Στο τέλος τους φαίνεται να φτάνουν οι «μέρες δόξας» της στερλίνας, καθώς οι «φωνές» για ολοένα και υψηλότερα επιτόκια εξασθενούν, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το ράλι της στερλίνας για φέτος πιθανότατα να έχει τελειώσει, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας πλησιάζει στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης των επιτοκίων.

Αγορές συναλλάγματος: Αναμένουν εβδομάδα μεγάλης μεταβλητότητας

Επιτόκια

Αναλυτές και επενδυτές σε εταιρείες όπως η BNP Paribas, η NatWest Markets και η State Street προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μόνο μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς για δύο ακόμη, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της λίρας.

Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τότε που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 στα μέσα Ιουλίου και επέκτεινε τις απώλειες αυτή την εβδομάδα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την BOE κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Η απόφαση αυτή, μαζί με τις ενδείξεις ότι η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, οδήγησε τους traders – που κάποτε στοιχημάτιζαν ότι το βασικό επιτόκιο θα ξεπεράσει το 6,5%- να στοιχηματίζουν για ένα «ταβάνι» στο 5,75%.

Λιγότερο ελκυστική στερλίνα

Όλα αυτά καθιστούν τη λίρα πολύ λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές που αναζητούν νομίσματα που προσφέρουν υψηλό carry – το κέρδος που προκύπτει από τη διαφορά των επιτοκίων – καθώς και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται γρήγορα και ο δείκτης της μεταποίησης βρίσκεται σε επίπεδα ύφεσης.

Η Pictet AM υποβάθμισε τη στερλίνα σε underweight από neutral την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενη τις δυσοίωνες προοπτικές για τη βρετανική οικονομία.

Η BOE έχει πραγματοποιήσει 14 αυξήσεις επιτοκίων από τα τέλη του 2021, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο από το 0,1% στο 5,25% μετά από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Η ψηφοφορία για την τελευταία κίνηση δεν ήταν ομόφωνη, με τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερες από μία αυξήσεις», δήλωσε ο Lee Ferridge, στρατηγικός αναλυτής της State Street. «Και ανάλογα με τα δεδομένα τους επόμενους δύο μήνες, μπορεί να μην έχουμε ούτε αυτή τη μία», πρόσθεσε.

Μια παύση της BOE νωρίτερα από το αναμενόμενο θα ταρακουνήσει τις αγορές επιτοκίων, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων να πέφτουν και ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και τη λίρα.

Ο Ferridge βλέπει πτώση της στερλίνας κάτω από τα 1,20 δολάρια τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες από τα 1,27 δολάρια της Παρασκευής και συνιστά μια θέση πώλησης έναντι του γεν και των δολαρίων ΗΠΑ και Καναδά.

Γλύτωσε την ύφεση αλλά…

Ενώ η οικονομία της Βρετανίας απέφυγε την ύφεση που πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της BOE, είχαν προβλέψει για φέτος, τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων εδώ και τρεις δεκαετίες εντείνονται. Μια έρευνα της Nationwide Building Society έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι βρετανικές εταιρείες ανέφεραν την πιο αργή ανάπτυξη των τελευταίων έξι μηνών.

«Τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να μην παρέχουν την καλύτερη στήριξη, δεδομένων των αντισταθμίσεων μεταξύ της ανάπτυξης, του πληθωρισμού και της εγψώριας αγοράς κατοικίας», δήλωσε ο Mark McCormick, επικεφαλής στρατηγικής FX και EM της Toronto Dominion Bank. «Οι αγορές είναι πιθανό να ανταμείψουν τα νομίσματα με μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης», επισήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές