Reuters Breakingviews

Αφού έχασαν τη δημοτικότητά τους για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, τα συνδικάτα επιστρέφουν για εκδίκηση. Η ισχυρή ζήτηση για εργάτες έχει δώσει στους οργανωμένους εργαζόμενους ένα ισχυρότερο χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παίρνουν στο σπίτι τους ένα μικρότερο μέρος του εισοδήματος των εταιρειών από ό,τι πριν από την πανδημία. Η αυξανόμενη εργατική δράση θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να παραχωρήσουν περισσότερο από την οικονομική πίτα.

Η οικονομία της εποχής της πανδημίας παραμένει υγιής για τους εργαζόμενους. Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Δείκτη Κόστους Απασχόλησης των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα κέρδη 2% έως 3% που παρατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών. Οι ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς ξεπερνούν επίσης τον πληθωρισμό για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, κατά ένα μέτρο, οι εργαζόμενοι δεν τα πάνε τόσο καλά όσο πριν από την πανδημία. Το μερίδιο των εργαζομένων στις εταιρικές αποδοχές έφτασε το 75% το πρώτο τρίμηνο, έναντι 76% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Το κλείσιμο αυτής της διαφοράς μιας μονάδας σήμερα απαιτεί 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλότερους μισθούς.

Η επίμονη ζήτηση εργασίας έχει δώσει στα συνδικάτα μόχλευση για να καλύψουν αυτό το χάσμα, και αρχίζουν να το χρησιμοποιούν.

Η απειλή μιας απεργίας 340.000 ατόμων βοήθησε τους υπαλλήλους της United Parcel Service να κερδίσουν μια σειρά από αυξήσεις μισθών τον περασμένο μήνα. Και η εργατική δράση προκαλεί πονοκεφάλους αλλού. Το συνδικάτο United Steel Workers έχει επιβληθεί επιθετικά σε έναν αγώνα προσφορών για την US Steel. Η UPS μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη υψηλότερο κόστος αποζημίωσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yellow, Ντάρεν Χόκινς, κατηγόρησε τους Teamsters για την πρόσφατη χρεοκοπία της εταιρείας, λέγοντας στις 6 Αυγούστου ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων οδήγησαν την εταιρεία εκτός λειτουργίας.

Υπάρχουν και περισσότερα. Τα εταιρικά κέρδη είναι 30% πάνω από το υψηλό προ της κρίσης, στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους του S&P 500 Index αυξήθηκε στο 11,5% το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Με τους οργανωμένους εργαζόμενους να επιδεικνύουν πυγμή, θα είναι σε θέση να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners