Οι ρευστοποιήσεις έχουν ενταθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να χάσει τις 1.300 μονάδες και να έχει διολισθήσει σε χαμηλό μηνός. Ο γενικός δείκτης  καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 2,22%, απώλειες που τον έφεραν χαμηλότερα των 1.300 μονάδων για πρώτη φορά από τις 10 Ιουλίου, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Συμβολή στο σημερινό αρνητικό κλίμα έχει η έκθεση της Barclays, η οποία «προσγείωσε» την ελληνική οικονομία από το «σύννεφο» της αναβάθμισή της, καθώς όπως υποστηρίζει είναι πολύ κοντά η επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Επί της ουσίας, η έκθεση της βρετανικής τράπεζας ήρθε να «αμφισβητήσει» την κινητήρια δύναμη για το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών: την επιστροφή στην επενδυτική διαβάθμιση.

Οι ρευστοποιήσεις έχουν κυριαρχήσει σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών, στον απόηχο της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI Greece Standard. Στη χθεσινή αναδιάρθρωση «μία ήρθε, μία έφυγε». Η Τέρνα Ενεργειακή δεν περιλαμβάνεται πλέον στον προαναφερόμενο δείκτη, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να είναι η νέα προσθήκη. Έτσι πλέον στον διεθνή δείκτη της Morgan Stanley βρίσκονται οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), τριών ενεργειακών (ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil) και αυτές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται έντονες πιέσεις, με αυτή της Τράπεζας Πειραιώς (-2,95%) να μην μπορεί να «εξαργυρώσει» τη χθεσινή εξέλιξη (Εθνική -3,34%, Alpha Bank -3,36%, Eurobank -3,20%).

Σε πολιορκητικό κλοιό και οι δύο μετοχές του ομίλου Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα -4,42%, Τέρνα Ενεργειακή 0-4,71%), αλλά για τη δεύτερη η σημερινή βύθιση είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, ενώ πλησίον του -5,50% διαπραγματεύεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών