Πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε σχεδόν 3.000 οχήματα στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου, με την ακτοφυλακή να προειδοποιεί ότι η φωτιά ενδέχεται να συνεχίσει να καίει για μέρες.

Παρεμβαίνει εισαγγελέας για την πυρκαγιά στη Ρόδο

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης στο πλοίο Fremantle Highway, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τη Γερμανία προς την Αίγυπτο. Από τους 23 επιβαίνοντες, αρκετοί αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα και στη συνέχεια να απομακρθνθούν με σκάφη και ελικόπτερα.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου δήλωσε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο φορτίο ήταν ύποπτο ως πιθανή αιτία της πυρκαγιάς.

Σε ανακοίνωσή της, η ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία Shoei Kisen Kaisha Ltd δήλωσε:

«Προσπαθούμε τώρα να σβήσουμε τη φωτιά σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές της Ολλανδίας, τον ναυλωτή και την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου».

Η φωτιά συνέχισε να καίει ακόμα και την Τετάρτη, αν και σταθεροποιήθηκε γύρω στις 08:30 το πρωί ώρα Άμστερνταμ την Πέμπτη, ενώ η ρυμούλκηση ή η επιχείρηση διάσωσης του πλοίου μπορεί να ξεκινήσει μόνον όταν σβήσει τελείως η πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων Πόρων.

Η αιτία της φωτιάς

Η εταιρεία δήλωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα η πυρκαγιά να ξεκίνησε από τη μπαταρία ενός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – τα οποία είναι 25 από τα 2.857 που μετέφερε συνολικά- αλλά όπως είπε δεν είναι απολύτως σίγουροι για την αιτία, και περιμένουν την έρευνα.

Ο Willard Molenaar, της Βασιλικής Ολλανδικής Εταιρείας Διάσωσης (KNRM), ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο, δήλωσε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που επτά μέλη του πληρώματος πήδηξαν στη θάλασσα.

Ένας νεκρός

Ο Molenaar δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ολλανδίας NOS, ότι κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κάνοντας άλμα στο νερό, ενώ ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στις φλόγες.

«Υπήρχε πολύς καπνός και η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο έπρεπε να πηδήξουν γρήγορα. Τους βγάλαμε από το νερό».

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ένα ελικόπτερο μετέφερε αεροπορικώς τους ανθρώπους από το 23μελές πλήρωμα του φλεγόμενου πλοίου. Το τραυματισμένο πλήρωμα νοσηλεύεται για αναπνευστικά προβλήματα, εγκαύματα και σπασμένα οστά, δήλωσαν οι τοπικές ολλανδικές Αρχές.

Κίνδυνος για περιβαλλοντική καταστροφή

Η θάλασσα Βάντεν που εκτείνεται στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Γερμανία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και διαθέτει πλούσια ποικιλομορφία με περισσότερα από 10.000 υδρόβια και χερσαία είδη.

Σε περίπτωση που το Fremantle Highway, βυθιστεί, «θα ήταν μια καταστροφή ύψιστης τάξης», ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Ο λόγος είναι πως τέτοια περιβάλλοντα είναι πολύ ευαίσθητα και η διαρροή πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει στη καταστροφή του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της Ολλανδίας, Μαρκ Χάρμπερς, η κηλίδα που θα δημιουργηθεί από τυχόν διαρροή καυσίμων από το φορτηγό πλοίο θα εξαπλωθεί προς τα βόρεια και όχι προς τα νησιά Βάντεν λόγω της τρέχουσας και προβλεπόμενης κατεύθυνσης ανέμου και κυμάτων για τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά