
Ποιος Ιλον Μασκ και ποιος Μπερνάρ Αρνό. Η περιουσία των δυό πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυτή την στιγμή, συνολικά, μετά βίας αγγίζει τον αμύθητο πλούτο του Μάνσα Μούσα.
Ο αυτοκράτορας του Μάλι, έζησε πριν από περίπου 700 χρόνια και η περιουσία του εκτιμάται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το The Richest.
ΗΠΑ: Ποιο είναι το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι – Σίγουρα όχι η αποταμίευση
Πιστός στον Μωάμεθ
Ο Μάνσα Μούσα είναι γνωστός και με άλλα ονόματα όπως Εμίρης του Μέλλε, Άρχοντας των ορυχείων της Γουανγκάρα και Κατακτητής της Γκανάτα.
Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1280, πέθανε το 1337 και απέκτησε δύο γιους.
Ο Μούσα όταν ανέβηκε στο θρόνο, διόρισε έναν αναπληρωτή βασιλιά για να εκτελεί τα χρέη του όσο εκείνος απουσίαζε. Ο λόγος ήταν ένα ταξίδι.
Κατά την διάρκειά του, στρατολόγησε δασκάλους ώστε ο λαός του να μάθει περισσότερα για τον Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Μούσα ήταν ένας αφοσιωμένος μουσουλμάνος. Το προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324 διαδόθηκε σε όλη τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το εν λόγω ταξίδι στη Μέκκα καταγράφηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, όπου έμειναν έκπληκτοι για την τεράστια πομπή που τον ακολουθούσε. Το 1324, επισκέφθηκε επίσης, τον σουλτάνο της Αιγύπτου Μαμελούκ Αλ-Νασίρ Μωάμεθ.
Επιπλέον, έχτισε τζαμιά στο Τιμπουκτού και στο Γκάο. Μερικά από τα κτίρια που δώρισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν το αρχαίο κέντρο μάθησης Sankore Madrasah ή το Πανεπιστήμιο του Sankore, και η αίθουσα ακροάσεων στη Niani.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, πέτυχε την οικοδόμηση του Τιμπουκτού, το οποίο μετατράπηκε σε κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.
Φουλ … του χρυσού
Τα κομμάτια χρυσού θεωρούνταν αποκλειστική ιδιοκτησία του αυτοκράτορα, και απαγορευόταν η εμπορία τους εντός των συνόρων της αυτοκρατορίας. Η ποσότητα συμπαγούς χρυσού που ανακαλύπτονταν, έπρεπε να παραδοθεί άμεσα στις αρχές και το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο και ως αντάλλαγμα δινόταν χρυσόσκονη ίσης αξίας.
Το 1337, τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μαγκάν Α΄, ο οποίος το 1341 εκθρονίστηκε από τον θείο του τον Σουλεϊμάν. Μετά τον Σουλεϊμάν ακολούθησε μια σειρά από «αδύναμους» αυτοκράτορες, οι οποίοι έφεραν εσωτερικές συγκρούσεις και διχόνοια στο βασίλειο του Μάλι.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια