Στα δεξιά

Η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κινείται σε περίπου αναμενόμενα επίπεδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην πρώτη εμφάνιση των τριών κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Φθορά

Και τούτο διότι – με την αδύναμη κεντροαριστερή αντιπολίτευση – ο «πόλεμος φθοράς» που μπορεί να υποστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνο από εκεί μπορεί να προέλθει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Από τη Λειβαδιά…

Πρωτίστως το ενδιαφέρον προκάλεσε την παρθενική εμφάνιση στη βήμα της Βουλής του επικεφαλής των «Σπαρτιατών» κ. Βασίλη Στίγκα. Η ανάγνωση της ομιλίας του ήταν μία επίδειξη … νομιμοφροσύνης – μετά βεβαίως από τεράστια επίθεση που δέχθηκε ο νεότευκτος κομματικός σχηματισμός από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ήπιος

Ηταν μία ομιλία που περιέγραψε τις πολιτικές αναφορές του κόμματος. Και επαναβεβαίωσε τον «συνταγματικό πατριωτισμό» που ανέφερε προ ημερών ο εκπρόσωπος του κόμματος. Ηταν ασυνήθιστα ήπια, όχι μόνο η ουσία, αλλά ακόμη και εκφορά του λόγου…

«Εμφύλιος»

Πάντως οι original του χώρου προχωρούν σε δριμεία επίθεση, ενώ διαπιστώνω αφωνία από την πλευρά του κ. Ηλία Κασιδιάρη. Ο εν λόγω «εμφύλιος» θα είναι σκληρός….

Θεολογικά

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της «Νίκης» ήταν αρκετά προβλέψιμος. Η ομιλία του είχε θεολογική αύρα με ότι αυτό σημαίνει για τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος (αμβλώσεις κλπ). Και έτσι πρόκειται να κινηθεί. Με την περίπτωση της «Νίκης» ένα ισχυρό τμήμα της εκκλησίας βρήκε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Και θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη….

Επιθετικός

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με επιθετικό ύφος, αλλά και ρητορική. Φαίνεται ότι ο κ. Βελόπουλος – ο οποίος κατόρθωσε να αποσπάσει ένα καλό εκλογικό σκορ, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε… – επιδιώκει να ηγεμονεύσει στον χώρο που εκτείνεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου φυσικά να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος του. Εάν….

5%;

Εάν τελικώς η κυβέρνηση επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να ανεβάσει στο 5% από 3% που είναι σήμερα την είσοδο στη Βουλή.

Το «μάζεψε»

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών το θέμα το «άπλωσε», σα να επρόκειτο σύντομα να προχωρήσει στην αλλαγή. Όμως εχθές το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του στον Real FM το «μάζεψε».

Οι λόγοι

Πιθανόν οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, η άμεση κατάθεση της σχετικής τροποποίησης, σε μία περίοδο που η Νέα Δημοκρατία είναι πανίσχυρη, ίσως να περιέχει εκδηλώσεις ανησυχίας και δεύτερον, είναι σαν τις δικαστικές υποθέσεις που τοποθετούνται στο αρχείο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανασυρθούν.

Εκβιασμός;

Δηλαδή πρόκειται για έναν έμμεσος εκβιασμό προς τα τέσσερα κόμματα (τα προαναφερόμενα και η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου) ότι η αύξηση του ορίου θα κριθεί από την … συμπεριφορά τους!

Δύο + Δύο

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πάντως οι συζητήσεις, οι συνεδριάσεις και ζυμώσεις εντείνονται. Με τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται πως θα υπάρχουν δύο βασικοί υποψήφιοι, η κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο κ. Νίκος Παππάς. Πέριξ αυτών ενδεχομένως – για τακτικούς λόγους – είναι πιθανόν να κινηθούν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ. Παύλος Πολάκης.

«Πασοκογενείς»

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι «πασοκογενείς». Φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια να τους εκφράσει ο κ. Παππάς. Προς τούτο μάλιστα χθες το απόγευμα είχε – την δεύτερη εντός των ημερών – συνεδρίαση της η «Κίνηση Μελών». Ενόψει και της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την Δευτέρα.

——————————————————-

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης

Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Θ. Σκυλακάκης.

Από το βήμα της Βουλής και μιλώντας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης  έδειξε να διαφοροποιείται από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Προφανώς και ο κ. Σκυλακάκης δεν κινείται αυτόνομα αλλά, όπως μου αναφέρουν πηγές μου, μέσα από την ομιλία του υπάρχει και μία στροφή της κυβερνητικής πολιτικής και ιδίως στην ενέργεια.

Διαφάνεια

Η ουσία των όσων είπε ο νέος υπουργός Ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη από τις πέντε αρχές που περιέγραψε στη χθεσινή του ομιλία με τίτλο: «Προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών».

Το συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του υπουργού δεν αφορούσε τόσο στην τιμολόγηση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου.

Αλλά το μήνυμα που έστειλε αφορούσε σε νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που φαντάζουν ως πολλά υποσχόμενα στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης της χώρας και επιζητούν ενισχύσεις μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και άλλες «ταρίφες» τις οποίες επιβαρύνονται οι τελικοί καταναλωτές ενέργειας.

Το μήνυμα

Και έγινε πιο σαφής ο κ. Σκυλακάκης: «Ελλοχεύει ο κίνδυνος των αποτυχημένων ενεργειακών επενδύσεων, για λόγους υπερσχεδιασμού, υπερκοστολόγησης, πρόωρης ή όψιμης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών ή ακόμα και απλής αλλαγής των συνθηκών…»

Υποπτεύομαι, ότι το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του κ. Σκυλακάκη επιδιώκει να στείλει μήνυμα…

Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών

Από την ομιλία του υπουργού, όμως, προκύπτει και μία ακόμη είδηση.

Αν διαβάζουμε σωστά τις φράσεις αναγγέλλει την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών στον τομέα της ενέργειας. Και προφανώς εννοεί τη ΡΑΑΕΥ και το αίτημα της για προσλήψεις με προσωπικό με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και όχι απευθείας από το ΑΣΕΠ: «Χρειαζόμαστε, συνεπώς, ταυτόχρονα ισχυρές, από πλευράς ανθρώπινων πόρων και καλής θεσμικής λειτουργίας, ανεξάρτητες αρχές και διασφάλιση της αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης (από την πλευρά του κράτους ως μετόχου), των επιχειρήσεων και φορέων που προσφέρουν ενεργειακές υπηρεσίες»!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories