Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία αναδιαρθρωμένη πρόταση της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard, που υποβλήθηκε τον Αύγουστο, «ανοίγει την πόρτα για την έγκριση της συμφωνίας».

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) είχε μπλοκάρει την αρχική πρόταση εξαγοράς ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τεχνολογικού γίγαντα, που είχε υποβληθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022, λόγω ανησυχιών ότι θα περιόριζε τον ανταγωνισμό στον εκκολαπτόμενο τομέα των βιντεοπαιχνιδιών στο cloud.

Υπόθεση Microsoft-Activision: Ένα βήμα πίσω από την βρετανική CMA

Ακολούθως, η Microsoft πρότεινε μια νέα συμφωνία εξαγοράς, προσφέροντας να εκχωρήσει τα δικαιώματα cloud για τα υπάρχοντα παιχνίδια της Activision για PC και κονσόλες – και για τα νέα παιχνίδια που θα δημοσιεύσει η Activision τα επόμενα 15 χρόνια – στον γαλλικό εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft Entertainment πριν ολοκληρωθεί η πώληση.

«Ενώ η CMA εντόπισε περιορισμένες εναπομένουσες ανησυχίες στη νέα συμφωνία, η Microsoft πρότεινε διορθωτικά μέτρα για τα οποία η CMA κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι θα  αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα», ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να έχει «περιορισμένες εναπομένουσες ανησυχίες ότι ορισμένες διατάξεις της πώλησης των δικαιωμάτων streaming στο cloud της Activision στη Ubisoft θα μπορούσαν να παρακαμφθούν, να τερματιστούν ή να μην εφαρμοστούν».

Σημειώνεται ότι η Microsoft προσέφερε διορθωτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η CMA μπορεί να επιβάλει τους όρους της πώλησης των δικαιωμάτων της Activision στη Ubisoft, οι οποίοι, σύμφωνα με την CMA, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ενδοιασμούς. Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει τώρα διαβουλεύσεις έως τις 6 Οκτωβρίου σχετικά με τα σημεία αυτά.

Χαμόγελα στο στρατόπεδο της Microsoft

Τόσο η Microsoft όσο και η Activision χαιρέτισαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Μας ενθαρρύνει αυτή η θετική εξέλιξη στη διαδικασία επανεξέτασης της CMA. Παρουσιάσαμε λύσεις που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζουν πλήρως τις εναπομείνασες ανησυχίες της CMA σχετικά με το game streaming στο cloud και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την έγκριση για το κλείσιμο πριν από την προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft.

«Η προκαταρκτική έγκριση της CMA είναι σπουδαία νέα για το μέλλον μας με τη Microsoft. Χαιρόμαστε που η CMA ανταποκρίθηκε θετικά στις λύσεις που πρότεινε η Microsoft και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Microsoft προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονιστικής εξέτασης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Μπόμπι Κότικ.

Στο επίκεντρο των αντιρρήσεων της CMA βρίσκονται οι ανησυχίες σχετικά με το δυνητικό πλεονέκτημα της Microsoft στην ανερχόμενη αγορά του cloud gaming – η οποία πρόκειται να επιτρέψει στους χρήστες να παρακολουθούν παιχνίδια μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών, όπως παρακολουθούν σειρές στο Netflix και τις υπόλοιπες υπηρεσίες streaming περιεχομένου. Το cloud gaming θα μπορούσε να εξαλείψει επίσης την ανάγκη για δαπανηρές εξειδικευμένες κονσόλες, επιτρέποντας στους παίκτες να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις.

Τα υπόλοιπα… μέτωπα

Η CMA έχει προβάλει την πιο σθεναρή αντίσταση στην εξαγορά της εταιρείας κατασκευής του Call of Duty από τη Microsoft. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν οι πρώτοι που ενέκριναν τη συμφωνία τον Μάιο, αφού η Microsoft προσέφερε παραχωρήσεις στο ύψος των αδειών χωρίς δικαιώματα για πλατφόρμες παιχνιδιών cloud για τη ροή παιχνιδιών της Activision. Η CMA απέρριψε παρόμοιους όρους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) στην προσπάθειά της να παγώσει την εξαγορά οδήγησε την υπόθεση στη Διακιοσύνη, ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή