Ένα πολύ αποδοτικό τρίμηνο για τη JP Morgan ήταν το δεύτερο του 2023, καθώς είδε τα καθαρά της κέρδη να εκτινάσσονται κατά 67% παίρνοντας ώθηση από τη διάσωση της χρεοκοπημένης περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank.

Αμερικανικές τράπεζες: Ώθηση στα κέρδη, φόβοι για την πορεία της οικονομίας

Η συμφωνία διάσωσης για τη First Republic, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με τη βοήθεια των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών, ενίσχυσε την καταναλωτική και εμπορική τραπεζική της JP Morgan με νέους πελάτες, υποκαταστήματα και καταθέσεις. Το σχέδιο διάσωσης έφερε άμεσα κέρδη της τάξεως των 2,7 δισ. δολαρίων, από την άλλη ανάγκασε επίσης τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα να αναλάβει πιστωτικές επιβαρύνσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, τα κέρδη της JP Morgan για το β΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 14,47 δισ. δολάρια ή 4,75 δολάρια ανά μετοχή, από 8,65 δισ. δολάρια ήτοι 2,76 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 3,97 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με την FactSet.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 41,31 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 38,66 δισ. δολάρια.

Εξαιρούμενης της First Republic, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα ήταν ενισχυμένα κατά 40% και τα έσοδα κατά 21%.

Ως η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JP Morgan επωφελήθηκε από το μέγεθός της κατά τη διάρκεια του τραπεζικού πανικού τον περασμένο Μάρτιο. Οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις μικρότερες τράπεζες μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και κατέφυγαν στην ασφάλεια της JP Morgan. Μόνο στη διάρκεια του Μαρτίου, οι νέες καταθέσεις άγγιξαν τα 50 δισ. δολάρια όπως είχαν δηλώσει στελέχη της τον Απρίλιο.

Για το β΄ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν ρεκόρ για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο στα 21,78 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από την καταναλωτική τραπεζική αυξήθηκαν κατά 37%, ενώ τα κέρδη κατά 71% στα 5,31 δισ. δολάρια, ενισχυμένα από τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες ενισχύθηκαν κατά 8% και τα υπόλοιπα των δανείων με κάρτες κατά 16%. Ανοδικά κινήθηκε και τα δάνεια για αυτοκίνητα, με τον όγκο τους να καταγράφει ένα πειστικό +71%. Οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων σημείωσαν επιβράδυνση εν συγκρίσει με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο ανέκαμψαν σε σχέση με την αρχή του έτους.

Στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική, η έλλειψη μεγάλων συμφωνιών και η σχετική ηρεμία στις αγορές επιβράδυναν τη δραστηριότητα και τα έσοδα από τις προμήθειες. Τα έσοδα παρόλα αυτά σημείωσαν άνοδο 4% και τα κέρδη 10%. Τα έσοδα από τις συναλλαγές υποχώρησαν κατά 10%, από το σταθερό εισόδημα κατά 3% και από τις μετοχές κατά 20%. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από συγχωνεύσεις και πωλήσεις μετοχών και χρέους, μειώθηκαν κατά 6%.

Η τράπεζα έβαλε στην άκρη 1,5 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικές αθετήσεις δανείων, συμπεριλαμβανομένων 1,2 δισ. δολαρίων για δάνεια της First Republic, έναντι 428 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Όπως ανέφερε, η εικόνα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων είναι ισχυρή και οι πραγματικές αθετήσεις παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο οι προοπτικές για το μέλλον δεν δείχνουν να είναι πολύ αισιόδοξες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή