Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι ανειδίκευτοι πτυχιούχοι θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Οι λόγοι για τους οποίους έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση είναι πολλοί. Από τους σημαντικότερους που θέτουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είναι η αναντιστοιχία των προσόντων και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, καθώς και η φυγή αρκετών νέων στο εξωτερικό (brain drain). Από την πλευρά των εργαζομένων, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς όπως λένε οι θέσεις που προσφέρονται είναι συνήθως μερικής απασχόλησης, με χαμηλές απολαβές, ενώ υπάρχουν ηλικιακά όρια που θέτουν οι εργοδότες καθιστώντας τούς άνω των 45-50 ετών εκτός.

Σύμφωνα τη Manpower, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψή τους να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Σε ορισμένους κλάδους, όπως στη βιομηχανία, την ενέργεια και την πληροφορική, τα ποσοστά αγγίζουν το 90%.

Ερευνα της KPMG έδειξε ότι τη στιγμή που η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη «Μεγάλη Επανεξέταση» στο τι θέλουν να κάνουν. Αλλη μελέτη της Adecco δείχνει ότι η δυσκολία στην εύρεση ταλαντούχων στελεχών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε πολύ στα χρόνια της πανδημίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνταν.

Ούτε ανειδίκευτους

Και ενώ λείπουν ταλέντα από την αγορά εργασίας, δεκάδες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους αναζητούν ακόμη και ανειδίκευτους εργάτες, αλλά δεν βρίσκουν, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Περίπου 60.000 θέσεις εργασίας για εποχική απασχόληση αναζητά φέτος ο ελληνικός τουρισμός και ειδικότερα σε τομείς όπως τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση, ο θαλάσσιος τουρισμός, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι υπηρεσίες διακίνησης αποσκευών στα αεροδρόμια.

Ενας από τους κύριους λόγους που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην «τουριστική σεζόν» είναι οι εργασιακές συνθήκες, ενώ πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται τέσσερις-πέντε μαζί σε δωμάτια-τρύπες. Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές για έναν μισθό 700, 800 ή ακόμα και 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax