Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος

Η αποχώρηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου από το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ ήταν περίπου αναμενόμενη από την στιγμή που δεν εκλέχτηκε βουλευτής. Είναι ο δεύτερος συνυποψήφιος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του κόμματος που βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Ο κ. Χαρ. Καστανίδης

Ο πρώτος ήταν ο κ. Χάρης Καστανίδης, τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε από την Βουλή – ο κ. Καστανίδης ήταν υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μία λεπτομέρεια που έχει την σημασία της.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου

Τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος βρίσκεται στη δεξιά τάση του κόμματος, ουσιαστικά τον υπονόμευσε, αφού ο μηχανισμός του στήριξε και εξελέγη τελικά – αντ΄αυτού! – την κυρία Μιλένα Αποστολάκη. Ο μόνος εκ των συνυποψηφίων του που έχει απομείνει και φωτογραφίζεται μαζί του είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Αποχωρήσεις;

Αλλά αυτόν τον φοβάται γιατί έχει ισχυρή επιρροή μεταξύ των ψηφοφόρων του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Δεν γνωρίζω τι σκοπεύει να κάνει στο μέλλον ο κ. Λοβέρδος, αλλά ο κίνδυνος να αποχωρήσει ένα σημαντικό τμήμα στελεχών μαζί του, είναι ορατός.

Προβλήματα

Δεν φαίνεται να είναι τόσο ανέφελη η προεδρία του κ. Ανδρουλάκη και της ομάδας που τον περιβάλλει, τελικά! Και δεν έχει προβλήματα μόνο ο … γείτονας, μόνο που τα προβλήματα του δεύτερου είναι περισσότερα και πιο σοβαρά!

Σενάρια

Η περίοδος όμως στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ρευστότητα που επικρατεί δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν πάσης φύσεως σενάρια περί τις εξελίξεις.

«Σημαδεμένη»

Σας μεταφέρω ένα από αυτά, που κυκλοφορούν μεταξύ των στελεχών της μεγαλύτερης συνιστώσας του κόμματος, των λεγόμενων «πασοκογενών», του κύκλου της διεύρυνσης, όπως έχει αποκληθεί. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι η «τράπουλα είναι σημαδεμένη» και αναφέρονται περί την επιλογή των υποψηφίων για την θέση του προέδρου.

Οριζόντια

Στο «κόλπο» λένε υπάρχει οριζόντια συμμετοχή των τάσεων, δηλαδή αφορά και την «Κίνηση Μελών» και την «Ομπρέλα», αλλά και φυσικά και τους «6+6», την τάση των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου – Νάσου Ηλιόπουλου. Τι αφορά το «compromise»;

«Σημαδεμένοι»

Την ανάδειξη της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου στην προεδρία του κόμματος! Πως μπορεί να επιτευχθεί; Χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση, με το Διαρκές Συνέδριο να συνέλθει στη διάρκεια του Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου να εκλεγεί ο πρόεδρος. Και με μία αδύναμη υποψηφιότητα από την άλλη πλευρά σημαδεμένης «απ΄ το σημάδι της παλιάς κινέζικης πληγής» που έγραφε κι ο Νίκος Καββαδίας!

Fast truck

Διαδικασίες fast truck! Αυτό φαίνεται ότι το κατάλαβε – λένε – ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας και γι΄ αυτό έθεσε το δίλημμα «ή γίνεται αποδεκτή η διαδικασία που προτείνω ή δεν πρόκειται να συμμετάσχω».

κ. Χρ. Σπίρτζης

Αλλά και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος φαίνεται ότι τελευταία – λένε – «έχει απασφαλίσει» και το παίζει «ο τρελός του χωριού», κάνοντας διαπιστώσεις που ηχούν ευήκοα στα ώτα των «πασοκογενών».

Και για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Για να «μανιπουλάρουν» τους «πασοκογενείς»!

Ρευστοποίηση

Όπως επί παραδείγματι για «καλλιστεία», για τους τρεις τελευταίους γραμματείς του κόμματος ότι ακύρωσαν τις αποφάσεις του συνεδρίου και διάφορα άλλα τέτοια. Α, ναι και για την «Κίνηση Μελών» μου λένε ότι επί της ουσίας έχει «ρευστοποιηθεί» και απουσιάζει πλέον η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Αλλοίμονο….

Δημοτικές εκλογές

Πάντως τη Δευτέρα στην ατζέντα της Πολιτικής Γραμματείας είναι και οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχε κάνει κάποια προεργασία – μου λένε – ο κ. Σπίρτζης με μία ομάδα στελεχών. Κι έχει πέσει και η πρόταση τα προβεβλημένα στελέχη (πρώην υπουργοί κλπ) του κόμματος να κατέλθουν υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές.

«Χλωμό»

Τι θα πετύχουν; Πρώτον, θα συγκρατήσουν πολιτικά τις δυνάμεις του κόμματος και δεύτερον, θα μπορέσει έτσι να αναδειχθεί ένας σημαντικός αριθμός μελών δημοτικών συμβουλίων, που θα είναι μία καλή αφετηρία για το μέλλον. Θα γίνει αποδεκτό; «Χλωμό» μου φαίνεται….

———————————————————–

Το παρασκήνιο

Όπως θα διαβάσατε πρώτοι στον ΟΤ  το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Paneuropean Oil & Industrial Holdings επεξεργάζονται σενάριο για την εισαγωγή κι άλλων μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο μετόχους του ενεργειακού ομίλου να εξετάζουν τη διάθεση συνολικού πακέτου μετοχών 20% στο Χρηματιστήριο με σκοπό να αυξηθούν οι μετοχές που βρίσκονται σε διασπορά (free float) αλλά και για την ρεαλιστικότερη αποτύπωση στο ταμπλό της αξίας της εισηγμένης.

Οι πηγές μου λένε, ότι οι δύο μέτοχοι έχουν μήνες που κάνουν τη συγκεκριμένη άσκηση για την ιδιωτική τοποθέτηση μέσω Χρηματιστηρίου.

Άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Ιουνίου απαντώντας σε ερωτήσεις μικρομετόχων, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός της μη ανταπόκρισης της μετοχής σε θετικά νέα του ομίλου, είχε αποδώσει τη συμπεριφορά του «χαρτιού» στο χαμηλό free float. Περίπου 17% των μετοχών βρίσκεται εκτός των βασικών μετόχων.

Το μοντέλο

Αλλά και ο εταιρικός μετασχηματισμός των πρώην ΕΛ.ΠΕ που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς ήταν ένα από τα καθοριστικότερα βήματα ώστε να φανερωθούν οι πραγματικές αξίες του ομίλου και φυσικά να αξιοποιηθούν καλύτερα οι συνέργειες.

Το επόμενο βήμα, όπως μου σημειώνουν οι ίδιες πηγές μου, είναι η αύξηση των μετοχών στη διασπορά. Δηλαδή η δυνατότητα εισόδου κι άλλων επενδυτών (όχι του στρατηγικού) στην εισηγμένη.

Το timing

Η χρονική συγκυρία για την προετοιμασία μιας τέτοιας διαδικασίας κρίνεται άκρως ιδανική.

Η αναμενόμενη επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα θετικά σινιάλα που εκπέμπει η εθνική οικονομία, αλλά και η προσήλωση της κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση ευνοούν τέτοιο εγχείρημα.

Το μήνυμα

Πάντως, ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που επιδιώκεται να σταλεί από τους βασικούς μετόχους της Helleniq Energy, και ιδίως από την πλευρά του ομίλου Λάτση, με αυτήν την κίνηση είναι πως «ο όμιλος δεν είναι κρατικός και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι…».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories