Σήματα κινδύνου για το ενδεχόμενο ύφεσης εκπέμπουν οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο πανικό για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν το γεγονός ότι ο κύκλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής δεν έχει κλείσει.

Οι καμπύλες αποδόσεων από τη Γερμανία έως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον οι πιο ανεστραμμένες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται σε μακροχρόνια ομόλογα για κάλυψη. Το ευρώ είχε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάιο και η λίρα υποχώρησε υπό την ανησυχία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας κινδυνεύει να προκαλέσει συρρίκνωση στην οικονομία. Και μέσα στο αυτό το κλίμα οι traders έσπευσαν στην ασφάλεια του δολαρίου.

Τι «βλέπει» η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Πού θα πάνε τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα αν και ακολουθούν σε γενικές γραμμές την ευρωπαϊκή τάση, εμφανίζουν καλύτερη επίδοση με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 3,6% και το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να έχει υποχωρήσει στις 121 μονάδες. Αναλυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι μια σταθερή κυβέρνηση θα φέρει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας γεγονός που θα φέρει περαιτέρω αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού.

Το βλέμμα στην Πορτογαλία

Η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Ιουνίου στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Εκεί οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα αναλύσουν τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί και θα επιχειρήσουν μια εκτίμηση για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Αν και στη συνάντηση αυτή δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τα επιτόκια, οι αγορές θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις.

Προειδοποιητικά σήματα

Σε όλη την περιοχή, οι αγορές ομολόγων αναβοσβήνουν προειδοποιήσεις.

Οι αποδόσεις είναι αντεστραμμένες, καθώς  οι επενδυτές απαιτούν περισσότερη αποζημίωση για να διατηρούν χρέος μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με μικρότερες διάρκειες. Αντίθετα, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα, υποδηλώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων που ακολουθούνται από μειώσεις καθώς η οικονομία σταματά.

Η αναστροφή της καμπύλης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Τα γερμανικά διετή ομόλογα αποδίδουν πάνω από 70 μονάδες βάσης περισσότερες από συγκρίσιμους 10ετείς τίτλους, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1992. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πάνω από 80 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από το 2000.

Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας της ζώνης του ευρώ έχουν βρει εύνοια σε αυτό το περιβάλλον, σημειώνοντας αποδόσεις 3,8% φέτος, οκτώ φορές περισσότερες από αυτές των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων τους, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές