Επιβράδυνση καταγράφεται φέτος στη ροή χρήματος και στις λεγόμενες εναλλακτικές επενδύσεις, παρά την πρόβλεψη για «έκρηξη» στα κεφάλαια με χαρτοφυλάκια εκτός των παραδοσιακών μετοχών και ομολόγων.

Αγορές: Για έναν ασταθή Σεπτέμβριο προετοιμάζονται οι επενδυτές «στη σκιά» του Τζάκσον Χολ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα εναλλακτικά κεφάλαια – τα οποία επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως ιδιωτικά κεφάλαια, hedge funds, ακίνητα και πιστώσεις – έχουν συγκεντρώσει 740 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, ποσό μειωμένο κατά 27% σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μειώνεται το ενδιαφέρον

Τα στοιχεία δείχνουν πώς το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μετριαστεί για έναν τομέα που αναμενόταν να διπλασιαστεί σε μέγεθος μεταξύ 2021 και 2026, ανεβάζοντας την αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σε 26 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Preqin για το 2022. Τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια συγκέντρωσαν συνολικά 1,5 τρισ. δολάρια το 2022.

«Η συγκέντρωση κεφαλαίων ήταν πιο δύσκολη τους τελευταίους 12 μήνες από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 15 χρόνια», δήλωσε ο Drew Schardt, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του επενδυτή ιδιωτικών αγορών Hamilton Lane, ο οποίος συντάσσει μια στενά παρακολουθούμενη έκθεση για τον τομέα. «Όλα έχουν αλλάξει», προσθέτει.

Ο Schardt ανέφερε ως αιτίες τη μεταβλητότητα, τη γεωπολιτική και τα επιτόκια, τα οποία έχουν ταρακουνήσει τις αγορές το τελευταίο έτος.

Η υποχώρηση έρχεται μετά από μια φρενήρη περίοδο συναλλαγών, με μεγάλους, θεσμικούς διαχειριστές και οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων να ξεπερνούν τους εναλλακτικούς διαχειριστές σε έναν αγώνα δρόμου για να προσφέρουν τα προϊόντα στους επενδυτές.

Ωστόσο, η πτώση των χρηματιστηρίων πέρυσι ώθησε ορισμένους επενδυτές να επανεκτιμήσουν την κατανομή των εναλλακτικών επενδύσεων στις αρχές του 2023.

Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα, έχουν αυτοεπιβαλλόμενα όρια για το υπόλοιπο των κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν σε κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, και οι προηγούμενες δεσμεύσεις σε εναλλακτικές όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια άφησαν πολλούς υπερεκτεθειμένους και ανίκανους να διαθέσουν περισσότερα.

Ποιοι τομείς ενισχύθηκαν

Τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν επίσης καταβάλει τόσα μετρητά στους επενδυτές λόγω των υποτιμημένων αποτιμήσεων και της στάσιμης αγοράς IPO που έχει κάνει τους διαχειριστές απρόθυμους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας τα φρέσκα κεφάλαια που οι επενδυτές τους θα διέθεταν σε νέα κεφάλαια.

Η ιδιωτική πίστη και ορισμένα τμήματα των εμπορικών ακινήτων – ένας τομέας που επλήγη σκληρά από την πανδημία – υπήρξαν ορισμένοι από τους τομείς που ευνοήθηκαν περισσότερο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ενώ κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι υποδομές πιθανώς θα συγκεντρώσουν λιγότερα κεφάλαια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Preqin.

Το ύψος των εναλλακτικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αρχή του έτους είναι μειωμένο κατά 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, ενώ το μέσο μέγεθος του κεφαλαίου, 600 εκατ. δολάρια, είναι σχεδόν 200 εκατ. δολάρια υψηλότερο από ό,τι το 2022.

Οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση αυτή καταδεικνύει μια φυγή προς μεγαλύτερους, πιο καθιερωμένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]