Οι τράπεζες αλλάζουν, ο τρόπος λειτουργίας τους έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή, τα «βαρίδια» των κόκκινων δανείων και τα υπόλοιπα λάθη που είχαν γίνει, είναι πλέον παρελθόν. Ενα σύγχρονο management χρειάζονται όλες οι τράπεζες για να περάσουν σ' αυτή τη νέα εποχή.

Η νέα εποχή της Attica Bank

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank είναι προ των πυλών με τη συμμετοχή της Thrivest των Μπάκου – Καϋμένακη – Εξάρχου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που παίρνουν τη θέση του ΤΜΕΔΕ και βάζουν 40 εκατ. ευρώ (10 εκατ. η κάθε μία).

Και αμέσως μετά ξεκινά μια νέα εποχή για την τράπεζα καθώς τους επόμενους μήνες θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης της Attica με την Παγκρήτια Τράπεζα. Μια συγχώνευση που δημιουργεί ξεκάθαρα τον πέμπτο, ισχυρό, τραπεζικό πόλο, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες αλλάζουν, ο τρόπος λειτουργίας τους έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή, τα «βαρίδια» των κόκκινων δανείων και τα υπόλοιπα λάθη που είχαν γίνει, είναι πλέον παρελθόν. Ενα σύγχρονο management χρειάζονται όλες οι τράπεζες για να περάσουν σ’ αυτή τη νέα εποχή.

Και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος που δημιουργείται σιγά – σιγά χρειάζεται νέους ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν τα νέα δεδομένα. Σ’ αυτή την εποχή είναι δεδομένο ότι βασικό ρόλο θα παίξει η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κ. Ελένη Βρεττού, η οποία έχει πετύχει πολλά τους τελευταίους μήνες ώστε να φτάσουμε σ’ αυτή τη σωτήρια αύξηση κεφαλαίου.

Και είναι, σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς από τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις του κλάδου με την Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια.

Ελένη Βρεττού και Αντώνης Βαρθολομαίος

Ο Βαρθολομαίος που ανήκει στο παρελθόν

Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι στην αντίθετη πλευρά, δηλαδή σε αυτούς που οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τους έχουν αφήσει πολύ πίσω, βρίσκεται ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας κ. Αντώνης Βαρθολομαίος. Ενας άνθρωπος με πολλά χρόνια στο χώρο του επιχειρείν, όμως, για σκεφτείτε; Ξεκίνησε να εργάζεται σε τράπεζες το… 1981, δηλαδή πριν από 42 ολόκληρα χρόνια. Το νέο τοπίο της αγοράς, όπως είπαμε, απαιτεί σύγχρονο management προκειμένου οι τράπεζες να πάνε μπροστά και να μην κάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Και ο κ. Βαρθολομαίος, όσο πείρα κι αν έχει, το βλέμμα του βρίσκεται στραμμένο στο παρελθόν κι όχι στο μέλλον. Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος που δημιουργείται δεν μπορεί να κοιτάζει πίσω…

Η στήλη είναι σίγουρη ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις…

Το κρίσιμο 30%

Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την κλίμακα του 30%. Το γεγονός αυτό από μόνο του προκαλεί εντάσεις, ανησυχίες, ου μην αλλά και πανικό ακόμη. Όχι μόνο στα κεντρικά επιτελεία, αλλά και στα τοπικά ψηφοδέλτια, που συνυπολογιζόμενης της απλής αναλογικής προκαλεί … εμφράγματα! Κι όπου τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» δίνουν και παίρνουν. Ο λόγος είναι απλός. Ας πάρουμε την περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας που είναι και η άμεσα θιγόμενη από το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δημοσκόπηση για το ΒΗΜΑ: Τι λένε οι πολίτες και οι αριθμοί 4 Κυριακές πριν την κάλπη

Οι 70 εκτός…

Στην τελευταία Βουλή το κυβερνών κόμμα διέθετε 158 μείον 2 έδρες. Αν υποθέσουμε ότι το εκλογικό της ποσοστό είναι πχ 32%, τότε θα εκλέξει στην επόμενη Βουλή λιγότερες από 100 έδρες, πιθανόν 96 – 97 έδρες.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σε κάθε εκλογή υπάρχει μία ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά περίπου 20%, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις περίπου 100 έδρες μόνο οι περίπου 80 θα είναι από την τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα. Έτσι περισσότεροι από 70 νυν βουλευτές δεν πρόκειται να είναι στην επόμενη Βουλή. Αυτό βεβαίως είναι γνωστό.

Πλασάρισμα

Γι΄ αυτό κι καθένας εξ αυτών προσπαθεί να «πλασαριστεί» σε, έστω μη εκλόγιμη, αλλά καλή θέση, προκειμένου στις δεύτερες εκλογές, που θα ισχύσει η λίστα, να τον αναδείξει το bonus των 40 εδρών, συνυπολογιζόμενης φυσικά της αύξησης του εκλογικού ποσοστού.

Για «μια θέση στον ήλιο» όμως «πέφτουν κορμιά»….

Ποιότητα

Πάντως κι αυτό θέλω να το επισημάνω, πως το μέγεθος του πανικού μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από την ποιότητα του πολιτικού λόγου.

Και θυμήθηκα πως στις εκλογές του Ιουνίου του 1985 ένα από τα συνθήματα του – κυβερνώντος – Πα.Σό.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Κων/νου Μητσοτάκη ήταν «καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη», απάντηση στη υπόσχεση της δεύτερης για την μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων. Ακόμη κι αυτό το σύνθημα ακούγεται ως εξαιρετικά … «βαθυστόχαστο» μπροστά στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση!

Σημεία των καιρών….

Στην Αθήνα η γενική διευθύντρια Ενέργειας της ΕΕ

Εν μέσω του προεκλογικού πανικού στην Ελλάδα, η Αθήνα θα δεχτεί μία επίσκεψη από τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Όπως έμαθα θα βρεθεί η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Jorgensen. Δανή στην καταγωγή, η κ. Jorgensen πριν αναλάβει το πόστο αυτό ήταν επικεφαλής του cabinet της Επιτρόπου Vestager.

Από το 2019 είναι επικεφαλής της DG Energy αμέσως ιεραρχικά επόμενη από την Επίτροπο κ. Kadri Simson

Τι δουλειά έχει λοιπόν η DG Energy στην Αθήνα;

Συναντήσεις

Αυτό που κατάφερα να πληροφορηθώ, είναι πως την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με εκπροσώπους φορέων και εταιρειών ενέργειας της χώρας μας. Και μάλλον περισσότερο θέλει να πάρει ένα κλίμα από την εγχώρια αγορά μετά την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και να μάθει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αλλά και τα αιτήματα της αγοράς.

Να θυμίσω πως ένα εξ αυτών είναι η άρση των έκτακτων μέτρων. Αν και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παράταση τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά το αν θα υπάρξει συνάντηση της κ. Jorgensen με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που με ενημέρωσε πηγή μου, είναι πως αυτή θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα προς το τέλος της εβδομάδας…

Μεταξύ Τρικάλων και Αθήνας

Οι εκλογές κι επίσημα προκηρύχθηκαν και πλέον όλο το πολιτικό σύστημα είναι σε αναβρασμό.

Οι παλιοί και νέοι υποψήφιοι βουλευτές οργώνουν… τις εκλογικές τους περιφέρειες και περιφέρονται από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό επιδιώκοντας να αποσπάσουν ψήφους για την εκλογή τους στη νέα Βουλή.

Σε μία τέτοια διαδικασία βρίσκεται και ο κ. Κώστας Σκρέκας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής των Τρικάλων για τη ΝΔ. Ο κ. Σκρέκας, όπως μαθαίνω, χτενίζει, το θεσσαλικό νομό και πλέον οι αφίξεις του στην Αθήνα και στο υπουργείο στην οδό Μεσογείων έχουν αραιώσει.

Γι΄ αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, όπως πληροφορήθηκα, ο υπουργός θα κατέβει στην Αθήνα ίσα ίσα για να ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πότε θα γίνει αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη στις 27 Απριλίου.

Μετά, θα ανέβει ξανά στα Τρίκαλα… Και πως να μην ανέβει; Όπως λέει σε συνομιλητές του 180 χωριά έχει να επισκεφτεί…

Η ΛΑΡΚΟ

Η ΛΑΡΚΟ ως γνωστό είναι μία πονεμένη ιστορία. Η πάλαι ποτέ κραταιά και κρατική βιομηχανία βυθίστηκε σε χρέη, ενώ η χώρα μας είχε καταδικαστεί και για τη χορήγηση παρανόμως κρατικών επιδοτήσεων.

Μετά από μία επίπονη διαδικασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια, η ΛΑΡΚΟ εκκαθαρίστηκε και μετά τη διενέργεια δύο διαγωνισμών το εργοστάσιο και τα περιουσιακά της στοιχεία μεταβιβάστηκαν στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings.

Επίσης, ως γνωστόν,  με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Και είναι πολλές αυτές οι εκκρεμότητες…

Κι άλλη επιχορήγηση

Στο πλαίσιο αυτό το κράτος συνεχίζει να επιχορηγεί τη ΛΑΡΚΟ. Αλίευσα, λοιπόν, από τη Διαύγεια, άλλη μία απόφαση των αρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών που επιχορηγεί με περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ τη ΛΑΡΚΟ.

Η επιχορήγηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δίνεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα του ειδικού διαχειριστή για την κάλυψη της δαπάνης που αφορά στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 97 του ν. 4941/2022 (Α ́ 113) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και στην πληρωμή του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας του προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 5036/2023 (Α’ 77) και αφορά στους μήνες Φεβρουάριο έως και Απρίλιο 2023».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories