Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να είναι οι βασικοί καταλύτες της ζήτησης στην αγορά LNG έως το 2030, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσπάθειες της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.
Το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως αυξήθηκε σε ύψη ρεκόρ το 2022 , τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της ζήτησης στην Ευρώπη. Ωστόσο, όσο προχωρεί η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ευρωπαϊκή ζήτηση εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει.
Ο Τόνι Ρίγκαν, επικεφαλής φυσικού αερίου Ασίας-Ειρηνικού στη NexantECA, μια συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας και διύλισης, αναμένει ότι η ζήτηση LNG στην Ευρώπη θα κορυφωθεί το 2027, πριν πέσει το 2030.
Η γερμανική Uniper «φουλάρει» σε LNG ως το 2030 για να… πουλήσει στην Ευρώπη
«Εδώ πιστεύω ότι θα είναι όλη η δράση: Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία», αναφέρει ο Ρίγκαν στο CNBC. Υπογράμμισε επίσης ότι, το Βιετνάμ είναι ένα φωτεινό σημείο για την αγορά LNG, προβλέποντας ισχυρή αύξηση της ζήτησης από τη χώρα τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του κυβερνητικού σχεδίου ανάπτυξης ενέργειας. Το σχέδιο ορίζει ότι όλες οι μονάδες άνθρακα πρέπει να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα ή να αποσυρθούν έως το 2050.
Ισχυρός παίκτης
«Θα υπάρξει πολύ ισχυρή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, επειδή 13 από τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχουν προταθεί στο σχέδιο θα είναι με καύση LNG και στη συνέχεια άλλοι 10 με καύση αερίου. Έτσι, αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρή έλξη ενέργειας από το Βιετνάμ», επεσήμανε.
Μέχρι το 2033, η ζήτηση LNG στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να είναι 73 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς LNG. Πρόκειται για σχεδόν τετραπλασιασμό της ζήτησης σε σύγκριση με το 2022.
Το Βιετνάμ θεωρείται από καιρό μια σημαντική αγορά για το LNG λόγω της «ισχυρής οικονομικής και πληθυσμιακής του ανάπτυξης», αναφέρει το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια . Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσει στη ζήτηση ενέργειας.
Το ΑΕΠ του Βιετνάμ προβλέπεται να εκτιναχθεί από 327 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 760 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, εκτιμά η S&P Global.
Σημαντική αύξηση
Η παγκόσμια αγορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί από 74,60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 103,41 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας αναλύσεων και συμβούλων Mordor Intelligence .
Ο ενεργειακός κολοσσός Shell αναφέρει ότι έχει δει «τεράστια ανάπτυξη» στην αγορά LNG τους τελευταίους δύο μήνες και αναφέρθηκε σε τρεις χώρες που θα αποτελέσουν κομβικούς μοχλούς, δύο από τις οποίες προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία.
«Προμηθεύσαμε τρεις νέες χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, και όλες είναι πολύ σημαντικές πιθανές αγορές LNG», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy, Στιβ Χιλ στο πρόσφατο συνέδριο Gastech που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.
«Αυτές οι αγορές έχουν σπάσει την πρόκληση της εφαρμογής των εισαγωγών LNG και τώρα υπάρχει αυτό το μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης», τόνισε ο Χιλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι χώρες παρέλαβαν πρόσφατα τα πρώτα τους φορτία.
Ομοίως, η S&P Global συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι η Νοτιοανατολική Ασία είναι έτοιμη να είναι η κύρια αγορά για το φυσικό αέριο LNG.
«Μέχρι το 2033, η ζήτηση LNG στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να είναι 73 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς LNG», δήλωσε ο Ζι Σιν Τσονγκ, επικεφαλής της S&P Global για τις αγορές φυσικού αερίου και LNG της Αναδυόμενης Ασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η εταιρεία ανάλυσης, αυτό θα σηματοδοτήσει σχεδόν τετραπλασιασμό της ζήτησης σε σύγκριση με το 2022.
Η συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας παροχής φυσικού αερίου, παράλληλα με τη στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι οι κύριοι μοχλοί της ιστορίας ανάπτυξης, δήλωσε ο Chong στο CNBC.
«Οι μεγαλύτερες αγορές είναι πιθανό να είναι η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη, δεδομένου ότι αυτές οι αγορές εισάγουν ήδη LNG εδώ και πολλά χρόνια», είπε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ζήτηση για αυτές τις αγορές εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και εξαρτάται από σταθερές τιμές.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι τιμές του LNG να παραμείνουν σταθερές και να υπάρχει παγκόσμια χρηματοδότηση για την απαραίτητη υποδομή», δήλωσε ο Τσονγκ.
Latest News
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο