Τη δυνατότητα και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην 87η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜμΕ τόνισε ότι ο αριθμός όσων έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι περιορισμένος.

Πνίγουν τους μικρομεσαίους τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες [διαγράμματα]

Με την «βούλα» της ΤτΕ

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα, με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και σε άλλα ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, πάντα υπό ένα ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Είπε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών αποφάσεων για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ  που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα κίνητρα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για συγχωνεύσεις στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ η κατάσταση παραμένει δύσκολη για ένα πολύ μεγάλο μέρος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα το 25,6% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα. Επιπλέον για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Βέβαια η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι μικρότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερη έλλειψη ρευστών διαθεσίμων από τις μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, το 40,4% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει όσο ανεβαίνουμε κλίμακα μεγέθους και φτάνει μόλις το 9,8% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ.

Το ακριβώς αντίστροφο παρατηρείται όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων. Συγκεκριμένα μόνο το 7,7% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ δήλωσαν ότι είχαν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για περισσότερο από 6 μήνες ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 20,3% για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ.

Ο κλάδος που φαίνεται πως έχει «ξεμείνει από μετρητά» είναι η εστίαση όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% πάνω δηλαδή από 1 στις 2 (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα