
Η ποιότητα του ελαιολάδου και η διαρκής ανάγκη λήψης μέτρων διασφάλισής της, είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όλων όσων ασχολούνται με αυτό το εθνικό μας προϊόν.
Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ελαιουργοί και τυποποιητές, επιδιώκουν διαρκώς την τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και ανταμοιβή από τον καταναλωτή.
ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι για την προστασία του ελαιολάδου
Ωστόσο, στις πρόσφατες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστίθενται ή και αυστηροποιούνται νέοι βασικοί δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενοι με επιμολυντές – υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ κλπ.
Οι αλλαγές αυτές απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί. Οι επιμολυντές αυτοί βρίσκουν τον δρόμο προς την ελιά και το λάδι κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά την διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος στα λιοστάσια.
Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία, για τις πηγές προέλευσης αυτών των επιμολυντών, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα, τα ελαιόλαδα να γίνουν μη εμπορεύσιμα.
Αυτή την ενημέρωση επιδιώκει η ημερίδα που θα διοργανώσει με ελεύθερη προσέλευση η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) το Σάββατο 21/10/2023 και ώρα 12.45 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, (Αριστομένους 33, Καλαμάτα).
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από όλους τους φορείς του νομού, τους οποίους και ευχαριστούμε (ΔΑΟΚ, Δήμος Καλαμάτας, Ένωση Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ελαιουργών Μεσσηνίας, ΚΑΕΜ – Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας).
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας ΕΔΩ


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ