Η καναδική νεοσύστατη επιχείρηση Safe Supply Streaming εισήχθη στο χρηματιστήριο με το επιχειρηματικό της σχέδιο να στηρίζεται στη νομιμοποίηση της κοκαΐνης.

Σε ένα deck pitch, στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζεται ένας νεαρός άνδρας να ισορροπεί σε ένα κλαδί δέντρου πάνω από έναν νυχτερινό αστικό ορίζοντα, η Safe Supply παρουσιάζει το επιχειρηματικό της σχέδιο ως έναν τρόπο για να «χτίσει έναν καλύτερο κόσμο και να βοηθήσει να μπει ένα υπεύθυνο τέλος στον πόλεμο των ναρκωτικών». Προσέλκυσε δε το επενδυτικό ενδιαφέρον με εκτιμήσεις ότι η νόμιμη κοκαΐνη στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία πρόσφατα αποποινικοποίησε το ναρκωτικό, θα μπορούσε να είναι μια αγορά 3,2 δισ. δολαρίων.

Όρεγκον: Τεράστια λίστα αναμονής για μαγικά μανιτάρια

Η Safe Supply Streaming, όπως αναφέρει το Bloomberg, ποντάρει στο λεγόμενο τρίτο κύμα αλλαγών πολιτικής που θα αποποινικοποιήσει τα σκληρά ναρκωτικά. Σχεδιάζει να εξαγοράσει εταιρείες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, όπως κατασκευαστές δοκιμαστικών ταινιών φαιντανύλης, κλινικές εθισμού και ενεργειακά ποτά που περιέχουν φύλλα κόκας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μπιλ Παναγιωτακόπουλος.

Η χρηματιστηριακή της αξία την Τετάρτη ανήλθε σε  11,9 εκατ. δολάρια καναδικά δολάρια (8,6 εκατομμύρια δολάρια).

Το όραμα της παγκόσμιας απονικοποίησης

Οι ιδρυτές της Safe Supply είναι ένθερμοι υποστηρικτές του οράματος για την παγκόσμια αποποινικοποίηση που θα αντιμετωπίζει την πώληση των ναρκωτικών όπως κάθε κανονικό προϊόν, το οποίο πωλείται και φορολογείται και η αγορά του είναι ρυθμισμένη. Επιπλέον στηρίζεται στην πεποίθηση ότι νομιμοποίηση θα μειώσει την εγκληματικότητα που οφείλεται στην χρήση των ναρκωτικών και θα περιορίσει τους θανάτους από υπερβολική δόση.

Ο Καναδάς διαθέτει ένα πρόγραμμα «ασφαλούς προμήθειας» που αποσκοπεί στην πρόληψη των υπερβολικών δόσεων με την προμήθεια οπιοειδών, διεγερτικών και άλλων ναρκωτικών. Καναδικές εταιρείες όπως η Lucy Scientific Discovery και η Filament Health έχουν διαφημίσει συμφωνίες με την Health Canada που τους επιτρέπουν να ερευνούν την κοκαΐνη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η νόμιμη, ρυθμιζόμενη προμήθεια κοκαΐνης θα μπορούσε να περιορίσει τους θανάτους από υπερβολική δόση. Το Βανκούβερ για παράδειγμα έχει εισαγάγει πολιτικές για να κάνει τη χρήση ναρκωτικών πιο ασφαλή, παραμένει βυθισμένο επιδημία εθισμού και εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

Ο  πρόεδρος τμήματος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, Τζέισον Χόνκμπερυ εκτιμά ότι η νομιμοποίηση θα άρει πιθανότατα το στίγμα των ναρκωτικών, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό, την ευρύτερη χρήση και τελικά τον εθισμό. «Αν ρωτήσετε ένα άτομο, αν θα το δοκίμαζε, μπορεί να πει όχι. Αλλά στη συνέχεια συναντούν κάποιον που λέει, “κάνω κοκαΐνη κάθε Παρασκευή βράδυ”, και αυτό τους αλλάζει γνώμη», λέει χαρακτηριστικά

«Θα αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα οικοσύστημα, θα βγούμε ως προγεφύρωμα, θα συγκεντρώσουμε κεφάλαια από την αγορά ως δημόσια εταιρεία και θα αρχίσουμε να αποκτούμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που το ευρύ κοινό δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι επιχειρήσεις ναρκωτικών», τόνισε ο Μάικλ ‘Αστον, ο οποίος συμμετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Safe Supply και είναι διευθύνων σύμβουλος της ArcStone Securities & Investments, χρηματοδότες της εταιρείας.

Στους επενδυτές της Safe Supply περιλαμβάνονται ο Τζόναθαν Γκόλντμαν, που η οικογένεια του έχει εταιρεία ακινήτων, και ο Στηβ Αρμπίμπ, ο οποίος ίδρυσε την MedReleaf, έναν πρώιμο παραγωγό κάνναβης. Και οι δύο επένδυσαν στην Safe Supply μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σύμφωνα με την εταιρεία, και μέσω συμμετοχών στην Origin Therapeutics. Η Safe Supply ανακοίνωσε μια αντίστροφη εξαγορά της Origin, μιας εταιρείας ψυχεδελικών, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Παγκσομίως έχουν αρχίσει να γίνονται κινήσεις για την αποποινικοποίηση των σκληρών ναρκωτικών. Η Πορτογαλία τα αποποινικοποίησε το 2001 και η αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον ακολούθησε το παράδειγμα το 2020. Στις αρχές του τρέχοντος έτους τέθηκε σε ισχύ το πείραμα αποποινικοποίησης της Βρετανικής Κολομβίας, το οποίο καλύπτει τα πάντα, από την ηρωίνη έως τη μεθαμφεταμίνη. Και πριν από λίγους μήνες οι αξιωματούχοι στη Βέρνη της Ελβετίας ανακοίνωσαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη νομιμοποίηση της πώλησης κοκαΐνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.