Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανοδική τάση που παρατηρείται και πάλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης.

Παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς όπως  δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 95%, η αγορά αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε αρνητική είδηση. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν ως στόχο να επιτευχθεί πληρότητα 90% μέχρι τον Νοέμβριο, ορόσημο το οποίο έσπασε δυόμιση μήνες νωρίτερα.

Ειδικότερα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατέγραψαν άνοδο 5,4% στα 41,425 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ από την αρχή του μήνα η άνοδος ξεπερνά το 20%.

Οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης της Νορβηγίας και απεργίες σε δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας, οι οποίες έχουν ήδη λήξει, προκάλεσαν έντονη αστάθεια  στις τιμές, ενισχύοντας της ανησυχίες ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε εξωγενείς πιέσεις.

Με το βλέμμα στον Οκτώβριο

Η αρχή του Οκτωβρίου σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη ενός νέου έτους φυσικού αερίου, η οποία συνήθως συνοδεύεται από την απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων από τις αποθήκες καθώς ξεκινά η περίοδος θέρμανσης της Ευρώπης. Είναι επίσης η στιγμή που συνήθως ανανεώνονται ορισμένες συμβάσεις προμήθειας στην περιοχή.

Μια περαιτέρω σειρά περικοπών δυναμικότητας ανακοινώθηκε την Πέμπτη στις νορβηγικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.

«Οι εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν το πρόγραμμα συντήρησης τροποποιηθεί περαιτέρω», ανέφερε σε σημείωμα η EnergyScan της Engie SA. «Με τον ήπιο καιρό που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου και τις σταθερές ροές LNG στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, η θεμελιώδης εικόνα παραμένει ελαφρώς ανοδική για την προτροπή με διακοπές που παρέχουν βραχυπρόθεσμη υποστήριξη».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς πολύ ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, αλλά παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν διακοπές στον παγκόσμιο εφοδιασμό. Η εξάρτηση από το LNG σημαίνει επίσης έναν πιθανό αυξημένο ανταγωνισμό με πελάτες στην Ασία, εάν η ζήτηση ανακάμψει εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια