Σε ακυρώσεις πτήσεων προχώρησαν η Easyjet και άλλοι μεγάλοι αερομεταφορείς, ξυπνώντας μνήμες του περσινού καλοκαιριού, όταν στα αεροδρόμια της Ευρώπης επικράτησαν συνθήκες χάους λόγω ελλείψεων προσωπικού και απεργιών των εργαζομένων.

Αεροπορικά ταξίδια: Το «χάος» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια φεύγει, τα ακριβότερα εισιτήρια… παραμένουν

Συγκεκριμένα, η Easyjet ακύρωσε 1.700 πτήσεις αυτό το καλοκαίρι από το Gatwick στο Λονδίνο, επικαλούμενη διαταραχές στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, σημάδι ότι οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν προληπτικά τις πτήσεις για να περιορίσουν το ταξιδιωτικό χάος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Gatwick αναδείχθηκε «πρωταθλητής» μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις πιο εκτεταμένες διαταραχές πτήσεων. Όπως προέκυψε από έρευνα της εταιρείας δικαιωμάτων επιβατών AirHelp, το 54% των πτήσεών του εμπίπτουν στα κριτήρια της διαταραχής της ομαλής εφαρμογής των πτητικών προγραμμάτων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός αερομεταφορέας της Ευρώπης απέσυρε 1.700 πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, επηρεάζοντας περίπου 180.000 επιβάτες. Αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αντιστοιχεί σε λιγότερες της μίας ημέρας πτήσεις. Η Easyjet, είπε ο ίδιος, πραγματοποιεί περισσότερες από 90.000 πτήσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αιχμής.

Οι πελάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με άλλη πτήση ή να τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Ο εκπρόσωπος της Easyjet είπε ακόμη ότι οι προσαρμογές πτήσεων θα βοηθήσουν στη μείωση των προκλήσεων που παρουσιάζει ο συμφορημένος εναέριος χώρος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των καθυστερήσεων στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Και άλλοι μεγάλοι αερομεταφορείς

Στο προβληματικό για ακόμη ένα καλοκαίρι τοπίο στα αεροδρόμια, η EasyJet δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα.

Οι Ryanair, Air France-KLM και Deutsche Lufthansa έχουν επίσης ακυρώσει πτήσεις, επικαλούμενες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και διαταραχές στη λειτουργία των αεροδρομίων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ επβιεβαιώνεται ο εφιάλτης των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και των διαχειριστών των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για επανάληψη του περσινού χάους.

Ο οργανισμός Eurocontrol που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη,έχει από νωρίς προειδοποιήσει ότι όσοι ταξιδέψουν το καλοκαίρι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς μπορεί να βιώσουν μεγάλες καθυστερήσεις σε προορισμούς όπως η Αθήνα, η Μασσαλία και η Βουδαπέστη.

Ας σημειωθεί ότι η 6η Ιουλίου ήταν η πιο πολυσύχναστη ημέρα για την εμπορική αεροπορία παγκοσμίως με 134.386 πτήσεις, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος FlightRadar24.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή