Την ανάγκη παροχής κινήτρων στους πολίτες ώστε να ασφαλίσουν σε ιδιωτικές εταιρείες την περιουσία τους, σπίτια και αυτοκίνητα, από φυσικές καταστροφές τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι είναι αναγκαίο ως χώρα να έχουμε πολιτικές πρόληψης και όχι απολογισμού, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και μελλοντικά φαινόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να καλύψει από ίδιους, κρατικούς πόρους, τέτοιες αποζημιώσεις σαν αυτές που απαιτούνται σε καταστροφές τέτοιων διαστάσεων όπως στη Θεσσαλία και στον Εβρο. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιο και ιδιωτικού τομέα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στη Θεσσαλία κάτω από το 10% των αυτοκινήτων και αντίστοιχο ποσοστό των κατοικιών δεν ήταν ασφαλισμένα και από τα 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές για αποζημιώσεις στην περιοχή, το 80% αφορά επιχειρήσεις. «Είναι παράλογο να χτίζεις ένα σπίτι που σου κοστίζει 100.000 – 200.000 ευρώ και να μην το ασφαλίζεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υπάρχουν 20 υποχρεωτικές ασφαλίσεις, στην Ελλάδα 1 ½: το αυτοκίνητο και το σκάφος.

Αναφερόμενος στις οφειλές των επαγγελματιών, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέφερε το αίτημα για ναι ενιαία δόση για το σύνολο των οφειλών, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να το απορρίπτει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαχείριση των επιχειρήσεων που θα κλείνουν από αδυναμία να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Σε ό, τι αφορά τη φοροδιαφυγή υπογράμμισε ότι «οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θέλουμε να είναι καθαρό το περιβάλλον. Η φοροδιαφυγή είναι ανήθικη», προσθέτοντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν για την πάταξή της.

Τέλος, όσον αφορά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και της αδυναμίας πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κατηγόρησε τις τράπεζες για τοκογλυφία που ασκείται με την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων. Την ίδια στιγμή, είπε, που έχουν κερδοφορία δισεκατομμυρίων, από τις 830.000 επιχειρήσεις μόνο οι 49.000 έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες. Το πρόβλημα της ρευστότητας κατέληξε, αφορά κυρίως τους μικρομεσαίους που δεν μπορούν να έχουν άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News