Είναι μεγαλοεπενδυτής, με δικό του hedge fund, «ο άνθρωπος που διέλυσε την Τράπεζα της Αγγλίας» κερδοσκοπώντας το 1992 σε βάρος της στερλίνας, από τους ισχυρότερους και σίγουρα ο πιο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος στον κόσμο, με διεθνή δράση και επιρροή.
Στα 92 του, ο Ουγγρο-αμερικανός Τζορτζ Σόρος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Αυτός αντίθετα που χρειάστηκε να ξανασυστηθεί την τελευταία εβδομάδα στον κόσμο είναι ο 37χρονος διάδοχός του στην «κεφαλή» του δικτύου ιδρυμάτων-«αυτοκρατορίας» του, το Open Society Foundations (OSF), αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν είναι άλλος από τον 37χρονο Αλεξάντερ Σόρος: το τέταρτο από τα πέντε παιδιά που ο γηραιός μεγιστάνας απέκτησε από δύο γάμους του, σε σύνολο τριών.
Ο Σόρος έφυγε… ο Σόρος ήρθε: Το τέλος εποχής και η διαδοχή σε μια αυτοκρατορία 29 δισ. δολαρίων
Μέχρι πρότινος ο Άλεξ -όπως τον αποκαλούν φίλοι και γνωστοί- δεν θεωρούνταν καν στις πιθανές επιλογές του πατέρα του.
Για την ακρίβεια, ο Τζορτζ Σόρος είχε πει κάποτε ότι δεν ήθελε να παραδώσει τα «ηνία» του OSF σε κανένα από τα παιδιά του.
Αυτό φάνταζε πράγματι το πλέον πιθανό μετά το 2011, όταν χώρισαν επαγγελματικά οι δρόμοι του πατέρα Σόρος και του κατά 15 χρόνια μεγαλύτερου ετεροθαλούς αδελφού του Άλεξ, Τζόναθαν.
Πολλοί τότε προδίκαζαν ότι ήταν -εν μέρει λόγω ηλικίας, σπουδών και εμπειρίας- ο «εκλεκτός».
Απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε αναλάβει συν-αναπληρωτής πρόεδρος του Soros Fund Management, του hedge fund του πατέρα του.
Είχε στενές σχέσεις με τους Δημοκρατικούς, από το 1992 κιόλας, όταν είχε εργαστεί στην προεδρική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον.
Ήταν επίσης αυτός που, κατά παραδοχή του «πατριάρχη» Σόρος ηγήθηκε «της μετάβασής μας σε μια υγιή και σταθερή επενδυτική λειτουργία» σε μια ταραχώδη οικονομική περίοδο.
Παρ’ όλα αυτά ο Τζόναθαν -που σκιαγραφείται από πολλά δημοσιεύματα ως ήπιων τόνων- λέγεται ότι ερχόταν συχνά σε σύγκρουση με το διογκωμένο «εγώ» του πατέρα του.
Τελικά οδηγήθηκαν σε ρήξη και ο Τζόναθαν ίδρυσε τη δική του εταιρεία επενδύσεων, την JS Capital Management LLC.
View this post on Instagram
Ο «παράγοντας Άλεξ»
Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, ο Άλεξ ζούσε ανέμελος ως πλούσιος γόνος, με φήμη playboy.
Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 -κι ενώ οι γονείς του είχαν ήδη πάρει διαζύγιο- έκανε τη δική του επανάσταση, έπειτα από μια «δύσκολη παιδική ηλικία», όπως την περιγράφει ο ίδιος.
Ως ανήλικος, είπε πει προ ετών στους New York Times, ήταν «πολύ θυμωμένος» με τον πατέρα του, που «δυσκολευόταν πολύ να δείξει αγάπη και δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα παρών».
Ως ενήλικας άρχισε να αποκτά τη φήμη του άσωτου υιού.
Στα 22 του έγινε «καρικατούρα» -όπως έχει πει ο ίδιος- όταν κρεμάστηκαν στα «μανταλάκια» φωτογραφίες του από έξαλλα πάρτι, τις οποίες είχε ο ίδιος δημοσιοποιήσει στο Facebook.
«Ήταν αμήχανο για την οικογένεια, αλλά και ένα μάθημα», είχαν γράψει τέσσερα χρόνια αργότερα -το 2012- οι NYT, σκιαγραφώντας την μεταμόρφωση του Άλεξ.
«Αφού παλεύει με την οικονομική του ανατροφή, ο κ.Σόρος», ανέφερε εκείνο το δημοσίευμα, «έρχεται στο προσκήνιο με τους δικούς του όρους, αν και σε μια κατεύθυνση που ο πατέρας του σαφώς εγκρίνει: τη φιλανθρωπία».
Στο μεσοδιάστημα, οι φωτογραφίες από τις νεανικές εξαλλοσύνες του είχαν εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο.
Έφτιαξε το Ίδρυμα Alexander Soros «για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
«Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Κέντρο Πολιτικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών Hannah Arendt του Κολεγίου Μπαρντ», αναφέρεται στο βιογραφικό του στον ιστότοπο του OSF, «επίτιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη και επισκέπτης συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη».
Συνέχισε εν τω μεταξύ τον πολυτελή τρόπο ζωής.
Ενόσω ακόμη έγραφε το διδακτορικό του «Εβραίος Διόνυσος: Χάινε, Νίτσε και η πολιτική της λογοτεχνίας», το 2016, νοίκιασε μια έπαυλη 85 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χάμπτονς και φιλοξένησε μοντέλα, στελέχη της μουσικής βιομηχανίας και «αστέρες» του NBA.
View this post on Instagram
Ο «ενήλικας στο δωμάτιο»
Με το πέρασμα του χρόνου, ο «κύκλος του ασώτου» έκλεισε και οι συναναστροφές του Άλεξ άρχισαν να θυμίζουν περισσότερο κάτι από τα παιδικά του χρόνια.
Όταν ήταν μικρός -προτού χωρίσουν οι δικοί του- «ο πατέρας του τον προσκαλούσε σε συζητήσεις με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπόνο», σύμφωνα με τους NYT.
«Στην έκτη δημοτικού, θυμάται να κάθεται σαστισμένος, καθώς ο Νέλσον Μαντέλα διηγούνταν τις εμπειρίες του στη φυλακή»…
Τώρα, στα 37 του, ο λογαριασμός του στο Instagram είναι γεμάτος με αναρτήσεις από ομιλίες του σε διεθνή φόρου και συναντήσεις του με Αμερικανικούς και ξένους πολιτικούς ηγέτες.
Από τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, μέχρι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με την αυτοεξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και (μπόλικες) με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Αναλαμβάνοντας πλέον τα «ηνία» της αυτοκρατορίας του πατέρα του, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει στο ντεμπούτο του, μέσω της Wall Street Journal, «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του, μεγαλοδωρητής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει την οικονομική φιλανθρωπική στήριξη του OSF σε περισσότερους προοδευτικούς κοινωνικο-πολιτικούς σκοπούς, και δη στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στο δικαίωμα ψήφου, στο δικαίωμα στην άμβλωση και στην ισότητα των φύλων.
Κι «αν και θα ήθελα να βγάλω τα χρήματα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», τόνισε ο Άλεξ Σόρος στη WSJ, βάζοντας έτσι στο «κάδρο» τις προεδρικές του 2024.
«Επειδή κάποιος ψηφίζει Τραμπ δεν σημαίνει ότι είναι χαμένος ή ρατσιστής», συμπλήρωσε. «Η δική μας πλευρά πρέπει να είναι καλύτερη στο να είναι πιο πατριωτική και χωρίς αποκλεισμούς».
View this post on Instagram
Νέο «κόκκινο πανί»
Προφανώς, παρατηρεί το AP, το Ίδρυμα Σόρος «θα διαδραματίσει βασικό οικονομικό ρόλο στην προεδρική κούρσα του 2024».
Εν τω μεταξύ δεν είναι καν σαφές «αν ο Άλεξ Σόρος ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την πλευρά του hedge fund της επιχείρησης», επισημαίνει το Axios.
Οι Ρεπουμπλικανοί -έχοντας ήδη ταυτισμένο το όνομα Σόρος με πλείστες όσες θεωρίες συνωμοσίας- είναι στα «κάγκελα».
«Ο Τζορτζ Σόρος, ο φιλελεύθερος μεγαλοδωρητής του “σκοτεινού” χρήματος, μόλις παρέδωσε τα κλειδιά της αυτοκρατορίας του στον γιο του, Άλεξ Σόρος, που έχει ήδη επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο Μπάιντεν 17 φορές», αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό του κόμματος στο Twitter.
«Μπορεί να μην έχει την εμφάνιση του Αυτοκράτορα Πάλπατιν [των Star Wars], όπως ο πατέρας του, αλλά αναμφισβήτητα θα είναι πιο επικίνδυνος», είπε στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News ο Ματ Παλούμπο, συγγραφέας του βιβλίου «Ο άνθρωπος στο παρασκήνιο: Μέσα στο μυστικό δίκτυο του Τζορτζ Σόρος».
«Σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα παραχωρούσε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του πριν πεθάνει», γράφει σε άρθρο του στη βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail.
«Όμως ο έλεγχος πέρασε στον 37χρονο γιο του, παρά το ότι ο κληρονόμος του Σόρος δεν φαίνεται σαν κάποιος που γεννήθηκε για να ηγηθεί».
«Η δημόσια εικόνα του έρχεται σε αντίθεση με τον πιο μυστικοπαθή πατέρα του», αναφέρει.
«Και είναι προφανές ότι δεν θέλει να ζήσει τη ζωή του στη σκιά»…
Πηγή: in.gr
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ