
Σε μια στροφή πολιτικής, που την έχει ήδη οδηγήσει από έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο σε κορυφαίο πωλητή φέτος, επιδίδεται η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν, επιδιώκοντας να μειώσει τα αποθέματα αξίας 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μισό.
Μαζί με τις αντίστοιχες τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν, η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν περιλαμβάνεται στις χώρες που συνέβαλαν σε ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αγορών ράβδων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων
Αλλαγή πολιτικής
Οι πωλήσεις του Καζακστάν στο εξωτερικό, ύψους περίπου 67 τόνων κατά τους πρώτους έξι μήνες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του μεριδίου χρυσού στα αποθέματα σε ένα επίπεδο 50%-55% – που αντιστοιχεί σε περίπου 300 τόνους – στο τέλος του 2023, από τους 314 τόνους που είναι σήμερα.
Οι σταδιακές πωλήσεις χρυσού έφτασαν περίπου τους 120 τόνους πέρυσι, αποφέροντας περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, «προκειμένου να διαφοροποιηθεί και να διασφαλιστεί η ισορροπία στην κατανομή» των αποθεμάτων, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του μεγαλύτερου παραγωγού ενέργειας της Κεντρικής Ασίας γυρίζουν σελίδα, σε μια περίοδο που τους είδε να εκτινάσουν το μερίδιο του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα κοντά στο 70% πέρυσι από περίπου 10% το 2011.
Εξαίρεση στον κανόνα
Οι αρχές καθορίζουν το κατάλληλο ποσοστό ράβδων χρυσού «λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις ρευστότητας, κερδοφορίας και μέτριου επιπέδου κινδύνου»,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν.
Το Καζακστάν χαράζει μια προσέγγιση που το καθιστά εξαίρεση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένουν αύξηση του ποσοστού των συνολικών αποθεμάτων που κατέχουν σε χρυσό τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Εξαιρουμένων των πωλήσεων χρυσού από την Τουρκία – η οποία προχώρησε σε περιορισμό των εισαγωγών του πολύτιμου μετάλλου φέτος- και το Ουζμπεκιστάν, η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών συνέχιζε να αγοράζει χρυσό την περίοδο Μαρτίου- Μαίου.
Οι τιμές του χρυσού, που θεωρούνται καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής κρίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ράλι τον Μαίο εν μέσω ενδείξεων ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων