Οι «μεγάλοι»

Xθες στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ μίλησαν οι «μεγάλοι» της βιομηχανίας και τα είπαν. Και ενδιαφέροντα φυσικά, που αφορούν στο μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Η οποία δεν είναι και τόσο μεγάλη, όπως θα θέλαμε.

Υπουργείο Βιομηχανίας

Η πρώτη πολιτική είδηση είναι η δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας – δεν είναι ακριβώς είδηση γιατί έχει ξαναειπωθεί, αλλά αυτή τη φορά ήταν επίσημη και πολύ ισχυρή η εκφορά της. Και «εκφωνήθηκε» από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Κι ο κ. Κ. Σκρέκας;

Τώρα βέβαια δεν είμαι αισιόδοξος για την τύχη της, διότι τι στην ευχή θα κάνει ο φίλος μου κ. Κώστας Σκρέκας; Τις τιμές θα κυνηγάει που βρίσκονται στον ανήφορο ή θα παράγει βιομηχανική πολιτική. Εκτός κι αν… Εκτός κι αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων. Πως ο κ. Δημ. Παπαστεργίου έγινε υπουργός, αυτός δεν μπορεί να γίνει δήμαρχος;

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης;

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε κι άλλα ενδιαφέροντα και έβαλε … «μανιωδώς» κατά τις γραφειοκρατίας, εγχώριας και ευρωπαϊκής, αλλά μίλησε και για την επενδυτική κινητοποίηση με την παροχή φορολογικών κινήτρων. Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Πάνω που γλίτωσε τα αναδρομικά των συντάξεων, να δώσει φορολογικά κίνητρα! Μην δουν να γεμίζει το «θησαυροφυλάκιο» με τον πληθωριστικό ΦΠΑ, αμέσως να του τον πάρουν. Τι τραβάει κι αυτός ο άνθρωπος….

Ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος

Από τους πρωταγωνιστές ήταν φυσικά και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στο αγαπημένο του θέμα, την εργασία και την αμοιβή της! Είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Εγώ κρατώ την αναφορά του πως «λείπουν» 90.000 εργαζόμενοι από την βιομηχανίας και «η αύξηση των αμοιβών από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα (…) καθώς απλώς μεταφέρεται (σσ ένας εργαζόμενος) από εταιρεία σε εταιρεία».

Εργασία

Είπε μάλιστα ακόμη ο πρόεδρος και CEO της Chipita Foods πως χρειάζεται το «κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας καθώς αγκυλώσεις και σε επίπεδο ΕΕ καθιστούν την οικονομία του μπλοκ λιγότερο ανταγωνιστική». Χωρίς σχόλιο!

Πρόσκληση

Και κάλεσε τους μαθηματικούς και τους φυσικούς που δεν βρίσκουν δουλειά στην εκπαίδευση μπορούν να εργαστούν στη βιομηχανία!

Ο κ. Θ. Τρύφων

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, από την φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ορισμένα στοιχεία τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οπως ότι το 1 στα 10 εργοστάσια φαρμάκου της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα (45 στα 450). Και στόχος είναι η ελληνική παραγωγή να καλύπτει το 70% των εγχώριων αναγκών στην επόμενη τετραετίας.

Ζήτησε κι αυτός τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μιχ. Στασινόπουλος

Αλλά και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, που διαθέτει έναν από τους λίγους ελληνικούς ομίλους βαριάς βιομηχανίας  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η στροφή προς τη βιομηχανία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πορεία της ΕΕ προς την στρατηγική αυτονομία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού των σχηματοποιούμενων παγκόσμιων μπλοκ. Και πρόσθεσε ότι  Ελλάδα καλείται να τρέξει για να καλύψει το κενό με χώρες αντίστοιχου βεληνεκούς, όπως η Πορτογαλία ή ακόμα και η Σλοβενία.

Αισιόδοξος

Σημείωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη βιομηχανική και ευρύτερα την οικονομική πολιτική της Ελλάδας «δεν πρέπει να περιορίζουμε το όραμά μας σε ορισμένους μόνο κλάδους», καθώς σε πολλούς τομείς μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, καλή γεωγραφική θέση και παράγει πλήθος προϊόντων. Αισιόδοξη οπτική!

«Εθνική συνεννόηση»;

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της ομιλίας του κ. Στασινόπουλου είναι παράινεση θα «εθνική συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων! Υποστήριξε κι αυτός την αξία της δημιουργίας υπουργείου Βιομηχανίας αλλά και της εκπόνησης σχεδιασμού που δεν θα αντρέπεται σε κάθε κυβερνητική εναλλαγή, κάνοντας λόγο για ανάγκη ελάχιστης εθνικής συνεννόησης!

Ενέργεια

Και επανήλθε στο θέμα που τον … «καίει». Η αγορά ενέργειας, είπε, πρέπει να λειτουργεί σωστά, καθώς η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από τις υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ επισήμανε ότι οι δεκαετίες αποβιομηχάνισης έχουν αφήσει κακό αποτύπωμα σε πολλούς τομείς της διοίκησης. «Η βιομηχανία δεν αποτελεί μυστήριο. Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να ωφεληθούν όλοι», είπε.

Ο κ. Ε. Μυτιληναίος

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο CNBC και στην εκπομπή Squawk Box με τους δημοσιογράφους Steve Sedgwick και Karen Tso εκδήλωσε την απαισιοδοξία τους. Λέγοντας μάλιστα ότι η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής.

—-

Κόκκινα δάνεια

Ο κύβος ερρίφθη. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που περιλαμβάνει αλλαγές στις εναλλακτικές δανειοδοτήσεις πολιτών, αυστηροποίηση κανόνων σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τράπεζες και δανειολήπτες.

Τράπεζα της Ελλάδος

Την παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου θα πραγματοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πάρει το πράσινο φως και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε την… ευλογία του, όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κόντρα

Όπως πληροφορούμαι αρμοδίως  αμέσως μετά την παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό αυτό θα πάρει το δρόμο προς τη βουλή προκειμένου να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η συζήτηση όπου αναμένεται να υπάρξει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ειδικά για τα θέματα που αφορούν το μέτωπο διαχείρισης και ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

—-

Εξοικονομώ

Kόλλησαν  έργα και  πληρωμές του «Εξοικονομώ 2021» διότι ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο την κατάργηση της υποχρέωσης   τμηματικής ολοκλήρωσης των έργων εντός προθεσμίας έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, ξέχασε να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με τη  σχετική τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος.

Σύγχυση

Έτσι, έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τους πολίτες από τη μία μεριά να απαιτούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών και   τους ενεργειακούς επιθεωρητές από την άλλη να μην μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση του δεύτερου και τελικού   Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Β΄ΠΕΑ), που αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή υλοποιημένων έργων.

Παράταση

Η παράταση της υποχρεωτικής ολοκλήρωσης του έργου εντός εξαμήνου από την υπαγωγή, η οποία είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο τον Μάιο,  σηματοδοτούσε ότι οι ωφελούμενοι ιδιοκτήτες του “Εξοικονομώ 2021” είχαν περιθώριο να ολοκληρώσουν τα έργα έως το  τέλος του έτους, προθεσμία που, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της ΥΑ, δεν αποκλείεται να παραταθεί.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories