Μετανοείτε!

Δεν γνωρίζω αν η αποκαθήλωση του Ιησού από τον Σταυρό και η Περιφορά του Επιταφίου θα επιδράσουν στην αποκλιμάκωση της οξύτητας των πολιτικών παθών των τελευταίων ημερών. Όπως κι η Ανάσταση του Κυρίου αύριο, Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που επιμένουν ότι η ολιγοήμερη «εκεχειρία» είναι περίπου αυτονόητη.

Η κατάνυξη των ημερών προσφέρεται γι΄αυτό – όσο είναι δυνατόν, φυσικά! Κι η ανάβαση του εκλογικού Γολγοθά από τα χαμηλά – δημοσκοπικά – ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, θα αρχίσει από την ερχόμενη Τρίτη. Κάπως έτσι φαίνεται ότι απομακρύνεται(;) κι η υπόθεση Κασιδιάρη από το πολιτικό προσκήνιο. Κι η πολιτική αντιπαράθεση αναζητά νέες… περιπέτειες!

—————————————————————————

Οι ΑΠΕ και τα… καλώδια

Η μετάβαση προς την εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασαν την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες να ανεβάσουν ταχύτητες, καθώς η ανάγκη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας.

Για το λόγο αυτό βλέπουμε συνεχώς αποφάσεις είτε των κυβερνήσεων, είτε των Βρυξελλών αλλά και από τη μεριά των επενδυτών που αυξάνουν τη διείσδυση των έργων των ΑΠΕ.

Απαραίτητη βέβαια συνθήκη για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση είναι η ύπαρξη γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης και δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και στα καλώδια… τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν μείνει πίσω!

Αλλα κόλπα

Ο ΑΔΜΗΕ ήρθε αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση. Και όσο και αν «τρέχει» σχέδια για την επέκταση και αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς, αν οι πολιτικές αποφάσεις καθυστερούν, τότε είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε άλλα σχέδια…

Το καμπανάκι

Τι θέλω να πω; Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ο ΑΔΜΗΕ είχε εδώ και περίπου ένα χρόνο εκτιμήσει ότι η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ θα προκαλέσει προβλήματα ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από το 2024.

Κι αυτό καθώς οι γραμμές μεταφοράς αλλά και το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ ήταν σχεδιασμένα υπό άλλες συνθήκες στην αγορά ενέργειας. Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι οι δύο Διαχειριστές τρέχουν σημαντικά επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της χωρητικότητας του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής.

Ωστόσο, τα προβλήματα ευστάθειας έσκασαν ένα χρόνο νωρίτερα…

Προειδοποίηση

Ο CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης διαπιστώνοντας τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και της σύνδεσης της πλειονότητας με το δίκτυο διανομής έσπευσε εδώ και μήνες να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ για το γεγονός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μπλακ άουτ από την υπερεπάρκεια ρεύματος σε συνδυασμό με τις μικρές εφεδρείες σε θερμικές μονάδες.

Συντονισμός

Τον περασμένο μήνα δε, έπρεπε να το πει και δημοσίως… Χωρίς βέβαια να πυροβολήσει… τις ΑΠΕ και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους. Πέτυχε έτσι να συντονιστούν οι δύο Διαχειριστές και η ΡΑΕ και να συμφωνηθούν οι αναγκαίοι χειρισμοί για να αποτραπεί οποιοδήποτε κακό. Δηλαδή ένα μπλακ άουτ!

Και η πρόνοια του κ. Μανουσάκη μπορεί να έχει προλάβει τα χειρότερα, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και ενίσχυσης του συστήματος.

Οπότε, αυτό που εγώ έχω να συμπληρώσω, είναι πως απαιτούνται… «γκάζια» στις προαναφερόμενες επενδύσεις…

——————————————————————————————-

Τελειώνει η παγκοσμιοποίηση!

Η Schroders plc είναι μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε τακτικά χρονικά διαστήματα επισημαίνει δημοσίως ορισμένα από αυτά που διαπιστώνουν οι διαχειριστές της.

Προ ημερών γνωστοποίησε ορισμένες από τις διαπιστώσεις της, μία εκ των οποίων αναφέρει πως η νέα τάξη που διαμορφώνεται αμφισβητεί την πολυθρύλητη και με αρκετές θεωρίες συνομωσίας… παγκοσμιοποίηση!

Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι πως έχει εξαντληθεί η χαμηλού κόστους παραγωγή των Δυτικών στην Κίνα και σιγά – σιγά θα αρχίσει η αντίστροφη τάση – είναι αποκαιρό οι συζητήσεις για την αξιοποίηση της «πίσω αυλής» των Ηνωμένων Πολιτειών, την Λατινική Αμερική.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Γράφουν, λοιπόν, δύο εκ των διαχειριστών της ότι «η σχέση μεταξύ Κίνας και Δύσης παραμένει τεταμένη κυρίως γύρω από ζητήματα εμπορίου και τεχνολογίας. Η πανδημία ενέτεινε τους ήδη υπάρχοντες πολιτικούς κινδύνους, ενώ τα αυστηρά lockdown στην Κίνα λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που πυροδότησε κι άλλο την άνοδο του πληθωρισμού».

Γεωπολιτικά ρήγματα

Και προσθέτουν ότι «παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία διεύρυνε τα γεωπολιτικά ρήγματα τα οποία αναδιαμορφώνουν πλέον το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Αυτά, αυξάνουν την απόκλιση μεταξύ Κίνας και Δύσης, ενώ ενισχύουν την εσωστρέφεια των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η αύξηση της παραγωγής χαμηλού κόστους στην Κίνα, να εξασθενεί».

Και οι βρετανοί σημειώνουν ότι «ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, οι εταιρείες προγραμματίζουν τη διαφοροποίηση της παραγωγής τους και την επανεγκατάστασή τους πιο κοντά στη χώρα τους. Από την ανάλυση των εκθέσεων κερδών αμερικανικών εταιρειών προκύπτει μια εντυπωσιακή αύξηση της τάσης των εταιρειών για επαναπατρισμό της παραγωγής».

Η Κίνα… εξαντλήθηκε

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι μία από τις μεγάλες αποπληθωριστικές δυνάμεις των τελευταίων δεκαετιών, η αύξηση της παραγωγής χαμηλού κόστους από την Κίνα, αρχίζει να εξασθενεί και μπορεί να έχει ολοκληρώσει την πορεία της. Η παγκοσμιοποίηση εξακολουθεί να βοηθά στη μείωση των εξόδων, καθώς η παραγωγή μεταφέρεται σε νέες χώρες. Ωστόσο, οι εποχές του εύκολου κέρδους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories