Μείωση σχεδόν κατά 25% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για να κερδίσει το υψηλότερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (29% και 27% αντίστοιχα), όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Clean Energy Wire.

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος (53%) της δημόσιας καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2023 (πρώτο εξάμηνο του 2022: 48,4%).

Γερμανία: Σε αρνητικό έδαφος η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο

Πτώση εξαγωγών

Οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022. Το πλεόνασμα των εξαγωγών μειώθηκε από 16,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 2,0 δισεκατομμύρια kWh στο ίδιο χρονικό πλαίσιο το 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

«Αν λάβουμε υπόψη μόνο το 2ο τρίμηνο του 2023, κατά το οποίο οι πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν μόνο 1,0 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι να κλείσουν στις 15 Απριλίου 2023, εισήχθη σημαντικά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (18,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες) από ό,τι εξήχθη (11,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες)», σημειώνει η Destatis.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το πλεόνασμα των εισαγωγών λίγο πάνω από επτά δισεκατομμύρια kWh αντιστοιχεί περίπου στο ποσό που τροφοδοτούσαν οι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί στο δίκτυο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, στα 7,3 δισεκατομμύρια kWh.

Η ένωση ενεργειακής βιομηχανίας BDEW ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι το ισοζύγιο εισαγωγών της Γερμανίας ήταν σημάδι μιας λειτουργικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, καθώς ήταν φθηνότερη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες και, επομένως, η αντικατάσταση της εσωτερικής παραγωγής ενέργειας.

Μεταξύ 2003 και 2022 η Γερμανία ήταν ετήσιος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αν και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρχαν μεμονωμένοι μήνες το καλοκαίρι κατά τους οποίους η Γερμανία ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. «Οι υψηλότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες δεν σημαίνουν εξάρτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε είναι ένδειξη ελλείψεων στη Γερμανία», δήλωσε η επικεφαλής του BDEW Kerstin Andreae.

Η ΕΕ

Η ΕΕ εργάζεται εδώ και δεκαετίες για να ενσωματώσει την εσωτερική της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να αυξήσει τις διασυνοριακές ροές, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος και να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green