Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ προσέλαβε χάκερ για να υποκλέψει email από ακτιβιστές του κλίματος που είχαν ξεκινήσει εκστρατεία κατά της πετρελαϊκής ExxonMobil, ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Η αμερικανική εταιρεία επικαλέστηκε τα κλεμμένα email για να αποκρούσει στο δικαστήριο την κατηγορία ότι γνώριζε αλλά απέκρυπτε τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων, γράφει σε υπόμνημά του ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ντέιμιαν Ουίλιαμς.

Το υπόμνημα δεν συνδέει ευθέως την ExxonMobil με τον ιδιωτικό ερευνητή –τον πρώην αξιωματούχο της αστυνομίας Αβιράμ Αζάρι- και δεν κατονόμασε κανέναν πελάτη του.

Η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Αζάρι και την επιχείρηση χάκινγκ.

Στοίχημα για τον CEO της Exxon Mobil τo mega-deal των 60 δισ.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια την τακτική της χρήσης μισθοφόρων του Διαδικτύου για παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα, σχολιάζει το Reuters.

«Η Exxon γνώριζε»

Οι ακτιβιστές εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους, επισήμαναν όμως ότι μένει αναπάντητο το ερώτημα του εάν ο ντετέκτιβ δρούσε για λογαριασμό της ίδιας της ExxonMobil.

«Αν και είμαστε ικανοποιημένοι που ο Αζάρι καταδικάστηκε για εγκλήματα που διέπραξε πριν από πολλά χρόνια, θα θέλαμε να μάθουμε ποιος έβαλε στο στόχαστρο εμένα, τους συναδέλφους μου ακτιβιστές και τους δικηγόρους μας» δήλωσε ο Κερτ Ντέιβις, διευθυντής ερευνών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Center for Climate Integrity.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, όταν οι γενικοί εισαγγελείς της Νέας Υόρλης και της Μασαχουσέτης ξεκίνησαν έρευνα κατά της Exxon σχετικά με έγγραφα που έδειχναν ότι η εταιρεία απέκρυπτε όσα γνώριζε για τις συνέπειες της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ομάδα ακτιβιστών στήριξε τις έρευνες και ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης με το όνομα #ExxonKnew («Η Exxon γνώριζε»).

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης υπέβαλε τελικά αγωγή κατά του πετρελαϊκού γίγαντα, της οποίας η εκδίκαση συνεχίζεται.

Ως απάντηση στις κατηγορίες, η Exxon κατέθεσε στο δικαστήριο άρθρα μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι ακτιβιστές εφάρμοζαν δόλιες τακτικές.

Σύμφωνα με το νέο υπόμνημα του εισαγγελέα στη Νέα Υόρκ, τα άρθρα αυτά βασίζονταν σε email που είχαν υποκλαπεί από τους ακτιβιστές.

Ένα από τα θύματα των υποκλοπών, ο πρόεδρος της οργάνωσης Conservation Law Foundation Μπράντλεϊ Κάμπελ, επισήμανε ότι το μόνο κοινό μεταξύ των θυμάτων ήταν οι προσπάθειές τους «να θεωρηθεί η Exxon υπόλογη για ψεύδη».

Σύμφωνα με το εισαγγελικό υπόμνημα, ο Αζάρι, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ από το 2019, κέρδιζε γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια το μήνα προσλαμβάνοντας χάκερ στην Ινδία και άλλε χώρες για «μαζική επιχείρηση που έβαλε στο στόχαστρο χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο».

Έρευνα του Reuters είχε αποκαλύψει πέρυσι ότι ο Αζάρι προσλάμβανε χάκερ προκειμένου να βοηθά πλούσιους πελάτες να αποκτούν πλεονέκτημα σε εκκρεμείς δίκες.

Η τακτική αυτή έχει γίνει αντιληπτή τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Φέτος, οι γαλλικές και βρετανικές αρχές προειδοποίησαν ότι μισθοφόροι χάκερ βάζουν στο στόχαστρο δικηγορικές εταιρείες για να κερδίζουν οι πελάτες τους δικαστικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Αζάρι βρισκόταν πίσω από κυβερνοεπιθέσεις και εναντίον ενός κόμματος του Μεξικού που δεν κατονομάζεται και «κυβερνητικών αξιωματούχων σε διάφορες αφρικανικές χώρες».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News