Στην πρώτη θητεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη λογική της «κατάλληλης στιγμής». Μεθοδικά έφερνε μπροστά ή έσπρωχνε παραπέρα τα σχέδια επί χάρτου ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους. Η νέα τετραετία βρίσκει τη ΝΔ να αγωνιά για το «κοινωνικό πρόσωπο» – ενδεικτικά τα δύο πρώτα νομοσχέδια για την οικονομία και για την ψήφο των αποδήμων -,αλλά και να παλεύει με τα πρώτα κρούσματα ασυνεννοησίας και επικοινωνιακών τριγμών.
Οι πιο «δύσκολοι» φάκελοι έχουν πρώτο ορίζοντα από το φθινόπωρο ή τον ερχόμενο χειμώνα – για τη Δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία, το Δημόσιο. Εστω από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση θέλει να μιλά για μια θητεία «συνέχεια της προηγούμενης» ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις και να αντιμετωπίσει νέες προσκλήσεις και δεδομένης της πεποίθησης του Μητσοτάκη ότι για να αλλάξει η Ελλάδα «χρειάζονται δύο τετραετίες», ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων πρέπει να ανοίξει με λεπτομέρειες μπροστά στους πολίτες.
Οι ηγεσίες στα υπουργεία ανοιγοκλείνουν το συρτάρι με τους μπλε φακέλους, στους οποίους ζητείται από τα κεντρικά απόλυτη προσήλωση χωρίς… αυτοσχεδιασμούς, ενώ οι συσκέψεις ενημέρωσης κυρίως για τις βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες είναι σχεδόν καθημερινές.
Ζητήματα που περνούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ξανά στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων, όπως και η αποτελεσματική διαχείριση «έκτακτων» καταστάσεων. Το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ», εκείνο το εργαλείο παρακολούθησης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου που πρωτολειτούργησε το καλοκαίρι του 2019, έχει επιστρέψει ως «ΜΑΖΙ 2».
Επέστρεψαν άρα και τα… λαμπάκια του – τα πορτοκαλί και τα κόκκινα -, που στην πραγματικότητα (θα) αποκαλύπτουν παραβίαση των επιτελικών χρονοδιαγραμμάτων ή δισταγμούς στην υλοποίηση προκαθορισμένων δράσεων.
«Δεν είναι «βαθμολόγιο» υπουργείων…» λένε μάλιστα ξανά πρωθυπουργικοί συνεργάτες.
Και οι ίδιοι ωστόσο παραδέχονται ότι η φάση του συντονισμού δεν μπορεί να παραταθεί για μήνες. Ξέρουν ότι τώρα που ο «εκσυγχρονισμός» έγινε διά στόματος του πρωθυπουργού λέξη – κλειδί της τετραετίας, η κυβέρνηση συνολικά και μεμονωμένα οι υπουργοί θα κριθούν αυστηρά από το μεταρρυθμιστικό πρόσημό τους. Και ότι οι πολίτες, χωρίς να χρειάζονται καν τα λαμπάκια του «ΜΑΖΙ», μπορούν να κρίνουν αν, πώς και τι εφαρμόζεται στην πράξη. Και τελικά να διαπιστώσουν αν η κυβέρνηση ξέχασε το «τολμηρά» που είχε εντάξει εμφατικά στα προεκλογικά της συνθήματα.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα