Στη Ρωσία η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 1917 ο στρατηγός Λάβρ Κορνίλωφ κίνησε τις μονάδες του ενσντίον της κρατικής εξουσίας του Κερένσκι με στόχο την ανατροπή του. Καθιερώθηκε ετσι το «πούτς,» σαν κίνημα κάποιας η κάποιων στρατιωτικών μονάδων εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης. Το ίδιο έκανε τώρα και ο σεφ του Κρεμλίνου Γιεβγκένι Πριγκόζιν, με την μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ που ίδρυσε και διοικεί. Οπως όμως και ο Κορνίλωφ κατα το παρελθόν, η κίνηση του Πριγκόζιν ήταν μάλλον προορισμένη να αποτύχει.
Αφού κατέλαβε την στρατιωτική διοίκηση στο Ροστώφ – πάνω – στον Ντόν, η ομάδα Βάγκνερ κινήθηκε με στόχο να καταλάβει τη Μόσχα. Και πάλι εδώ ξύπνησε λίγο το Ρωσικό παρελθόν. Με την εξέγερση των Κοζάκων του Βόλγα, υπό τον Γιεμέλιαν Πουγκάτσεφ επι Μεγ. Αικατερίνης, που είχαν ξεκινήσει να φθάσουν μέχρι την Μόσχα. Οπως και ο Πριγκόζιν όμως κι’ αυτοί διέκοψαν την τελική τους πορεία. Μέσα απο μια άγρια αιματοχυσία όμως, στο Τσαρύτσιν. Με την μεσολάβηση του Λουκασένκο της Λευκορωσίας κάτι τέτοιο τώρα αποφεύχθηκε. Οχι πως οι Ρωσικές δυνάμεις δεν θα το είχαν επιχειρήσει. Αλλά λογικότεροι εγκέφαλοι έκριναν πως μέσα στην αντάρα του πολέμου στην Ουκρανία μια τέτοια σύγκρουση θα διέλυε το κύρος και το ηθικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κι’ ευτυχώς εισακούσθηκαν.
Τι άφησε πίσω της αυτή η κρίση; Που ακόμα βέβαια δεν ξερουμε την τελική της απόληξη. Το ηγετικό κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θανατηφόρα τρωθεί. Οταν έδειξε αδύναμος να ελέγξει ένα καθαρά δικό του δημιούργημα. Ο Πριγκόζιν αναδείχθηκε μέσα από τα γρανάζια των σιλοβίκι – ανθρώπων δηλ της εξουσίας, όπως λένε στη Ρωσία. Προερχομένων δηλαδή είτε από την Αγ. Πετρούπολη, είτε από τις μυστικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έγραψαν οι Moscow Times πανω στην κορύφωση της κρίσης, πως οι άνθρωποι της Αγ. Πετρούπολης προσέφεραν σημαντική στήριξη στον δικό τους Πριγκόζιν, «αν και το παρατράβηξε». Έίναι όμως η πρώτη φορά επί Πούτιν που κάποιοι δικοί του άνθρωποι κινούνται και συμπεριφέρονται έτσι.
Το ότι επίσης το καθεστώς έδειξε να κλονίζεται οδήγησε στο να χάσει πόντους στην εκτίμηση των φίλων και συμμάχων του – και ιδιαίτερα της Κίνας. Το Πεκίνο πλέον αισθάνεται πανίσχυρο, απέναντι σε μια Μόσχα που παραπαίει και τείνει χείρα βοηθείας. Οσον αφορά την Δύση και την Ουκρανία το Κρεμλίνο βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Αν δεν πετύχει γρήγορα κάτι εντυπωσιακό στον στρατιωτικό τομέα θα αρχίσει να ακούει εφιαλτικά μηνύματα όχι μόνο για απώλεια του Ντονμπάς αλλά κι’ αυτής της Κριμαίας. Και το γεγονός ακριβώς πως χρειάζεται μία στρατιωτική επιτυχία είναι που κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη !
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα