Δυσκολίες παρουσιάζει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάπτυξη 30.000 μεγαβάτ (MW) υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO  της Orsted, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης Climate Week NYC στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «περάσει» επικερδείς επιδοτήσεις με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να κατασκευάσουν νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ώστε να συμβάλει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας, όπως αναφέρει το Reuters.

Γερμανία: Σημαντική μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα

Ωστόσο, ακόμη και με τους κρατικούς και ομοσπονδιακούς ρυθμιστικούς κανόνες και τις επιδοτήσεις σε ισχύ, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη σειρά νέων εμποδίων, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.

Η δανική εταιρεία ενέργειας, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι μπορεί να δει στις ΗΠΑ απομειώσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων δανικών κορονών λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της εκτίναξης των επιτοκίων και της έλλειψης νέων φορολογικών πιστώσεων.

«Είδαμε μαύρα σύννεφα να μαζεύονται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια πηγαίνουν από το 0% στο 4%, γεγονός που έχει πολύ δραματικό αντίκτυπο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή το καύσιμο της βιομηχανίας AΠΕ είναι το κεφάλαιο».

«Δεν χρειαζόμαστε φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άνθρακα. Είναι το κεφάλαιο και αυτό εν μία νυκτί έχει γίνει σημαντικά πιο ακριβό», επισήμανε ο Nipper.

«Άλλα προβλήματα,περιλαμβάνουν οικονομικά εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, σχετικά αβέβαια πλαίσια πολιτικής και αυξανόμενο κόστος για ό,τι χρειαζόμαστε, από τουρμπίνες μέχρι θεμέλια και υποσταθμούς», τόνισε ο Nipper. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ο κλάδος πρέπει να αποδεχθούν ότι για λίγο καιρό η τιμή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά θα την κατεβάσουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green