Πολιτική

Και χθες – επιτέλους – ήλθε η ώρα της πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος του για την επόμενη τετραετία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τριπλή εμφάνιση: Έδωσε συνέντευξη στη νεαρή Youtuber Zoe.pre, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και είχε και ομιλία στην Ιτέα, στο ενδιάμεσο έριξε και μερικά tweet.

——————————————————————————-

Σκηνοθεσία

O κ. Μητσοτάκης είπε πολλά έβαλε στόχους, έδωσε αριθμούς και περιέγραψε πλήρως το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η σκηνοθετική ευρηματικότητα της παρουσίασης ήταν τουλάχιστον προβλέψιμη, αν όχι φτωχή, τα πέντε video με τους νέους θύμιζαν θεματικά τηλεοπτικά προεκλογικά σποτάκια, που το μόνο που έλειπε στο τέλος ήταν και «τώρα ψηφίστε Νέα Δημοκρατία». Η σκηνική παρουσία του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένη στις εντολές του επικοινωνιολόγου του – ήταν εμφανές αρχικά το άγχος του – με κυρίαρχο στοιχείο την αφηγηματικότητα στην παρουσίαση του προγράμματος.

Όλα καλά;

Πρέπει να το πω πως η αφηγηματικότητα ήταν και το πιο ενδιαφέρον εύρημα όλης της παρουσίασης. Από την άλλη πλευρά το «όλα καλώς καμωμένα» που εξέπεμπε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της εκδήλωσης.

Ρεκόρ

Μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων». Και προέβλεψε μία ακόμη καλύτερη από πέρυσι χρονιά για τον τουρισμό, λέγοντας ότι «σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να έχει ρεκόρ εσόδων στις βασικές του αγορές και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο». Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν έτυχε, πέτυχε»!

Κατώτατος

Και έκανε και την Ελλάδα εργοτάξιο, επισημαίνοντας πως το 2019 είχε προβάλει την πρόθεσή του να γίνει η Ελλάδα «ένα απέραντο εργοτάξιο» και σήμερα εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισ. ευρώ. Και περιμένει και την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η μόνιμη έγνοια του είναι πως θα μπορέσει να αυξήσει τις … αμοιβές των εργαζομένων! Πως το έλεγε εκείνο το τραγούδι ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, α, ναι «δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια». Είναι ο κατώτατος, που δεν έχει πάει ακόμη στα 950 ευρώ το μήνα….

—————————————————————————

«Τρολιές»

Είναι γνωστό πως ο κ. Τσίπρας φημίζεται για τις «τρολιές» του. Και τις τελευταίες ημέρες «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά ο ίδιος και το κόμμα του από το ψηφιακό νόμισμα που έχει προτείνει ο … κ. Γιάνης Βαρουφάκης! Ετσι, λοιπόν, ανέβασε ένα tweet, όπου μεταξύ άλλων γράφει «Ο κ. Μητσοτάκης αμείβει τους πολίτες με pass. Ο κ. Βαρουφάκης με “Δήμητρες”. Εμείς λέμε να δώσουμε ξανά στην τσέπη τους ευρώ»!

Μικροί

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του κ. Τσίπρα ήταν στη συνέντευξη του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είπε συγκεκριμένα για τον κ. Μητσοτάκη «τη μια ασχολείται με το Βελόπουλο και πώς θα του πάρει βουλευτές, τη δεύτερη πώς θα αποκλείσει τον Κασιδιάρη, την τρίτη ασχολείται με τον κύριο Βαρουφάκη. Βρήκε παρτενέρ τώρα να ασχολείται και με το σχέδιο -πώς το είπαν- Δήμητρα». Ανέδειξε κατ΄ αυτό τον τρόπο όλο τον προεκλογικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος

Και συμπλήρωσε «λοιπόν εγώ έχω να σας πω ένα πράγμα: Το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται Δήμητρα. Το δικό μας σχέδιο λέγεται Κυριάκος. Και είναι το σχέδιο να τον βγάλουμε από το καβούκι του, να τον φέρουμε ‘ενώπιος ενωπίω’, να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει», κάνοντας λόγο για την άρνηση του πρωθυπουργού να κάνει το περίφημο «ντιπέι ρε» – που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Αλέφαντος.

Προνόμιο

Στη νεαρή Youtuber ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφού αφηγήθηκε τα της ζωής του και ιδιαίτερα της εφηβικής και μετεφηβικής περιόδου, «έπαιζε στην έδρα του» αφού οι νεαρές ηλικίες είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα. Επιχείρησε να ενισχύσει την παρουσία των νέων ηλικιών στην κάλπη, προτρέποντας τους νέους να ψηφίσουν.

Ταυτότητα

Και προσδιόρισε και τη ταυτότητα του κόμματος λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα λαϊκό κόμμα, που δεν εχθρεύεται το επιχειρείν, αλλά εχθρεύεται την αδικία». Δεν ξέρω πόσοι από τους συντρόφους της αριστερής πτέρυγας του κόμματος συμφωνούν μ΄αυτό τον προσδιορισμό, πάντως οι πολλοί έφυγαν το καλοκαίρι του 2015. Επίσης «ξεδίπλωσε» όλο τον «δικαιωματισμό» του κομματικού προγράμματος και της κυβερνητικής του θητείας – μέρες που είναι! «Δικαιωματισμός» – όπως λέγεται στην αργώ της αριστεράς – είναι το προγραμματικό πλαίσιο των δικαιωμάτων κυρίως των γυναικών και της lgbt κοινότητας.

————————————————————————————-

Διάλειμμα;

Μετά από όλο αυτό το πολιτικό «Μπεν Χουρ» της χθεσινής ημέρας, ελπίζω από σήμερα να μην ξαναρχίσουμε τις «Δήμητρες» και τις «κλειδαρότρυπες».

Εντάξει;

————————————————————————————–

Η απολιγνιτοποίηση

Η απολιγνιτοποίηση ως γνωστόν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πήγε πίσω.

Παραμένει το χρονικό ορόσημο του κλεισίματος όλων των μονάδων το 2028, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα, στο προαναφερόμενο διάστημα ως προς το ποιες μονάδες θα σβήσουν τα φουγάρα τους, παγώνει…

Η ΔΕΗ μάλιστα πολλαπλασίασε την εξόρυξη λιγνίτη από τα ορυχεία και ταυτόχρονα τα εργοστάσια τέθηκαν περισσότερες ώρες ημερησίως σε λειτουργία, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Η νέα μονάδα φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα, οι δημόσιες εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 840 ΜW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με ανάρτησή της στο LinkedIn, δημοσιοποίησε μία απεικόνιση του νέου CCGT (μακέτα) την οποία και συνοδεύει με ένα σχόλιο: «Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης είναι ένα κρίσιμο βήμα για την απολιγνιτοποίηση, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς της 840 MW, θα ισοδυναμεί με την καθαρή δυναμικότητα τριών λιγνιτικών μονάδων προς απόσυρση».

Το οριστικό κλείσιμο…

Γράφω τα παραπάνω, γιατί φαίνεται ότι επανέρχεται σταδιακά ο αρχικός προγραμματισμός της ΔΕΗ για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Και γιατί το λέω αυτό;

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει το 2025, και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχόλιο της ανάρτησης τρεις λιγνιτικοί σταθμοί θα κλείσουν.

Προφανώς, επανέρχεται το αρχικό σχέδιο της ΔΕΗ για σβήσιμο των περισσότερων μονάδων το 2025, πλην βέβαια της Πτολεμαϊδας 5, η οποία θα συνεχίσει σίγουρα να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories