Την περασμένη εβδομάδα το Threads, η νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται σε κείμενο, ανακοίνωσε ρεκόρ 100 εκατομμυρίων εγγραφών σε μόλις πέντε ημέρες, σε ένα ντεμπούτο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εκρηκτικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Sensor Tower και Similarweb, η νέα εφαρμογή της Meta Platforms εμφανίζει σημεία κάμψης τόσο στην ανάπτυξή της όσο και στη δέσμευση των χρηστών.

«Πόλεμος» Μασκ με Ζάκερμπεργκ – Το κρας τεστ του Twitter με το Threads και οι μηνύσεις

«Το λανσάρισμα του Threads πραγματικά “έσπασε το διαδίκτυο”, ή τουλάχιστον τα μοντέλα του Sensor Tower», δήλωσε στο CNBC ο Άντονι Μπαρτολάτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας marketing intelligence Sensor Tower. «Στα 10 και πλέον χρόνια που η Sensor Tower εκτιμά τις εγκαταστάσεις εφαρμογών, οι πρώτες 72 ώρες του Threads ήταν πραγματικά μια κατηγορία από μόνες τους».

Δύσκολη η ανάβαση

Αλλά, όπως πρόσθεσε ο Μπαρτολάτσι, τα δεδομένα της Sensor Tower υποδηλώνουν μια σημαντική υποχώρηση της δέσμευσης των χρηστών από την έναρξη του Threads. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο αριθμός των καθημερινά ενεργών χρηστών της πλατφόρμας μειώθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με το Σάββατο και ο χρόνος που αφιέρωσε ο μέσος χρήστης μειώθηκε κατά 50%, από 20 λεπτά σε 10 λεπτά.

«Αυτές οι πρώιμες αποδόσεις σηματοδοτούν ότι, παρά το θόρυβο κατά την έναρξη λειτουργίας του, θα είναι ακόμα δύσκολη η ανάβαση για το Threads ώστε να κερδίσει χώρο στη ρουτίνα των περισσότερων χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο», δήλωσε ο Μπαρτολάτσι. «Η υποστήριξη της Meta και η σύνδεση της νέα εφαρμογής με το Instagram πιθανότατα δίνει στο Threads πολύ μεγαλύτερη ώθηση από άλλες υπηρεσίες, αλλά θα χρειαστεί μια πιο… συναρπαστική πρόταση αξίας από το απλό “Twitter, αλλά χωρίς τον Ίλον Μασκ”».

Meta Threads app logo is seen in this illustration taken, July 6, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Μείωση του χρόνου χρήσης

Παρόμοιες τάσεις έδειξαν τα στοιχεία της Similarweb, μιας εταιρείας ψηφιακών δεδομένων και αναλύσεων. Το Threads σημείωσε πτώση άνω του 25% στους καθημερινούς ενεργούς χρήστες μεταξύ της κορύφωσης της 7ης Ιουλίου και της περασμένης Δευτέρας για τους χρήστες του Threads σε κινητά τηλέφωνα Android παγκοσμίως. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη βαθμονόμηση του μοντέλου της με δεδομένα iOS.

Τα δεδομένα της Similarweb έδειξαν επίσης ότι ο χρόνος χρήσης μειώθηκε περισσότερο από το μισό, με το μέσο χρόνο που αφιέρωσαν οι χρήστες στις ΗΠΑ στην εφαρμογή να πέφτει από περίπου 20 λεπτά στις 6 Ιουλίου σε λίγο περισσότερο από 8 λεπτά στις 10 Ιουλίου.

«Είδαμε την εμπλοκή να μειώνεται κάπως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα εκτιμούμε ότι το Threads είχε 36,6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στο Android», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβιντ Καρ, senior insights manager της Similarweb, προσθέτοντας: «Ενώ αρχικά υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της εφαρμογής, δεν έχει γίνει συνήθεια για κάθε χρήστη να επισκέπτεται το Threads τόσο συχνά όσο ίσως άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης».

Μέσα σε μία ημέρα από το λανσάρισμα του Threads, η ιστοσελίδα The Verge ανέφερε ότι οι χρήστες είχαν ήδη δημοσιεύσει περισσότερες από 95 εκατομμύρια αναρτήσεις και 190 εκατομμύρια likes, με βάση τα εσωτερικά δεδομένα της εταιρείας στα οποία είχε πρόσβαση.

Το Threads βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι φυσικό η έκρηξη των εγγραφών να μειωθεί, καθώς οι χρήστες εξερευνούν μια νέα υπηρεσία και ελέγχουν ουσιαστικά αν η κοινότητα και τα θέματα που προωθεί ταιριάζουν.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο CNBC ότι «αν και είναι νωρίς, είμαστε ενθουσιασμένοι με την αρχική επιτυχία του Threads, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ξεκινήσαμε την εφαρμογή πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα και τώρα εστιάζουμε στη διασφάλιση σταθερής απόδοσης, στην παροχή νέων χαρακτηριστικών και στη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας τους επόμενους μήνες».

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχολίασε σχετικά με το Threads ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του σε 100 εκατομμύρια εγγραφές ήταν οργανικό και όχι αποτέλεσμα προωθητικών ενεργειών.

Θα γίνει τελικά το Threads o… φονιάς του Twitter;

Ο Άνταμ Μοσέρι, επικεφαλής τόσο του Instagram όσο και του Threads στη Meta, έχει δηλώσει σε όλους του τόνους ότι δεν σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στις ειδήσεις ή την πολιτική στη νέα πλατφόρμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην χρησιμεύσει ως αντικαταστάτης του Twitter για ορισμένους ισχυρούς χρήστες.

«Η πολιτική και οι σκληρές ειδήσεις θα εμφανιστούν αναπόφευκτα και στο Threads – το έχουν κάνει και στο Instagram σε κάποιο βαθμό – αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για να ενθαρρύνουμε αυτές τις κάθετες περιοχές», ανέφερε ο Μοσέρι σε ανάρτησή του στο Threads.

«Η Meta χρειάζεται μόνο 1 στους 4 χρήστες του Instagram να χρησιμοποιεί το Threads μηνιαίως για να είναι τόσο μεγάλο όσο το Twitter», δήλωσε η Τζάσμιν Ένμπεργκ, κύρια αναλύτρια της Insider Intelligence.

«Μέρος της δέσμευσης που απολαμβάνει το Threads φαίνεται να έχει απορροφηθεί κατευθείαν από το Twitter», δήλωσε ο Καρ της Similarweb στο CNBC. «Τις πρώτες δύο ημέρες της μέγιστης δραστηριότητας του Threads, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, η διαδικτυακή κίνηση του Twitter μειώθηκε κατά περίπου 5% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτές είναι ομολογουμένως πολύ πρώιμες ενδείξεις, αλλά δείχνουν ότι το Threads έχει τη δυνατότητα να κλέψει σημαντική χρήση από το Twitter, ιδιαίτερα καθώς οι μηχανικοί του Threads αρχίζει να συμπληρώνει τα χαρακτηριστικά που λείπουν, όπως τα hashtags και η θεματική αναζήτηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.