μ΄αυτή την ευρεία «αντεπίθεση» το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, ελπίζει πως θα κατορθώσει να «μηδενίσει το κοντέρ», να αποκτήσει πλεονέκτημα και με αλλεπάλληλα χτυπήματα direct, να διαμορφώσει την ατζέντα και να αποκτήσει το προβάδισμα στο προεκλογική παιχνίδι.

Θα τα καταφέρει; Οι επόμενες 33 ημέρες είναι πολύς χρόνος. Κι είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλές εναλλαγές μέχρι το photo finish της 21η Μαΐου.

Ως τότε «θα πέσουν κορμιά…».

—————————————————————————————-

Μεγαλώνουν οι δουλειές του ΤΑΙΠΕΔ

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κι ενώ η κοινή γνώμη απασχολούνταν με την προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έκανε δουλίτσα…

Τι εννοώ; Έσπευσε και κατέθεσε σειρά τροπολογιών σε νομοσχέδια που βρίσκονταν στη Βουλή, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό διάφορες εκκρεμότητες…

Με μία εξ αυτών «αυγάτισε» τις δουλειές του ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, λοιπόν, σε μία τροπολογία, «τσίμπησα» τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει πια ως σκοπό:

«Την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ., όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 5, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων. Τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται στο Ταμείο, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις».

Με πιο απλά λόγια στο Ταμείο θα μπορούν να μεταβιβάζονται προς αξιοποίηση και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που δεν είχαν περάσει την εποχή της τρόικας. Ωχ…

Το PPF

Όπως επίσης προκύπτει από την τροπολογία την τιμητική της στις νέες business του ΤΑΙΠΕΔ έχει η νεοσυσταθείσα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που λειτουργεί υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου κ. Πάνο Σταμπουλίδη.

Στις διατάξεις προστίθεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει «την ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο “Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας” (Πρόγραμμα) του ν. 4799/2021 (Α 78), σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 5Β, τη διενέργεια των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων που ανατίθενται στο πλαίσιο αυτών. Κατά την επιδίωξη του σκοπού του Ταμείου λαμβάνεται μέριμνα για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (SDGs)».

Το καινούργιο στην προαναφερόμενη παράγραφο της τροπολογίας είναι ότι στα έργα που αναλαμβάνει το PPF θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ…

Η ΕΤΑΔ

Το καλύτερο, όμως, σας το φύλαγα για το τέλος. Στην ίδια τροπολογία το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF ανάμεσα στους νέους σκοπούς που θα έχουν είναι και «η ωρίμανση και η διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 5Γ, για την αξιοποίηση ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία:

γα) των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κατά την έννοια της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α 143),

γβ) των λοιπών θυγατρικών εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ) του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 188 του ν. 4389/2016 (Α 94), με την εξαίρεση των άμεσων θυγατρικών εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ) των περ. α , β και γ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου».

Σας το μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο επειδή το ζουμί είναι στην τελευταία παράγραφο, την γβ. Γιατί; Επειδή το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει τους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων και εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Και για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Για την ΕΤΑΔ. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος μου, παρά το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει στη διάθεση της, μόλις το 1% έχει καταφέρει να αξιοποιήσει…

Έτσι τη δουλειά της ΕΤΑΔ, τους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ακινήτων την «παίρνει επ’ ώμου» ο κ. Σταμπουλίδης και ότι ήθελε προκύψει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories