Εδώ και λίγες ημέρες, όσοι περνάνε μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, διαπιστώνουν μία σημαντική αλλαγή. Στο βάθος του σταδίου που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τοποθετήθηκαν ξανά οι Ολυμπιακοί Κύκλοι που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Ολυμπισμού και κοσμούν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Καλλιμάρμαρο βέβαια, παρότι τους φιλοξένησε δύο φορές, το 1896 στην αναβίωση τους και το 2004, όταν διεξήχθησαν η τοξοβολία και ο τερματισμός του Μαραθωνίου, δεν υπήρχε το συγκεκριμένο σύμβολο.

Ντικ Φόσμπερι: Πέθανε ο άνθρωπος που άλλαξε το άλμα εις ύψος

Αφαιρέθηκαν καταχρηστικά

Για την ακρίβεια, οι Ολυμπιακοί Κύκλοι όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, υπήρχαν μέχρι το 2011, όταν χωρίς λόγο και αιτία, με απόφαση που ουδείς γνωρίζει ποιος πήρε, αφαιρέθηκαν καταχρηστικά.

Εκείνη τη χρονιά η Αθήνα, παρότι η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την πόρτα της χώρας, είχε αναλάβει και διοργάνωσε τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, μία σημαντική διεθνή διοργάνωση με μεγάλη συμμετοχή.

Η Τελετή Έναρξης είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά επειδή κάποιος ή κάποιοι πίστευαν ότι δεν ταίριαζαν στην εκδήλωση, έδωσαν εντολή να αφαιρεθούν χωρίς να ερωτηθεί κάποια αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ή τουλάχιστον η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία διαχειρίζεται το Καλλιμάρμαρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση στον τότε Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, δήλωσε πλήρη άγνοια και τόνισε ότι ουδέποτε έδωσε τέτοια εντολή.

Και σα να μην φτάνει αυτό, οι Ολυμπιακοί Κύκλοι όχι μόνο αφαιρέθηκαν, αλλά εξαφανίστηκαν αντί να αποθηκευτούν κάπου για επιστροφή στο χώρο τους ή για μελλοντική χρήση κάπου αλλού.

Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, οι Ολυμπιακοί Κύκλοι «έφυγαν» νύχτα από το Παναθηναϊκό Στάδιο με προορισμό εργοστάσιο που πουλούσε σκραπ…

Όλα άλλαξαν

Από τότε, το Παναθηναϊκό Στάδιο που το επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες, δεν είχε ένα σύμβολο που να υπενθυμίζει και να επισημαίνει, ότι συγκέντρωσε τους κορυφαίους αθλητές διοργάνωσε το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

Όλα άλλαξαν, όμως, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου για τον οποίο ήταν όνειρο ζωής και αφού ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια, με τις σχετικές άδειες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι επέστρεψαν στη φυσιολογική τους θέση, για να υπογραμμίζουν σε όλους, την τεράστια ιστορία του Καλλιμάρμαρου και τη μνημειώδη σημασία του στο Ολυμπιακό κίνημα.

Μάλιστα οι δαπάνες για την επανεγκατάσταση τους, δεν επιβάρυναν την ΕΟΕ αλλά προήλθαν από ιδιώτες και συγκεκριμένα από την Mytilineos A.E. και τη ΣΙΔΕΝΟΡ που ανέλαβαν ως χορηγοί της προσπάθειας αυτής, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Μάρκετινγκ της ΕΟΕ Νίκου Ιατρού.

Όσα λοιπόν είναι αυτονόητα για τις χώρες του εξωτερικού, για τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε καν δεδομένα δεν είναι. Και τελικά όπως αποδεικνύεται χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να θυμίζουμε συνεχώς στον κόσμο, ότι το δώρο των Ολυμπιακών Αγώνων, προήλθε από την Ελλάδα!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι