Έντονα πολιτικό πρόσημο, με εκπροσώπους από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είχε η σημερινή πέμπτη ημέρα του OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Ακόμη, στο περίπτερο – studio του ΟΤ φιλοξενήθηκαν και συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα, Νίκο Φιλιππίδη, Γιάννη Αγουρίδη και Ελένη Στεργίου εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της καινοτομίας.

Την ανάγκη παροχής κινήτρων στους πολίτες ώστε να ασφαλίσουν την περιουσία τους, σπίτια και αυτοκίνητα, από φυσικές καταστροφές τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Καμία χώρα στον κόσμο, είπε, δεν μπορεί να καλύψει από ίδιους, κρατικούς πόρους, τέτοιες αποζημιώσεις σαν αυτές που απαιτούνται σε καταστροφές τέτοιων διαστάσεων όπως στη Θεσσαλία και στον Εβρο. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιο και ιδιωτικού τομέα.

«Είναι παράλογο να χτίζεις ένα σπίτι που σου κοστίζει 100.000 – 200.000 ευρώ και να μην το ασφαλίζεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υπάρχουν 20 υποχρεωτικές ασφαλίσεις, στην Ελλάδα 1 ½: το αυτοκίνητο και το σκάφος.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζονται κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Για τις οφειλές των επαγγελματιών

Αναφερόμενος στις οφειλές των επαγγελματιών, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέφερε το αίτημα για ναι ενιαία δόση για το σύνολο των οφειλών, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να το απορρίπτει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαχείριση των επιχειρήσεων που θα κλείνουν από αδυναμία να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Για τις τράπεζες

Τέλος, όσον αφορά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και της αδυναμίας πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κατηγόρησε τις τράπεζες για τοκογλυφία που ασκείται με την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων.

Χρυσοβέργης: Μεταφέροντας την έρευνα στην πραγματική οικονομία

Για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Walk του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τις πρωτοβουλίες που γίνονται στο ΑΠΘ προκειμένου να περάσει στην πραγματική οικονομία το ερευνητικό έργο, μίλησε ο κ. Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος  του Γραφείου Μεταφοράς του Τεχνολογίας του ΑΠΘ.

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι το γραφείο που είναι αρμόδιο για την τρίτη αποστολή του πανεπιστημίου. Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι η πρώτη αποστολή είναι η εκπαίδευση, η δεύτερη αποστολή είναι η έρευνα, με τα 300 εργαστήρια του ΑΠΘ να παράγουν πλούσιο ερευνητικό έργο και η τρίτη αποστολή «αυτή που δεν ακούγεται πολύ αλλά είναι πολύ σημαντική», είναι αυτό που λέμε η μεταφορά τεχνολογίας: η αξιοποίηση δηλαδή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, το πώς η έρευνα λύνει πραγματικά προβλήματα, στην πραγματική οικονομία.

Τρεις πυλώνες

Το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας βοηθά τους ενδιαφερόμενους με τρεις τρόπους. Η πρώτος αφορά στην κατοχύρωση της πατέντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και στη συνέχεια  αυτή να πουληθεί στη βιομηχανία. Ο δεύτερος αφορά στην αδειοδότηση, ο οποίος επίσης μπορεί να αποφέρει έσοδα. Και τέλος είναι η ίδρυση τεχνοβλαστών.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Βύρων Χρυσοβέργης: Μεταφέροντας την έρευνα στην πραγματική οικονομία

Το Walk

Ο κ. Χρυσοβέργης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ίδρυση του κέντρου επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας Walk, εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, το οποίο δημιουργήθηκε για να αναδείξει το οικοσύστημα καινοτομίας του ΑΠΘ και να υποστηρίξει φοιτητές, πτυχιούχους και ακαδημαϊκό προσωπικό, στη μεταφορά των ιδεών τους στην κοινωνία με επιχειρηματικούς όρους.

Κούβελας: Πάει πίσω το μετρό

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, υπογράμμισε ότι «έχουμε χτυπήσει καμπανάκι και στον πρωθυπουργό για την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνολικό σχέδιο για την πόλη» και προειδοποιώντας για κίνδυνο κυκλοφοριακού εμφράγματος αν η κίνηση της περιφερειακής οδού μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης.

Πάει πίσω το μετρό

Αναφορικά με το μετρό της πόλης, σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν θα παραδοθεί στις αρχές του 2024. «Ζητήσαμε το τελικό χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Κούβελας, προσθέτοντας ότι περισσότερα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.

Η ΔΕΘ

Αναφορικά με τον χώρο της ΔΕΘ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι πρόκειται να αναπλαστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, αποδίδοντας το 50% του χώρου σε πράσινο και στους πολίτες υπό τη μορφή του δημόσιου χώρου.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Κούβελας: Φόβοι για κυκλοφοριακό έμφραγμα από τα έργα στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Μάντζος: Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρωτοπορία της κεντροαριστεράς

Προτάσεις και διάθεση συναίνεσης υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ αν η κυβέρνηση ήθελε να συνδιαμορφώσει και να έχουμε εθνικές πολιτικές, τόνισε ο Δημήτρης Μάντζιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, άσκησε κριτική ότι ο ΕΛΓΑ σήκωσε τα χέρια, ότι η κυβέρνηση άργησε να θέσει τον ΕΟΔΥ στις σχετικές συσκέψεις, ενώ ούτε η προσβασιμότητα σε υγεία και φάρμακα έχει λυθεί ακόμα για περιοχές της Καρδίτσας και του Πηλίου.

Εργασιακά

Σε σχετική ερώτηση για την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μάντζος το χαρακτήρισε πολύ αρνητικό και ότι πλήττει την εργασία εντί να την ενισχύει.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Μάντζος: Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρωτοπορία της κεντροαριστεράς

«Δεν πιστεύουμε στην απορρύθμιση της εργασίας» τόνισε ο κ. Μάντζος ο οποίος έθεσε στο τραπέζι την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, την εργασιακά ασφάλεια και άλλα αιτήματα όπως π.χ. τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και αγαθά.

Χαραλαμπίδης (CTO Kudzu): Προσαρμοσμένες λύσεις IoT σε μια πλακέτα

Ο Δημήτρης Μάμαλης και ο Γιάννης Χαραλαμπίδης ίδρυσαν την CTO Kudzu, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις στο κομμάτι του IoT (internet of things).

Μιλώντας στο OT Forum, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης εξήγησε με απλά λόγια: «Η εταιρεία μας βοηθάει εταιρείες που ασχολούνται για πρώτη φορά με hardware να κάνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Συμπτύσσουμε τον χρόνο που απαιτείται, από τα 2-3 χρόνια σε λιγότερο από έναν χρόνο».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Περιγράφοντας πώς γεννήθηκε η ιδέα που οι δύο συνιδρυτές της CTO Kudzu υλοποιούν και επιχειρηματικά, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης είπε ότι: «όποτε φτιάχναμε hardware, επαναλαμβάναμε πάντα τα ίδια. Είπαμε αντί για αυτό να τα ενσωματώσουμε σε μια πλακέτα να τα έχουμε έτοιμα».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Χαραλαμπίδης (CTO Kudzu): Προσαρμοσμένες λύσεις IoT σε μια πλακέτα

Καλπάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα διακυβέρνησης

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Θεσσαλία άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης.

Τόνισε πως «εμείς αυτό που λέμε και αναδείχθηκε σήμερα είναι ότι χρειάζεται μια σύγχρονη και επαρκής πολιτική απέναντι στις προκλήσεις της κλιματική αλλαγής. Όπως είδαμε αυτή η πολιτική δεν υπήρχε σε όλα τα επίπεδα, και στον σχεδιασμό και στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση. Υπάρχουν αναξιοποιήτα εργαλεία. Δεν προχώρησαν ή δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οι σχεδιασμοί. Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών έπρεπε να αναθεωρηθούν το 2021 και μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η Περιφερειακή Προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν έχει προχωρήσει».

Προχωράμε με ενότητα

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε πως «προέρχεται από βαριά ήττα και έχει μπροστά του τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Αυτό που θα θέλαμε είναι η συμμετοχή. Είναι στοίχημα η συμμετοχή του κόσμου και θα δώσει δύναμη για την επόμενη μέρα. Στοίχημα είναι να μπει στην κορυφή το ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο κόσμος έχει αλλάξει και θα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα, όπως του κοινωνικού κράτους, της ακρίβειας κ.λπ.».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Στέργιος Καλπάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα διακυβέρνησης

Για το ενδεχόμενο διάσπασης, ο κ. Καλπάκης σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε ενωτικά και αυτό προκύπτει από τις καθημερινές επεμβάσεις των υποψηφίων. Ο κοινός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και θα το πετύχει αυτό ενωμένος. Οι υποψήφιοι προτάσσουν την ενότητα και τη συλλογικότητα για την επόμενη ημέρα. Στόχος απέναντι στη ΝΔ να δοθεί μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης».

Δελής (ΚΚΕ): Πρόκληση το εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω της καταστροφής Daniel

«Τέτοια νομοσχέδια δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση κανενός εργαζόμενου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο.Ακόμη, χαρακτήρισε πρόκληση την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω της καταστροφής που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.

Για τη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα φαινόμενο που εξελίσσεται, και ως εκ τούτου το θέμα δεν είναι να την επικαλείται ή να την περιγράφει κανείς, αλλά το πώς την αντιμετωπίζει από την άποψη της πολιτικής προστασίας και υποδομών.

Ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, να δοθούν κίνητρα να μείνουν στον τόπο τους, και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής. «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι μετά την καταστροφή αποκαλύφθηκαν σοβαρά προβλήματα συντονισμού του κρατικού μηχανισμού.

«Ακόμα και οι άνθρωποι που ψήφισαν πρόσφατα τη ΝΔ δεν μπορούν να ακούν διαρκώς δικαιολογίες. Τα έργα δεν τα χρειαζόμαστε για κανονικές συνθήκες, αλλά για έκτακτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δελής.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Δελής: Πρόκληση το εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω της καταστροφής Daniel

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον», ξεκαθαρίζοντας ότι η γενικότερη πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να διαταραχθεί – ιδίως όσον αφορά την πρόσδεση στην ΕΕ και σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκρυσταλωθεί ως ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως ότι «εμείς δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν από την πολιτική μάχη και την ταξική πάλη».

Γερουλάνος: Η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα»

«Μια κυβέρνηση αρίστων, όπως θέλει να λέει ότι είναι η ΝΔ, πρέπει να σκέφτεται “πριν πεινάσει”». Αυτό είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την περίπτωση των πυρκαγιών και της θεομηνίας στη Θεσσαλία.

σον αφορά τα χρήματα από την ΕΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι χρήματα που δεν απορροφήσαμε ως χώρα και θα τα χάναμε ή θα πήγαιναν στο ΕΣΠΑ.

«Έχει χαθεί η μπάλα. Έχουμε μια κυβέρνηση αποσυντονισμένη, μια κυβέρνηση που αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται. Ο κ. Μητσοτάκης ίσως νιώθει πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Στην πολιτική, όμως, όσο περισσότερο νιώθεις έτσι, τόσο πιο αλαζόνας και πιο ευάλωτος γίνεσαι», σχολίασε καυστικά ο κ. Γερουλάνος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την πεποίθηση πως το ΠΑΣΟΚ έχει προοπτική να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν συνεχίσουμε και γίνει γνωστό στον κόσμο το είδος της αντιπολίτευσης που ασκούμε».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Γερουλάνος: Η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News