Η Vodafone και η CK Hutchison αποκάλυψαν εντέλει την Τετάρτη τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Βρετανία αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τονίζοντας ότι η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση ήρθε αφότου οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν δημόσια ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ από δώ και πέρα αναλαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας προκειμένου μετά από μακρά και διεισδυτική έρευνα να αποφανθούν εάν θα δοθεί πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Vodafone: Βελτιωμένα έσοδα και ιστορικό ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων

Επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτικών, των συνδικάτων και των αρχών ανταγωνισμού, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα επενδύσουν 11 δισεκατομμύρια λίρες στη Βρετανία στα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που περιέγραψαν ως «ένα από τα πιο προηγμένα αυτόνομα δίκτυα 5G της Ευρώπης».

Η Vodafone θα κατέχει το 51% και η Hutchison το 49% του ενοποιημένου ομίλου, του οποίου θα ηγείται το σημερινό αφεντικό της Vodafone UK, Ahmed Essam, ανέφεραν οι εταιρείες. Ο οικονομικός επικεφαλής της Hutchison’s Three Βρετανίας, Darren Purkis, θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο στον νέο όμιλο.

Ο συνδυασμένος φορέας εκμετάλλευσης θα έχει περίπου 27 εκατομμύρια πελάτες, ξεπερνώντας τις ανταγωνίστριες εταιρείες BT, EE και VM O2, που ανήκουν από κοινού στις Telefonica και Liberty Global.

Η Vodafone, η οποία είναι επί του παρόντος ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία, και η τέταρτη Hutchison θα έχουν επιλογές που θα επιτρέψουν στη Vodafone να αποκτήσει στο μέλλον το 49% του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία θα αντιμετωπίσει τον παρατεταμένο έλεγχο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που είχαν προηγουμένως αντιταχθεί σε συμφωνίες που μειώνουν τον αριθμό των δικτύων σε μεγάλες αγορές από τέσσερα σε τρία.

«Ως χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθεί από τη δημιουργία ενός βιώσιμου, ισχυρά ανταγωνιστικού φορέα εκμετάλλευσης τρίτης κλίμακας – με ένα σαφές επενδυτικό σχέδιο δικτύου 11 δισεκατομμυρίων λιρών – που οδηγεί στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία», δήλωσε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Margherita Della Valle.

Υποσχέσεις για καλύτερες υπηρεσίες

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι οι πελάτες και των δύο εταιρειών θα απολαμβάνουν καλύτερη κάλυψη δικτύου εντός των πρώτων 12 μηνών από το κλείσιμο της συμφωνίας, που αναμένεται πριν από το τέλος του 2024, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών και των μετόχων.

Ανέφερε ότι οι πελάτες δεν θα αντιμετωπίσουν επιπλέον κόστος και ότι θα υπάρξουν ευέλικτες προσφορές χωρίς συμβόλαια, χωρίς ετήσιες αυξήσεις τιμών, και επιπλέον, κοινωνικά τιμολόγια.

Ο Συνδιευθύνων Σύμβουλος της CK Hutchison, Canning Fok, δήλωσε ότι η Three UK και η Vodafone UK δεν είχαν την κλίμακα να κάνουν απόδοση της επένδυσής τους επί του παρόντος.

«Μαζί, θα έχουμε την κλίμακα που απαιτείται για να προσφέρουμε ένα δίκτυο 5G που θα είναι το καλύτερο στην κατηγορία του για το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμορφώνοντας τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για τους πελάτες μας και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Οι δύο όμιλοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 700 εκατομμύρια λίρες ετησίως συνδυάζοντας δίκτυα μέχρι τον πέμπτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι μετοχές της Vodafone, οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό 25 ετών στις 71 πένες την Τρίτη, σημείωσαν άνοδο 3,6% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή