Σε ύψιστη προτεραιότητα έχουν αναγάγει μετά την πανδημία τα ταξίδια οι καταναλωτές, όμως οι περιορισμοί στη χωρητικότητα που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ δεν θα τους επιτρέψουν για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα» να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν, λίγες ώρες αφότου ο αερομεταφορέας με έδρα την Ατλάντα αύξησε τις προοπτικές του για τα κέρδη του έτους για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ανακοίνωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία του.

Οι μετοχές της Delta σημείωναν άνοδο 1,4% στις απογευματινές συναλλαγές.

Αεροπορικές εταιρείες: Στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου αεροδρομίων για τις αυξήσεις στους ναύλους

Υπερτερεί η ζήτηση της προσφοράς

Η επιθυμία για ταξίδια παρά την αύξηση του κόστους διαβίωσης έχει στείλει τις κρατήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στα ύψη, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες για υλικά αγαθά υπέρ των εμπειριών. Όμως οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν λόγω των συνεχών ελλείψεων σε αεροσκάφη, ανταλλακτικά και εργατικό δυναμικό.

«Μετά από χρόνια δαπανών για αγαθά, οι καταναλωτές θέλουν να ταξιδέψουν», δήλωσε ο Μπάστιαν. «Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές υποδομές εξακολουθούν να είναι εύθραυστες».

Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι υπάρχει σχεδόν ένα χάσμα 20 μονάδων μεταξύ της ταξιδιωτικής ζήτησης και της χωρητικότητας του κλάδου, το οποίο πρόκειται να μετατρέψει την ταξιδιωτική έκρηξη σε ένα «πολυετές φαινόμενο».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σημείωσαν τρίτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση. Σε ετήσια βάση, οι ναύλοι μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε συνέντευξή του, ο Μπάστιαν ζήτησε να μην ερμηνεύουμε υπερβολικά τα στοιχεία, καθώς συγκρίνονται με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο κατά την οποίαν οι καταναλωτές μόλις είχαν αρχίσει να ταξιδεύουν ξανά μετά την πανδημία και η προσφορά ήταν περιορισμένη, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Οι τρελές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων εκείνη την περίοδο δεν ήταν βιώσιμες, δήλωσε στο Reuters. Με την αυξημένη προσφορά, ο Μπάστιαν δήλωσε ότι οι τιμές των ναύλων έχουν πλέον «ομαλοποιηθεί».

Υψηλά τα έσοδα

Η έκθεση κερδών της Delta δείχνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να απολαμβάνουν τιμολογιακή δύναμη.  τα συνολικά έσοδα ανά διαθέσιμο μίλι θέσεων (TRASM) της Delta ήταν αυξημένο κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρά το άλμα 17% στη χωρητικότητα.

Ο Μπάστιαν δήλωσε ότι η υψηλή στατιστική βάση μπορεί να επηρεάσει το TRASM της εταιρείας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αναμένεται να παραμείνει «αρκετά ισχυρό».

Η υποχρέωση της Delta για την εναέρια κυκλοφορία, που αντανακλά τις μελλοντικές κρατήσεις, στο τέλος του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου ήταν 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 500 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η εταιρεία αναμένει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη 6-7 δολάρια ανά μετοχή φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 5-6 δολάρια ανά μετοχή.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,68 δολάρια ανά μετοχή, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,40 δολάρια.

Για το τρίτο τρίμηνο, προέβλεψε κέρδη στο εύρος των 2,20-2,50 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές αναμένουν 2,07 δολάρια, σύμφωνα με τη συναίνεση της Wall Street.

Τα επαγγελματικά ταξίδια

Οι αερομεταφορείς βασίζονται συνήθως σε εταιρικούς πελάτες που δαπανούν πολλά χρήματα για να καλύψουν θέσεις υψηλού περιθωρίου κέρδους μετά την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, αλλά η ανάκαμψη των εταιρικών ταξιδιών παραμένει υποτονική.

Ο Μπάστιαν δήλωσε ότι, παρόλο που οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν πολύ για τη δουλειά τους, οι υβριδικές εργασιακές διευθετήσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά 50% των προσωπικών ταξιδιών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

«Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για περισσότερους λόγους από την εργασία τους με επιταχυνόμενο ρυθμό», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή