Σε συνολικά 941 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO 2 -eq) ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ, καταγράφοντας μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 (969 εκατομμύρια τόνοι CO 2 -eq).

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat), η μείωση αυτή έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την αύξηση κατά 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές

Green Tank: Μεγάλη μείωση στις εκπομπές αερίων στην Ελλάδα

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν τα «νοικοκυριά» (24%), η «μεταποίηση» (20%), ο «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (19%), η «γεωργία» (13%) ), και ακολουθεί η «μεταφορά και αποθήκευση» (10%).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 5 από τους 9 οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου» (-12,3%). Ο κύριος τομέας στον οποίο αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,2%).

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ

Οι εκπομπές το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%) ) Σουηδία (+1,6%) και Φινλανδία (0,3%), στις οποίες καταγράφηκαν αυξήσεις. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), στην Εσθονία (-14,7%) στη Σλοβενία ​​(-9,6%) και στην Ελλάδα (-8,34%)

Από τις 21 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο 6 κατέγραψαν μείωση στο ΑΕΠ τους (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία), δηλαδή 15 χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία ​​και Βουλγαρία) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green