Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η δεκαετής περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας έχει αποκλείσει πολλές από αυτές από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς έχουν χαμηλή ή ανύπαρκτη πιστοληπτική ικανότητα.

Ταυτόχρονα, μια άλλη κατηγορία επιχειρηματιών, δεν μπορεί να λάβει τραπεζικό δανεισμό , καθώς έχουν ήδη παλαιά δάνεια τα οποία είναι μεν «πράσινα», αλλά συγχρόνως έχουν και οφειλές προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να θεωρούνται υπερδανεισμένοι και έτσι η νέα χρηματοδότηση να θεωρείται επισφαλής.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Η διαχρονική τους πορεία – Τα μεγέθη τους σήμερα και οι βασικές προκλήσεις

Η εστίαση και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ η κατάσταση παραμένει δύσκολη για ένα πολύ μεγάλο μέρος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων Συγκεκριμένα το 25,6% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα. Επιπλέον για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Βέβαια η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι μικρότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερη έλλειψη ρευστών διαθεσίμων από τις μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, το 40,4% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει όσο ανεβαίνουμε κλίμακα μεγέθους και φτάνει μόλις το 9,8% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ.

Το ακριβώς αντίστροφο παρατηρείται όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων. Συγκεκριμένα μόνο το 7,7% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ δήλωσαν ότι είχαν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για περισσότερο από 6 μήνες ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 20,3% για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ.

Ο κλάδος που φαίνεται πως έχει «ξεμείνει από μετρητά» είναι η εστίαση όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% πάνω δηλαδή από 1 στις 2 (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Η πλατφόρμα «Know your Customer»

Η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδεικνύεται και από τις αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας Know your Customer /KYC της HDB μέσα στο τελευταίο τετράμηνο η οποία διευκολύνει τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο περιθώριο της τραπεζικής χρηματοδότησης, να υποβάλουν την αίτησή τους -μία και μόνη φορά- και κατόπιν να γίνονται δεκτά από οποιαδήποτε τράπεζα επιλέξουν.

Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση στην πλατφόρμα KYC της HDB σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ έφθασαν τις 17.500 από τις οποίες για 12.000 μοναδικά ΑΦΜ υπάρχει θετική απάντηση.

Παρόλα αυτά σχεδόν 3 στις 10 επιχειρήσεις κόβονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αιτήθηκε χρηματοδότηση από κάποιο από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν είχε φορολογική ενημερότητα ,ενώ το 6% δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Το 2% πάλι των επιχειρήσεων βρίσκονται στον Τειρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις