Aνοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας  ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις περικοπές στην παραγωγή αντιστάθμισε τα αδύναμα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές και την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent σημείωναν άνοδο 36 σεντς ή 0,5% στα 76,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures για το αργό  West Texas Intermediate των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 37 σεντς ή 0,5% στα 72,11 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντηρούν την άνοδο οι τραπεζικοί «σωματοφύλακες»

Και οι δύο δείκτες  σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 1 δολάριο τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

«Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας έλλειψης», εξηγεί στο Reuters  ο Stephen Brennock της PVM Oil. «Οι πρόσθετες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να βαθύνουν το έλλειμμα της αγοράς σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις».

Οι τιμές υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά  λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων και της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων.

Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο και οι εισαγωγές μειώθηκαν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι κατασκευαστές αγωνίζονταν να βρουν ζήτηση στο εξωτερικό και η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε υποτονική.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν επίσης ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν στο τρίτο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τα αποθέματά τους.

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του American Petroleum Institute.

Η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων προκάλεσε ανησυχίες για την κατανάλωση από τον κορυφαίο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ιδίως καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Memorial Day.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities