Την άνοδο και την πτώση της Evergrande παρουσιάζει σε αναλυτικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, ρίχνοντας φως στις πρακτικές που μετέτρεψαν την επιχείρηση ενός πρώην εργάτη χαλυβουργίας στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στην Κίνα. Και πια, στον «μεγάλο ασθενή» του πάσχοντος τομέα ακινήτων της χώρας.
Κίνα: Νέα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και νέες ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η αρχή έγινε με τον ιδρυτή της Evergrande, Χούι Κα Γιαν, να δανείζεται για να αγοράσει γη. Ακολούθως, άρχισε να πουλά κατοικίες πριν από την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα που συγκέντρωνε για να πληρώσει τις τράπεζες και να «τρέξει» το επόμενο κτηματομεσιτικό έργο.
Για δύο δεκαετίες, αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η προσέγγιση αυτή ήταν εξαιρετικά επικερδής, καθώς οι τιμές των κινεζικών κατοικιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ο Χούι, πρώην υπάλληλος χαλυβουργίας από ένα αγροτικό χωριό, μετατράπηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας και η εταιρεία του κατέστη μια τεράστια αυτοκρατορία ακινήτων.
Στο πέρασμα του χρόνου όμως, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης οδήγησε σε συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων χρέους, την ώρα που η εταιρεία κατέφευγε σε ολοένα και πιο ανορθόδοξες στρατηγικές για να συγκεντρώσει κεφάλαια.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει το Reuters, μέχρι το 2016 τουλάχιστον μία θυγατρική της Evergrande ενθάρρυνε ορισμένους υπαλλήλους να αγοράζουν χρηματοοικονομικά προϊόντα από τη μονάδα διαχείρισης πλούτου του ομίλου, τα οποία συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ακινήτων, σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο και ένα έγγραφο της εταιρείας που εξέτασε το πρακτορείο. Ο πρώην υπάλληλος δήλωσε ότι σε ορισμένους ζητήθηκε να ξοδέψουν έως και το ήμισυ του μισθού τους σε τέτοια προϊόντα.
Η απεύθυνση στους εργαζόμενούς της για άντληση κεφαλαίων, όπως διαπίστωσε το Reuters, ήταν μία μόνο από τις ασυνήθιστες πρακτικές που εφάρμοζε η εταιρεία πριν φτάσει στα πρόθυρα μιας βρώμικης κατάρρευσης το 2021 υπό το βάρος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους.
Από το μεσουράνημα στην πτώση
Ο Χούι – εξιστορεί το Reuters – ήταν ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας που μπορούσε να είναι απαιτητικός με το προσωπικό του, χαρισματικός με τους πιστωτές και μερικές φορές εγωπαθής. Είχε μια ομάδα γυναικών προσωπικών βοηθών και τουλάχιστον ορισμένες από αυτές προσλαμβάνονταν κυρίως για την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τέσσερις πρώην υπαλλήλους και ένα άτομο που γνωρίζει την εταιρεία.
Η ιστορία της Evergrande αποκαλύπτει επίσης τις εσωτερικές λειτουργίες ενός κινεζικού γίγαντα ακινήτων, από τις μεθυστικές ημέρες της εκτόξευσης των τιμών των ακινήτων μέχρι την κατακόρυφη πτώση της εταιρείας όταν εξοργισμένοι μικροεπενδυτές εισέβαλαν στα γραφεία της. Η πορεία της εταιρείας αφηγείται επίσης τις τύχες της ευρύτερης αγοράς ακινήτων της Κίνας, βασικού μοχλού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου – αλλά τώρα μια άγκυρα που τραβάει την οικονομία προς τα κάτω. Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Πολλά σπίτια έχουν μείνει ημιτελή. Οι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί. Και ορισμένα από τα εκατομμύρια Κινέζων που έχουν τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου που συνδέονται με ακίνητα αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Τα ακίνητα της Evergrande «πουλήθηκαν ως κερδοσκοπική επένδυση, όχι ως μέρος για να ζήσει κανείς, δήλωσε η Anne Stevenson-Yang, διευθύνουσα σύμβουλος της J Capital Research στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παράγει έρευνα και παίρνει βραχυπρόθεσμες επενδυτικές θέσεις, ή στοιχήματα στην πτώση μιας μετοχής. Ο κόσμος τις αγοράζει επειδή πιστεύει ότι η αξία θα ανατιμηθεί «οπότε προφανώς το παιχνίδι της εμπιστοσύνης θα λειτουργήσει μόνο όσο ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει».
Η εμπιστοσύνη του κοινού, όμως, στερεύει. Η αγορά ακινήτων της Κίνας κλονίστηκε και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ένας άλλος μεγάλος εργολάβος, που ονομάζεται Country Garden, αθέτησε τις πληρωμές για δύο ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ και προσπάθησε να καθυστερήσει την αποπληρωμή ενός ιδιωτικού ομολόγου.
Τα προβλήματα της Evergrande δεν χαλαρώνουν. Ο ταλαιπωρημένος κατασκευαστής έχει προτείνει όρους αναδιάρθρωσης για το υπεράκτιο χρέος του και πρόσφατα ζήτησε την έγκριση ενός αμερικανικού δικαστηρίου για το σχέδιο. Η Evergrande έχει δηλώσει ότι το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ελαφρύνει τα υπεράκτια χρέη της και θα βοηθήσει την εταιρεία να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Την Κυριακή, η Evergrande ανακοίνωσε ζημίες ύψους 33 δισ. γιουάν (4,53 δισ. δολαρίων) για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 66,4 δισ. γιουάν την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μετοχές της Evergrande υποχώρησαν κατά 79% τη Δευτέρα μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης μετά από 17μηνη αναστολή, εξανεμίζοντας 2,2 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.
Για τον 64χρονο Χούι, η πτώση της εταιρείας κατέστρεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία και κατέστησε αναγκαία τη φρενήρη πώληση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή του χρέους. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης μια νομική επίθεση: Η Evergrande δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερες από 2.200 αγωγές συνολικού ύψους περίπου 535 δισεκατομμυρίων γιουάν (73,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Η επιδεινούμενη κρίση χρέους του κινεζικού τομέα ακινήτων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με την οικονομία της χώρας να παραπαίει ήδη από την ασθενέστερη εγχώρια και υπερπόντια ζήτηση. Η οικονομική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε με ασθενή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο.
Η ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και στην ευρύτερη οικονομία επιβαρύνει τις παγκόσμιες αγορές.
Ο κύριος Χούι Κα Γιαν
Ο Χούι μεγάλωσε από τη γιαγιά του σε ένα αγροτικό χωριό στην επαρχία Χενάν, σύμφωνα με βιογραφικό σημείωμα.
Ίδρυσε την Evergrande το 1996, καθώς η Κίνα διέλυε το σύστημα της κρατικά παρεχόμενης στέγασης και αστικοποιούνταν με ταχείς ρυθμούς. Περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων ζούσε τότε στις πόλεις. Τώρα, περίπου τα δύο τρίτα.
Οι τοπικές αρχές είχαν κίνητρο να ευνοήσουν την ανάπτυξη κατοικιών από εταιρείες όπως η Evergrande. Το Πεκίνο αύξησε σημαντικά το μερίδιο των φόρων που εισέπραττε η κεντρική κυβέρνηση στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι τοπικές κυβερνήσεις είδαν το μερίδιό τους να συρρικνώνεται, χωρίς να μειωθεί αντιστοίχως η ευθύνη τους για την παροχή υπηρεσιών. Για να γεμίσουν τα ταμεία τους, οι τοπικές κυβερνήσεις πούλησαν γη σε εργολάβους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Ο Χούι εκμεταλλεύτηκε αυτή τη ζήτηση. Αγόρασε τη γη για το πρώτο του αναπτυξιακό έργο το 1996 για 5 εκατομμύρια γιουάν, δανειζόμενος περισσότερο από το μισό ποσό. Πούλησε το πρώτο συγκρότημα το επόμενο έτος για 80 εκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Evergrande.
Μέχρι το 2009, η Evergrande είχε επεκταθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις. Όταν ο Χούι εισήγαγε τις μετοχές της Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2009, συγκέντρωσε το ισοδύναμο των 729 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία κατέστησε τον Χούι, ο οποίος τότε κατείχε περίπου τα δύο τρίτα της εταιρείας, σε έναν μεγιστάνα με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι το 2013, ο Χούι βρισκόταν στα ύψη. Εξελέγη μέλος ενός από τα πιο έγκυρα πολιτικά όργανα της Κίνας, της μόνιμης επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης. Εκείνη τη χρονιά, η Guangzhou Evergrande, η ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας τον έλεγχο είχε αγοράσει η εταιρεία τρία χρόνια νωρίτερα, κέρδισε την κορυφαία διοργάνωση συλλόγων του ασιατικού ποδοσφαίρου. Όταν βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, συναναστρεφόταν με τους μεγιστάνες των ακινήτων της πόλης, έπαιζε χαρτιά και έκλεινε μαζί τους επενδυτικές συμφωνίες, σύμφωνα με τρία άτομα που είχαν γνώση των συναντήσεων. Ο Χούι έτρωγε στο Dynasty Club του Χονγκ Κονγκ, το οποίο απευθύνεται μόνο στην ελίτ, καταναλώνοντας κινεζικές λιχουδιές όπως σούπα από φωλιά πουλιού ή από πτερύγια καρχαρία.
Ενδεικτικό του ύφους που είχε αποκτήσει ο Χούι είναι ένα περιστατικό που διηγήθηκε στο Reuters πρώην υπάλληλός του: Ενώ διασκέδαζε μαζί με άλλους επιχειρηματίες, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ο ίδιος πέταξε μετρητά για διασκέδαση, και κατόπιν παρακολουθούσε τις γυναίκες βοηθούς του να τα μαζεύουν από το πάτωμα.
Απόλυτος έλεγχος
Ενώ η Evergrande γιγαντωνόταν, ο Χούι εξακολουθούσε να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο. Ο ίδιος ενέκρινε όλες τις αγορές γης, δήλωσε πρώην υπάλληλος που εργαζόταν σε ένα από τα περιφερειακά γραφεία της Evergrande. Βοήθησε στη δημιουργία διαφημιστικών σλόγκαν, επιμένοντας μάλιστα σε συγκεκριμένο τύπο και μέγεθος γραμματοσειράς. Και ζητούσε από το προσωπικό να επιβάλλει πρόστιμα σε υπαλλήλους για μικρές παραβάσεις, σύμφωνα με το άτομο που εργαζόταν γι’ αυτόν και το άτομο που γνωρίζει την εταιρεία, μεταξύ άλλων για πράγματα όπως το κάποιος να μην είναι κατάλληλα ντυμένος.
Η εταιρική κουλτούρα αντικατοπτρίστηκε σε ένα βίντεο με τον Χούι να παίζει σε έναν εταιρικό αγώνα μπάσκετ, το οποίο ανέβηκε σε μια πλατφόρμα διαμοιρασμού τον Απρίλιο του 2020. Καθώς ο Χούι ρίχνει επανειλημμένα τη μπάλα, οι αντίπαλοι παίκτες τον προκαλούν ελάχιστα. Για όσους αποδέχονταν το στυλ του Χούι, υπήρχε ένα σαφές πλεονέκτημα: γενναιόδωρος μισθός. Ο μέσος μισθός στην Evergrande ήταν 15.666 γιουάν (2.149,38 δολάρια) το μήνα το 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεδομένων απασχόλησης Maimai.cn. Αυτός ήταν περίπου τριπλάσιος του μηνιαίου μέσου όρου στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ορισμένοι εργαζόμενοι στο τμήμα κεφαλαίου της Evergrande τσέπωναν προσοδοφόρα μπόνους για την εξασφάλιση δανείων από τράπεζες ή άλλους δανειστές, με τις ομάδες να κερδίζουν έως και το 1% του ποσού που δανείζονταν, δήλωσε ένας πρώην εργαζόμενος και το πρόσωπο που γνωρίζει την εταιρεία. Τα μπόνους μοιράζονταν στη συνέχεια μεταξύ της ομάδας, δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος.
Το 2016, με τις τιμές των ακινήτων στην Κίνα να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, η Evergrande ξεπέρασε τον κύριο αντίπαλό της και έγινε ο νούμερο ένα εργολάβος της χώρας με βάση τις πωλήσεις. Τα αποθέματα γης της εταιρείας έφτασαν τα 312 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, διπλάσια σε σχέση με μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.
Η τιμή της μετοχής της Evergrande το 2017 ξεπέρασε τα 30 δολάρια Χονγκ Κονγκ, περισσότερο από επτά φορές την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς του 2009. Ο Χούι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με εκτιμώμενη περιουσία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Η πίεση στους εργαζόμενους
Καθώς η Evergrande καταβρόχθιζε τη γη, αναζητούσε τρόπους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των συμφωνιών της. Στην τότε μονάδα διαδικτύου της, την HengTen Networks, η εταιρεία ενθάρρυνε ορισμένους υπαλλήλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου του ομίλου.
Έγγραφο από τον Μάιο του 2016 που εξέτασε το Reuters απαριθμεί περισσότερα από δώδεκα άτομα τα οποία αναγνωρίζονται ότι δεν είχαν εκπληρώσει τις απαιτήσεις αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων της Evergrande. Ένα χειρόγραφο σημείωμα στο έγγραφο περιγράφει την κατάσταση ως «σοβαρή» και αναφέρει ότι τα μπόνους θα περικόπτονταν εάν αυτοί οι περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Η διοίκηση περιέκοψε όντως κάποια μπόνους ως αποτέλεσμα.
Σε πρόσφατη χρηματιστηριακή κατάθεση, η Evergrande δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει περίπου 92,1 δισεκατομμύρια γιουάν (12,64 δισεκατομμύρια δολάρια) από την πώληση προϊόντων διαχείρισης πλούτου με την πάροδο του χρόνου και ότι μέχρι το τέλος του 2022 υπήρχαν περίπου 34 δισεκατομμύρια γιουάν (4,66 δισεκατομμύρια δολάρια) απλήρωτο κεφάλαιο και τόκοι για τέτοια προϊόντα.
Ενώ είναι σύνηθες για τους κινέζους κατασκευαστές να συγκεντρώνουν κεφάλαια για έργα ακινήτων με την πώληση προϊόντων διαχείρισης πλούτου, η σύνδεση των μπόνους των εργαζομένων με την αγορά τέτοιων προϊόντων είναι ασυνήθιστη, δήλωσαν γνώστες του κλάδου.
Όλο αυτό το διάστημα, ο Χούι φόρτωνε την εταιρεία με χρέος. Περίπου εκείνη την εποχή η κυβέρνηση άρχισε να εκφράζει δημόσια την ανησυχία της για την κλίμακα του δανεισμού στον τομέα των ακινήτων. Όταν δεχόταν ερωτήσεις από επενδυτές και δημοσιογράφους όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με τα εξαιρετικά μοχλευμένα έργα του, ο Χούι απάντησε ότι ο υψηλός κύκλος εργασιών και η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande επαρκούσαν για να καλύψουν τα χρέη της. Επίσης, απέδιδε δημοσίως φόρο τιμής στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. «Χωρίς την καλή πολιτική της χώρας για μεταρρύθμιση και άνοιγμα, η Evergrande δεν θα είχε αυτό που έχει σήμερα», δήλωσε ο Χούι σε ομιλία του το 2018 στα China Charity Awards. Ο Χούι, ο οποίος είχε ήδη επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις, από την πλαστική χειρουργική έως την ασφάλιση ζωής, συνέχισε να επενδύει σε νέες επιχειρήσεις. Μέχρι το 2019, έκανε μια επιδρομή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η αρχή της πτώσης
Στις αρχές του 2020, ο Χούι επανέλαβε δημοσίως τη δέσμευσή του να μειώσει σημαντικά το χρέος της εταιρείας του. Αλλά το να κρατήσει την Evergrande στην επιφάνεια επρόκειτο να γίνει πολύ πιο δύσκολο.
Το Πεκίνο εφάρμοζε πλέον νέους αυστηρούς κανονισμούς με στόχο τον περιορισμό της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλό δανεισμό. Μέχρι το 2021, οι κινεζικές πωλήσεις ακινήτων είχαν αρχίσει να μειώνονται και η κυβερνητική καταστολή οδήγησε σε μια σειρά από αθετήσεις πληρωμών από τους εργολάβους, με πολλούς να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού.
Σε μια μηνιαία συνάντηση με το προσωπικό το 2020, ο Χούι θρήνησε για τον θάνατο ορισμένων από τους ιαπωνικούς κυπρίνους που εξέτρεφε, λέγοντας ότι ο θάνατός τους ήταν προάγγελος κακής τύχης.
Καθώς οι τράπεζες και οι επενδυτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε κατασκευαστές ακινήτων, η Evergrande αναζήτησε εναλλακτικές – και ακριβότερες – πηγές χρηματοδότησης. Ένα μέρος από το οποίο η εταιρεία αναζήτησε κεφάλαια ήταν οι λεγόμενες εταιρείες εμπιστοσύνης. Αποκαλούμενες σκιώδεις τράπεζες επειδή λειτουργούν έξω από πολλούς από τους κανόνες που διέπουν τις εμπορικές τράπεζες, οι εταιρείες καταπιστευμάτων ήταν πρόθυμες να επωφεληθούν από τις ανάγκες μιας βιομηχανίας που επιθυμούσε διακαώς πίστωση. Και μπορούσαν να χρεώνουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις στενά ρυθμιζόμενες τράπεζες.
Καθώς η γενική πιστωτική κρίση εντάθηκε το 2020 και το 2021, η Evergrande δυσκολεύτηκε να πουλήσει τα ομόλογά της σε τοπικό γιουάν, εν μέσω ανησυχιών για την πιστοληπτική τους ικανότητα. Η εταιρεία χρησιμοποίησε δικά της κεφάλαια για να αγοράσει τα ομόλογα μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού, δήλωσε πρώην υπάλληλος της οικονομικής ομάδας της Evergrande και άτομο που γνωρίζει τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης της εταιρείας. Τα άτομα είπαν ότι τα εν λόγω οχήματα στη συνέχεια πούλησαν τα ομόλογα σε υψηλότερη απόδοση ή πληρωμή τόκων, που οι επενδυτές θα θεωρούσαν ανάλογη του κινδύνου.
Μερικές φορές το πραγματικό επιτόκιο αυτών των ομολόγων έφτανε το 18%, ενώ στην ελεύθερη αγορά ήταν 6%, δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της οικονομικής ομάδας. «Το πραγματικό τίμημα που πλήρωναν για τη χρηματοδότηση έτρωγε τα κέρδη», δήλωσε το άτομο αυτό.
Αγωνιώδεις προσπάθειες επιβίωσης
Η Evergrande άρχισε επίσης να εκτρέπει δάνεια που είχαν εξασφαλιστεί από τη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων της, η οποία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο, για να πληρώσει τις λειτουργικές και οικονομικές ανάγκες της Evergrande, δήλωσε επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών της Evergrande. Η επιτροπή διερεύνησε το θέμα μετά την κατάσχεση από τις τράπεζες καταθέσεων ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων γουάν (1,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που κατείχε η μονάδα υπηρεσιών ακινήτων το 2021. Πέρυσι, τρία ανώτερα στελέχη παραιτήθηκαν μετά από μια αρχική έρευνα που ανέφερε ότι εμπλέκονται στην εκτροπή των δανείων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τη θυγατρική εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών αδυναμιών εσωτερικού ελέγχου. Μέχρι το 2021, οι συνολικές υποχρεώσεις της Evergrande είχαν φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ταμειακά ταλαιπωρημένη εταιρεία αγωνιζόταν να πληρώσει τους προμηθευτές και να ολοκληρώσει τα σπίτια. Τα έσοδά της από ακίνητα έπεσαν κατακόρυφα.
Η Evergrande απέτυχε επίσης να πληρώσει εγκαίρως τους μικροεπενδυτές στα χρηματοοικονομικά της προϊόντα, προκαλώντας διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ξέσπασαν χαοτικές σκηνές στα γραφεία της εταιρείας στη Σενζέν, καθώς περίπου 100 δυσαρεστημένοι επενδυτές συνωστίζονταν στο λόμπι της για να απαιτήσουν την αποπληρωμή. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χούι δήλωσε σε επιστολή του προς το προσωπικό ότι ήταν βέβαιος ότι η εταιρεία θα βγει από την πιο σκοτεινή στιγμή της. Αλλά η Evergrande ανακοίνωσε συνδυασμένες ζημίες ύψους 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021 και το 2022. Τον περασμένο Μάρτιο, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ ανεστάλη. Ο Χούι μείωσε το μερίδιό του στην εταιρεία και η προσωπική του περιουσία αξίζει πλέον λιγότερο από το ένα δέκατο των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν η αξία της στο απόγειο της εταιρείας, το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.
Σήμερα η Evergrande βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης εγκρίσεων από τους πιστωτές και τα δικαστήρια για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της. Οι πιστωτές πρόκειται να συνεδριάσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου για να ψηφίσουν επί του σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ανακτήσουν έως και το ένα τέταρτο των οφειλομένων. Σε επιστολή του Ιανουαρίου προς τους εργαζομένους, ο Χούι χαρακτήρισε το 2023 ως κρίσιμο έτος και δεσμεύτηκε να εξοφλήσει τους πιστωτές και να υλοποιήσει τα έργα.
Για τον ίδιο, πάντως, η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά: Μια έπαυλη στο Χονγκ Κονγκ που του είχαν κατασχέσει οι πιστωτές του βγήκε προς πώληση τον Μάρτιο. Η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται σε περίπου 112 εκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους