Σε συμφωνία κατέληξαν Exxon και Pioneer, δίνοντας στην Exxon  την κυριότητα του μεγαλύτερου παραγωγού στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας μια δεκαετία παραγωγής χαμηλού κόστους. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές και θα αποτιμάται σε 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη της Exxon από την αγορά της Mobil Oil για 81 δισ. δολάρια το 1998, χρόνια πριν αρχίσει η έκρηξη του σχιστόλιθου, και η μεγαλύτερη εξαγορά φέτος από οποιαδήποτε εταιρεία.

ΗΠΑ: Μεγάλη εξαγορά ετοιμάζει η Exxon Mobil – Δυσαρέσκεια από τον Λευκό Οίκο

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η Exxon προσέφερε 253 δολάρια ανά μετοχή για την Pioneer, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα και από τις δύο εταιρείες. Οι μετοχές της Pioneer, οι οποίες έκλεισαν στα 237,41 δολάρια την Τρίτη, σημείωσαν άνοδο 1,1% στα 239,98 δολάρια κατά την προημερήσια διαπραγμάτευση. Οι μετοχές της Exxon παρέμειναν αμετάβλητες.

Η τιμή των 253 δολαρίων ανά μετοχή αντιπροσωπεύει ένα premium 9% σε σχέση με τη μέση τιμή της Pioneer για τις 30 ημέρες πριν από τις 5 Οκτωβρίου, οπότε και εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για τη φημολογούμενη -τότε- συμφωνία.

Τα οφέλη

Η συμφωνία θα αφήσει τέσσερις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να ελέγχουν μεγάλο μέρος του σχιστολιθικού πεδίου της Permian Basin και την εκτεταμένη υποδομή πετρελαϊκών πεδίων. Πόσω μάλλον δε τώρα που η Exxon βγήκε από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από μεγάλες ζημιές και τεράστια χρέη τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνοντας το κόστος, εκποιώντας δεκάδες περιουσιακά στοιχεία και επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, ειδικοί σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Exxon και η Pioneer είχαν καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους, παρόλο που θα αντιμετώπιζαν έντονο έλεγχο. Αυτό συμβαίνει επειδή θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ακόμη και ως ο μεγαλύτερος παραγωγός της Permian, μαζί θα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα μιας τεράστιας παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods απέκρουσε τις πιέσεις των επενδυτών και των πολιτικών για αλλαγή στρατηγικής και υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως έκαναν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες. Αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις επειδή επέμεινε σε μια στρατηγική που εξαρτάται από το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για το κλίμα έγιναν πιο πιεστικές.

«Οι συνδυασμένες δυνατότητες των δύο εταιρειών θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να κάνει η κάθε εταιρεία μεμονωμένα», ανέφερε ο Woods.

Η απόφαση της Exxon απέδωσε καρπούς όταν η εταιρεία πέρυσι σημείωσε κέρδη ρεκόρ 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δύο χρόνια μετά την εκτόξευση των ζημιών σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η Exxon αποταμίευσε μέρος των τεράστιων κερδών από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, βάζοντας στην άκρη περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά εν αναμονή των συμφωνιών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Pioneer είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής της Permian, αντιπροσωπεύοντας το 9% της ακαθάριστης παραγωγής, ενώ η Exxon καταλαμβάνει την 5η θέση με 6%, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets.

«Ο συνδυασμός της ExxonMobil και της Pioneer δημιουργεί μια διαφοροποιημένη ενεργειακή εταιρεία με το μεγαλύτερο αποτύπωμα πηγών υψηλής απόδοσης στη λεκάνη Permian», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Scott Sheffield.

Η Pioneer υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες πετρελαϊκές εταιρείες που προέκυψαν από την επανάσταση του σχιστόλιθου, η οποία μετέτρεψε τις ΗΠΑ από μεγάλο εισαγωγέα πετρελαίου στον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Scott Sheffield, η Pioneer αναπτύχθηκε μέσω ταχέων αγορών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 για την DoublePoint Energy και την Parsley Energy.

Η περίπτωση της Denbury

Τον Ιούλιο, η Exxon προχώρησε σε μια συμφωνία ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Denbury, μιας μικρής αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας με δίκτυο αγωγών 2.092 χιλιόμετρα διοξειδίου του άνθρακα και υπόγεια αποθήκη. Η εξαγορά αυτή είχε ως στόχο να ενισχύσει τον εκκολαπτόμενο τομέα Exxon’s Low Carbon Solutions business με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ υπέβαλε αρχικά προσφορά για την Denbury με μετρητά και την τελευταία στιγμή άλλαξε την προσφορά σε μετοχές, αντανακλώντας τόσο την αύξηση της αγοραίας αξίας του στόχου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όσο και την επιθυμία των επενδυτών να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε άνοδο της μετοχής της Exxon.

Η τιμή της μετοχής του πετρελαϊκού γίγαντα έχει ανακάμψει έντονα από την πτώση της στις αρχές του 2020 σε περίπου 30 δολάρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέρρευσαν. Οι μετοχές της Exxon έφτασαν πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό των 120 δολαρίων ανά μετοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ