Κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Euro 2032 θα υποβάλλουν Ιταλία και Τουρκία, ενισχύοντας ενδεχομένως τις πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να φιλοξενήσουν το τουρνουά το 2028.

Ενώ η Ιταλία είχε υποβάλει προσφορά μόνο για το τουρνουά του 2032, η Τουρκία είχε υποβάλει προσφορά για τη διοργάνωση τόσο του Euro 2028 όσο και του 2032.

Πόσα λεφτά πήραν οι ελληνικές ομάδες από το Μουντιάλ στο Κατάρ

Κοινή υποψηφιότητα Ιταλίας – Τουρκίας για το Euro 2032

Η σόλο υποψηφιότητα της Τουρκίας για το 2028 παραμένει ως αντίπαλος της υποψηφιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η Uefa θα επιλέξει τους οικοδεσπότες και για τα δύο τουρνουά στις 10 Οκτωβρίου.

Είναι πιθανό ότι η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί επίσημα από τη διαδικασία υποψηφιότητας για το Euro 2028 μέχρι να εγκριθεί η κοινή υποψηφιότητα από την Uefa, αλλά αν και όταν συμβεί αυτό, η υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας θα μείνει χωρίς αντίπαλο.

Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) ανέφερε ότι η απόφαση για κοινή υποψηφιότητα με την Τουρκία ακολούθησε μια«πολύπλοκη και γόνιμη διαδικασία διαβούλευσης» και επισήμανε άλλες επιτυχημένες κοινές υποψηφιότητες σε προηγούμενα Euro, το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό και την υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας για το 2028.

Ο πρόεδρος της FIGC Gabriele Gravina πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική καμπή που έχει ως στόχο την ενίσχυση του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο θέλει να είναι μια ιδανική γέφυρα για την ανταλλαγή παθών και συναισθημάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό».

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία αναφέρει ότι θα συνεργαστεί τόσο με την τουρκική όσο και με την ιταλική ομοσπονδία για να «διασφαλίσει ότι η τεκμηρίωση που θα υποβληθεί για την κοινή τους υποψηφιότητα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις».

«Εάν η κοινή υποψηφιότητα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις αυτές, θα υποβληθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου, όπου θα γίνουν οι επιλογές για το 2028 και το 2032. Οι αποφάσεις σχετικά με τους τόπους διεξαγωγής και τα προγράμματα των αγώνων θα ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε η Uefa.

Η Τουρκία φιλοξένησε τον τελικό του Champions League του Ιουνίου μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Ίντερ Μίλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αλλά ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά δεν έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία φιλοξένησε το Euro το 1968 και το 1980.

Τον Απρίλιο, επιλέχθηκαν 10 γήπεδα για την υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι