
Τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook), αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές από βασικούς παραγωγούς περιορίζουν την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.
Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και υπάρχει αβεβαιότητα για την έκταση που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές τους μέσω της Ευρώπης.
ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024
Ενεργειακή κρίση
Κινδύνους βλέπει ο ΟΟΣΑ και για τις ενεργειακές αγορές. Αν και οι τιμές τους έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά επίπεδα του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ότι «οι ενεργειακές αγορές παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά στις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη».
Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα από τα υψηλά επίπεδα του 2022 συνέβαλαν στη μικρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και στη μείωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά μετά τις νέες μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση της συμβολής της ενέργειας στον πληθωρισμό πολλών χωρών της G20.
Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από 7,8% σε μέσα επίπεδα πέρυσι στο 6% φέτος και περαιτέρω στο 4,8% το 2024, ενώ αντίστοιχα και ο δομικός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,8% το επόμενο έτος. Η μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες.
Μεγάλο το χάσμα
Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G20, με τον πληθωρισμό στην Κίνα να είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ στην Τουρκία ξεπερνά το 50% και στην Αργεντινή το 100%.
Ο πληθωρισμός στα προϊόντα υποχωρεί σταθερά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει επίμονος, αντανακλώντας εν μέρει τη μεγαλύτερη συμβολή του κόστους εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για την πλήρη διάχυση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας τη διετία 2021-22 στις τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Στην Ευρωζώνη, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,1% και 3,1%, αντίστοιχα.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια