Σημαντική αύξηση κατέγραψε η πώληση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που πωλήθηκαν έφτασαν σε αξία τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος που είχαν ανέλθει σε 322 δισεκατομμύρια. Την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε μέση ετήσια αύξηση 2,6% (275 δισ. το 2012).

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Google ρίχνεται στη μάχη παρουσιάζοντας το αναβαθμισμένο Bard

Τρεις κατηγορίες μαζί αποτελούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των συνολικών πωλήσεων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο μερίδιο κατείχαν τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα προϊόντα τηλεπικοινωνίες (26,2%) και ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα (22,2%) και τα επιστημονικά όργανα (20,6%). Η αεροδιαστημική σημείωσε αύξηση κατά 11,5% και τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα συνεισέφεραν με 6,1%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μηχανών γραφείου, προϊόντων χημείας, ηλεκτρικών μηχανημάτων και οπλισμού, αποτελούν η καθεμία λιγότερο από 5%.

Ποιοι κλάδοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη

Τα προϊόντα τεχνολογίας όπλων, παρότι κατείχε το μικρότερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 7,0% ετησίως. Τα επιστημονικά όργανα και η φαρμακευτική αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%. Από την άλλη πλευρά, τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα (-0,7%) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι μηχανές γραφείου (-1,8%) ήταν οι μόνοι κλάδοι που σημείωσαν μείωση στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Ωστόσο, και οι δύο αυτοί τομείς παρουσίασαν αύξηση το 2022 σε σύγκριση με το 2021: τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα κατά 16,1% και οι υπολογιστές και μηχανές γραφείου κατά 13,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα