Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες να θολώνουν το τοπίο, καθώς υπήρξαν σημάδια κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,17%, με τον κλάδο της υγείας να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.624 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,20% στις 15.960 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,09% στις 7.202 μονάδες.

Wall Street: Ήπια ανοδικά κινείται η αγορά

Στο επίκεντρο σήμερα και πάλι ο σκανδιναβικός όμιλος ακινήτων SBB, ο οποίος σημείωσε άνοδο 9,8%, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου του. Η εταιρεία σημείωσε πτώση άνω του 70% τον τελευταίο χρόνο και πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι διερευνά επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης, με το Bloomberg να αναφέρει την Παρασκευή ότι έχει προσελκύσει ενδιαφέρον σε πρώιμο στάδιο από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Brookfield Asset Management.

Οι επενδυτές πάντως αναζητούν περισσότερα σημάδια για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων, μετά και τα τελευταία στοιχεία από το οικονομικό μέτωπο. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να καθορίσει την πολιτική της την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θεωρείται ευρέως ότι θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να εδραιώνει τις προσδοκίες δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για κορύφωση του βασικού πληθωρισμού παρά τα “σημάδια συγκράτησης”.

Επίσης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της De Nederlandsche Bank, Κλας Νοτ ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων. Σε ακρόαση στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο Νοτ επεσήμανε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να είναι απαραίτητες, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει “πολύ υψηλός” για αρκετό καιρό. Ως εκ τούτου, δεν είναι “πεπεισμένος” ότι το σημερινό επίπεδο σύσφιξης είναι επαρκές, είπε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, από την αναθεωρημένη πτώση 2,1% του προηγούμενου μήνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να ανακάμψει από τη χειμερινή ύφεση.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1% τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση του δείκτη τιμών κατοικιών Halifax την Τετάρτη. Η μέτρηση ήταν αρνητική για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες με τη μέση τιμή κατοικίας να διαμορφώνεται στις 286.532 λίρες. Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 1,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε υψηλότερα λόγω Alpha Bank

Με την Alpha Bank να ταράζει τα συναλλακτικά ύδατα σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε καύσιμα να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, εδραιώνοντας τη διάσπαση των κοντινών αντιστάσεών του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,47% στις 1.250,61 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 180 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές